1000 vragen aan jezelf #12

1000 vragen aan jezelf

Nummer twaalf in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over trots zijn op jezelf, nutteloze talenten, losse eindjes in het leven en al dan niet alcoholische dranken drinken (en welke wel of niet). Over spullen waarvan ik blij wordt, mijn verhouding tot de wolken (in liggende, zittende of wandelende houding), welke woorden ik (volgens mezelf) te vaak zeg. Tot slot ook over waar ik meer tijd zou moeten nemen, en een filosofische vraag, namelijk of mensen van nature goed of slecht zijn. 

111. ben je trots op jezelf?

In mindere mate, en zeker niet in de eerste betekenis, namelijk het gevoel meer te zijn dan anderen. Op een aantal gebieden heb ik wel het gevoel dat ik iets groots heb volbracht of in het bezit ben van iets moois. Anderzijds ben ik ook wat bang om trots te zijn, omdat dit soms wel eens doorgaat voor hoogmoed of verwaandheid. Zelfs tevreden zijn met wat je hebt bereikt, vind ik al een beetje hoogmoedig, omdat wat ik bereikt heb in het beste geval niet volledig en soms zelfs helemaal niet mijn verdienste was, maar dat van het toeval, vaak onbewust geholpen door mensen uit mijn omgeving, en het lot. Als ik trots ben, dan vooral omdat het ondanks alles toch is gelukt op dit moment dit nog te kunnen schrijven.

112. welk nutteloos talent heb je?

Tot voor een jaar of tien geleden dacht ik dat ik heel wat nutteloze talenten had. Toen ontmoette ik eens een talentcoach in een of ander centrum die mij vertelde dat geen van mijn talenten nutteloos was. Sindsdien weet ik niet meer of de talenten die ik nutteloos vind wel zo nutteloos zijn, en durf ik ze niet meer vermelden. Maar ach, misschien moet ik hier op mijn blog wel een uitzondering maken en er toch een aantal vernoemen. Zo ben ik heel goed in het in één keer volledig doorspoelen van wc’s, zodanig dat echt alle water uit de spoelbak erdoor gejaagd is. Ik ben ook heel goed in het vermenigvuldigen van borden, krommen van bestek en produceren van recycleerbaar glas. Tot slot ben ik ook heel goed in het steunen van de industrie die leeft dankzij de vervanging van stukgemaakte apparaten.

113. heb je losse eindjes in je leven?

Zeker en vast, als er iemand de verpersoonlijking van losse eindjes zou moeten vertolken in een film of toneelstuk ben ik de geknipte figuur. Conflicten die onaf zijn, onverwerkt verdriet, nare ervaringen, plots afscheid …  er knaagt dus wel het een en ander in mij. Dat is jammer want dat zijn energievreters. Helaas zijn het vaak situaties waarin een gesprek niet helpt, een brief schrijven door de ander als stalking zou worden gezien en waarbij sorry zeggen eerder als een rode lap op een stier dan als positief werkt. Er zit niet veel anders op dan dat verleden een plaats te geven in het heden, en er iets mee te doen in plaats van het te verdrijven uit het heden, hoewel ik dat soms geadviseerd wordt. Ik zal dus maar met mijn losse eindjes blijven rondlopen, en zorgen dat ik er niet te veel over struikel tijdens het rennen.

114. waarom drink je (geen) alcohol?

Ik drink af en toe alcoholische dranken, maar zelden meer dan gemiddeld vier glazen per week, met de feestdagen inbegrepen. Ik ben geen gewoontedrinker maar proef af en toe graag eens iets nieuws, om mijn smaakspectrum zo breed mogelijk te laten uitwaaieren. Verder hoedt ik me voor veelgebruik. Alcohol verdikt immers niet alleen, ik kan er ook minder helder van denken en voel me, ook bij kleine hoeveelheden, wel eens misselijk. Bovendien is het altijd opletten met de combinatie van medicatie en alcohol. Ik drink ook lang niet alle soorten alcoholische dranken. Van jenever, whisky en likeuren moet ik bijvoorbeeld niets hebben. Het liefst drink ik wijn. Andere alcoholische mengsels, bijvoorbeeld om te reinigen drink ik uiteraard niet. 

