10 speelfilms rond autisme uit de openbare bibliotheek

Tistjes film
Er doen op het internet heel wat lijstjes met films over of rond autisme, of met personages waarvan aangegeven of verondersteld wordt dat zij autisme hebben. Een voorbeeld van een realistische en vrij volledige lijst is die van filmkenner Anne van de Beek (Atypist) op de website van het Nederlandse Autisme Academie.  Ook al stopt deze in 2012.

Helaas zijn de meeste films met het onderwerp autisme niet vrij uitleenbaar in Vlaanderen.  Van de films die wel beschikbaar zijn, zijn de meeste verouderd, melodramatisch (zoals bijvoorbeeld The Black Balloon) of benadrukken ze vooral een andere problematiek met autisme dat erbij komt. Niet bepaald films die ik zou willen aanraden om kennis te maken met (mensen met) autisme.

Anders dan het aanbod van kinder – en jeugdboeken of verhalende boeken rond autisme is het aanbod van kwaliteitsvolle speelfilms rond autisme in de Vlaamse openbare bibliotheken dus eerder beperkt. Op basis van het bestaande aanbod heb ik de tien onderstaande films geselecteerd. Ze dragen allen mijn voorkeur weg. Twee ervan, Mozart and the Whale en Snow Cake, werden tevens besproken door personen met autisme in de lezenswaardige scriptie ‘Representatie van autisme in de media: een belevingsonderzoek bij personen met ASS’ (Universiteit Gent, 2009).

Ondanks hun beperkingen geven onderstaande volgens mij een vrij realistisch beeld geven van een bepaald type van mensen met autisme. Zo’n type bestaat nooit in één persoon, net zomin als er mannen zijn die volledig James Bond verpersoonlijken. Of zoals Anne op de Beek op deze website zei: ‘Een correcte beeldvorming van autisme bestaat niet’.

 1. Ben X


  Vlaams psychologisch drama over een jongen met autisme die ernstig gepest wordt op school en daardoor vlucht in de wereld van online computergames. Met maatschappelijke thema’s – autisme, zelfdoding, cyberpesten, pesten op het schoolplein, het (dys)functioneren van de psychologische sector, het leven met gescheiden ouders – die met respect worden benaderd.
  Ben X is een kijktip van de Vlaamse  Vereniging Autisme en Autisme Centraal (zie onder andere deze bespreking uit hun tijdschrift). Voor besprekingen zie ook Wikipedia (artikel linkt naar 15 talen), het onlinetijdschrift Kutfilm – de filmsite Cinenews – het radio – en televisietijdschrift Humo, de filmsite Filmfreak  en de groepsblog Gent Blogt.
  Reg. Nic Balthazar, Scen. Nic Balthazar, Act. Marijke Pinoy, Greg Timmermans. MMG Film and TV Production, 2007. 93 minuten. Nederlands gesproken.

 2. Rain Man


  Komisch drama waarin twee broers (een yup en een autist) min of meer noodgedwongen met elkaar optrekken en leren elkaar te waarderen. Volgens de ene een heerlijk onconventionele roadmovie, volgens de andere een film vol clichés over mensen met beperkingen.
  Rain Man is een kijktip van de Vlaamse Vereniging Autisme. Zie ook Wikipedia (gelinkt naar 47 talen), de internationale filmdatabase (IMDb), Humo,
  Reg. Barry Levinson, Scen. Barry Morrow, Ronald Bass, Act. Tom Cruise, Dustin Hoffman. MGM, 1988. 130 minuten. Engels gesproken.

 3. Snow Cake


  “Snow Cake is een verhaal van liefde en vriendschap en de onorthodoxe relatie tussen een man die zijn verleden probeert te ontvluchten, een autistische moeder die het verlies van haar dochter moet verwerken en een gepassioneerde vrouw die de liefde op afstand houdt” (VVA)
  Een filmtip van de Vlaamse  Vereniging Autisme. Zie ook de Britse krant The Guardian, BBC, The Autism Anthropologist, Film Totaal, Humo, Arinka,  Marjolein Maassen, Bol.com,
  Reg. Marc Evans, Scen. Angela Pell, Act. Alan Rickman, Sigourney Weaver. Revolution Films, 2006. 112 minuten. Engels gesproken.

