1000 vragen aan jezelf #2

1000 vragen aan jezelf

Duizend vragen over mezelf beantwoorden, dat schrok mij om eerlijk te zijn (en ik kan niet anders dan eerlijk zijn) in het begin wel een beetje af.  Net zoals ik lang geleden, in 2008, toen ik nog jonger en onbesuisder was dan ik nu ben, dacht dat ik hoogstens een paar weken mijn blog Tistje zou volhouden. Wat zou ik, miezerige garnaal, immers kunnen zeggen over mezelf, het leven, laat staan over leven met autisme? Zou ik me niet hopeloos belachelijk maken? Acht jaar denk ik daar al niet meer aan.  Meer zelfs, hier komt de tweede reeks in de ‘1000 vragen aan jezelf’

11. Tot welke leeftijd geloofde je in sinterklaas?

In zekere zin geloof ik nog in Sinterklaas, en zijn secretaris Zwarte Piet. Net zoals ik geloof in de Vurige Tongen, de Paasklokken, de hemelvaart van Maria, en de jaarlijkse geboorte van Jezus.  Ik kan me alvast niet herinneren dat er mij iemand heeft overtuigen van de zin om er niet meer in te geloven.

12. WaT wil je nog graag kopen?

Ik ben niet iemand die van nature graag koopt, het is eerder van moeten en erop letten dat ik op elk moment de tering naar de nering kan zetten, zodat er nog iets overblijft om te kunnen sparen of investeren. Wat ik graag nog zou (kunnen) kopen is een woning die groot genoeg is voor mijn lief en ik (en onze kat) voldoende leefruimte en comfort te bieden om samen te wonen.

13. Welke karaktereigenschap zou je graag willen hebben?

Zomaar eentje uit die vele karaktereigenschappen die ik graag zou willen hebben, is moeilijk. Ik zou wel wat zelfbewuster willen zijn, wat meer doorzettingsvermogen en nieuwsgierigheid hebben.

14. Wat is je favoriete televisieprogramma?

Ik kijk niet zoveel televisie, maar als ik kijk, met mijn lief, dan is het vooral naar The Incredible Dr. Pol, een Nederlandse dierenarts die naar Michigan, in de Verenigde Staten van Amerika, is geëmigreerd en daar een reality tv-show heeft over zijn praktijk voor grote en kleine dieren. Zeer Amerikaans maar toch interessant om naar te kijken. Al zijn de taferelen soms behoorlijk bloederig, de dierenarts gaat volgens mij altijd wel positief om met de dieren.

15. Wanneer ben je voor het laatst in een pretpark geweest?

Dat is toch al een jaar of zes geleden. Ik ben nooit echt gek geweest op pretparken, al hou ik wel van de water-attracties (wildwaterbanen en dergelijke). Vooral door elkaar geschud worden en snel op en neer gaan is niets voor mij. Ook de drukte, het wachten, de geuren van het soms behoorlijk wansmakelijke voedsel, en de sfeer maken me snel overprikkeld en triest. Van naar een natuur – of dierenpark gaan, hou ik wel, en daar ben ik vrij recent nog geweest.

16. Hoe oud hoop je te worden?

Ik hoop elke volgende dag te overleven, en kan er geen getal op kleven. Ik weet wel dat het door medische omstandigheden (die weinig met autisme hebben te maken) minder zal zijn dan de gemiddelde mens.. Op welke manier (levenskwaliteit) hoop je oud te worden, vind ik trouwens een zinvollere en veel ook veel onzekerder vraag dan ‘hoe oud’ (levensverwachting)  ik denk te worden.

17. Aan welke vakantie denk je met weemoed terug?

Aan veel vakantie eigenlijk, die met ouders vroeger doorheen Europa, en aan de reizen als begeleider van een groep mensen met meervoudige beperkingen naar Scandinavië, maar toch vooral aan de meest recente reis met mijn lief en mijn ouders naar Londen. We hebben er van alles meegemaakt maar zijn toch nog heelhuids terug kunnen keren.

18. Hoe voelt liefdesverdriet voor jou?

Voor mij voelt dat zowat als het tegenovergestelde van verliefdheid – wat dan weer voelt als buikgriep. Liefdesverdriet maakt me vooral erg moe, en het lijkt of er weinig energie meer over is om verder te doen met het leven.

19. Had je liever anders willen heten?

Sam vind ik best een leuke naam. Al zijn er ook nog wel andere namen die ik leuk vind. Zoals Martijn, dat zou best ook wel passen. Eigenlijk kan ik vooral namen opnoemen die ik niet had willen hebben.

20. Waarin heb je aan jezelf getwijfeld?

Aan mezelf twijfel ik voortdurend, ook al is dat niet altijd duidelijk. Niet of ik goed genoeg ben voor anderen, dat zou een beetje hovaardig zijn, maar vooral of ik wel goed bezig ben, trouw genoeg ben aan de mensen die mij veel hebben geleerd en of ik anderen niet in gevaar breng met wat ik doe. Op zich vind ik dat niet zo erg, maar het mag wel iets minder zijn.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.