115. van welke spullen word je blij?

Van spullen wordt ik doorgaans niet blij, wel van wat ik met die spullen kan doen, of welk werk ze voor mij doen. Alles wat met computer of tablet heeft te maken, of van pas komt in het huishouden, of mijn hygiëne (mezelf wassen of kledij wassen) verbetert, of wat helpt om het verbruik van mijn wagen naar beneden te halen, maakt me blij. Ook van bepaalde mooie goed passende kledij kan ik blij worden.

116. heb je al naar de wolken gekeken vandaag?

Ik hou van wolken en ik kijk er voortdurend naar. Meestal omdat ze mij fascineren, en doen wegdromen. Soms al liggend, soms zittend op een bankje en soms ook wandelend. In dat laatste geval al eens met minder leuke gevolgen, namelijk tegen een paal, een mens, een hond botsen of in iets vies wandelen. Vandaag kon ik er mijn ogen niet van af houden. Ik vreesde namelijk dat het ging regenen en had geen jas of trui mee. 

117. welk woord zeg je te vaak?

Ik weet niet van mezelf of ik stopwoorden heb. Wellicht wel, maar ik zou niet kunnen zeggen welke. Kanshebbers zijn ‘wat’ ‘hé’, ‘soms’, ‘waarschijnlijk’’, ‘misschien’, ‘toch’, ‘al’ of ‘zeg’.

118. sta je graag in de spotlights?

Ik laat liever wat ik doe of wat ik kan doen voor anderen in de spotlights staan. Letterlijk vind ik het maar niets, maar figuurlijk heb ik er niet zo’n probleem mee om eventjes naar voor te treden. Zolang ik er maar niet alleen sta.

119. waar moet je vaker de tijd voor nemen?

Ik moet eigenlijk niets, moeten is boeten, zeg ik altijd. Als ik voor iets vaker de tijd wil nemen, dan is het voor mijn liefste en mijn ongeboren kinderen, om het vervolg te schrijven op mijn ongeschreven boeken en verder nog al die onuitgewerkte plannen en ideeën, dromen en gedachten vorm geven. Dat doet me eraan denken dat ik dringend nog een meer rekbare tijd zou moeten uitvinden. 

120. zijn mensen van nature goed?

Als je daarmee bedoelt dat mensen volledig goed worden geboren, dan is mijn antwoord ‘nee’ omdat iedereen wel op zijn of haar genen een aanleg heeft om in min of meerdere mate, als die aanleg maar voldoende geactiveerd wordt, uit te groeien tot een ‘slecht’ iemand of iemand die in bepaalde situaties misdrijven pleegt. Zoveel verschil tussen ‘goede’ mensen (die vaak minder goed zijn dat ze zelf denken te zijn) en ‘slechte’ mensen (die vaak minder slecht zijn dat van hen wordt gezegd) ligt dus niet zo zwart/wit als sommigen zouden willen geloven. Wat zouden we in dezelfde situatie gedaan hebben, is een vraag die sommige mensen (die zichzelf goed’ achten) zichzelf veel te weinig stellen.

2 Comments »

  1. Ben je trots op jezelf?

    Iedereen mag weten waar hij of zij ingelooft. Ik geloof in het determinisme, wat in houd dat ik geen vrije wil heb. Als die 1500 gram in mijn hersenen geen vrije wil hebben is er geen enkele reden om trots te zijn op mijn onderbewustzijn, als je dat wel bent heb je in mijn ogen niet goed begrepen wat determinisme betekend. Dat mijn bewustzijn soms trots is en soms niet lijkt me alleen maar een fata morgana. Ik zie het bewustzijn als een registratie-module die het veel en veel grotere onderbewustzijn alleen maar registreert, zoals een scorebord bij een voetbalwedstrijd.

    Ik moet er wel bij zeggen dat het soms toch wel prettig is om in de illusie van een fata morgana te zijn, dat wel. Ik zal wel moeten 🙂

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.