 4. Mary and Max


  “Deze animatiefilm vertelt het verhaal van Mary Dinkle, een 8 jarig, mollig en eenzaam meisje. Ze leeft in de achterbuurten van Melbourne. Max Horovitz, een 44-jarige man met het asperger syndroom woont in New York. Ondanks hun enorme verschil in leeftijd, hun levensstijl en de grote zee tussen hun in weten ze dankzij het schrijven van brieven een hechte vriendschap op te bouwen. Deze film is een echte aanrader: grappig, ontroerend, triest maar nooit zwart!” (VVA).
  Een kijktip van de Vlaamse Vereniging Autisme. Zie ook Wikipedia, de website van de film, de internationale filmdatabase (IMDb), Lessen in het donker (met lesmap), The Wrap, Kutfilm, The Guardian, Pluk de Nacht en Animationstudios
  Reg. Adam Elliot, Scen. Adam Elliot, Stemmen Toni Collette, Philips Seymour Hoffman, Eric Bana. Melodrama Pictures, 2009. 89 minuten. Engels gesproken.

 5. De gek op de heuvel

  Een gescheiden vrouw, haar 10-jarige autistische zoon en haar vriend leren met vallen en opstaan om met elkaar om te gaan.
  Een kijktip van de Vlaamse Vereniging Autisme. Zie ook Cutting Edge en het boek bij de 30 kinder – en jeugdboeken op Tistje.
  Reg. Christian Vervaet, Scen. Koen Vermeiren, Act. Tiny Bertels, Elise Bundervoet. VTM, 2006. 81 minuten. Nederlands gesproken.

 6. X+Y: X plus Y (A Brilliant Young Mind)


  Een sociaal onhandige tiener ontdekt dankzij zijn wiskundeknobbel nieuwe wegen om zijn leven te veranderen.
  Zie ook IMDb, Wikipedia, The Guardian, BBC, Kutfilm en Filmmagie.
  Reg. Morgan Matthews. Scen. Martin Phipps. Act. Asa Butterfield, Rafe Spall, Sally Hawkins, Eddie Marsan, Jo Yang. Imagine, 2015. 111 minuten. Engels gesproken.

 7. Simple Simon: There are no feelings in outer space (I rymden finns inga känslor)


  Simon (18) heeft het syndroom van Asperger. Zijn regelmatige leven wordt ontregeld als de relatie van zijn broer Sam uitgaat. Als oplossing gaat hij op zoek naar een nieuwe vriendin voor Sam. Vanaf ca. 12 jaar.
  Zie ook Wikipedia, Jekino, Lessen in het Donker (inclusief lesmap) en Kutfilm
  Reg. Andreas Ohman, Scen. Josef Tuulse Act. Bill Skarsgård. Jekino, 2012. 85 minuten. Zweeds gesproken.

 8. My Name is Khan 


  De islamitische en aan het aspergersyndroom lijdende Rizvan Khan is uit India naar de VS verhuisd. Na 11 september 2001 ondervinden hij en zijn gezin veel problemen.
  Zie ook Pathe, Moviemeter, Cinemagazine, Cobra/VRT en Bollywood Blog.
  Reg. Karan Johar, Scen. Shibani Bathija, Act. Shah Rukh Khan, Kajol. Dharma Productions, 2010. 146 minuten

 9. Adam


  Als de briljante en charmante Adam die leeft met het syndroom van Asperger Beth ontmoet, beleeft hij een mooie romance met haar. Een tragikomische film uit 2009.
  Zie ook Wikipedia, IMDb en Moviemeter.
  Reg. Max Mayer, Scen. Max Mayer, Act. Hugh Dancy, Rose Byrne. Olympus Pictures, 2009. 99 minuten. Engels gesproken.

 10. Mozart & the Whale


  Romantische komedie over twee mensen met het syndroom van Asperger die verliefd op elkaar worden.
  Zie ook Wikipedia, IMDb, The Autism Anthropologist, Bol.com en Cinemagazine 
  Reg. Peter Naess, Scen. Ronald Bass, Act. Josh Hartnett, Radha Mitchell. Big City Pictures, 2005. 92 minuten. Engels gesproken.

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.