Tistje in Juli 2016 … het overzicht

 Juli 2016
30 juli 2016 – Een brief aan Dikke Freddy …

Brieven van Dikke Freddy is een verzameling schrijfsels van een dakloze, Freddy De Meester, aan instanties, ministers én de koning, opgetekend door zijn geestelijke vader, de auteur Erik Vlaminck. Voor wie begaan is met welzijn, is deze Dikke Freddy geen onbekend figuur. Dit jaar is zijn bundel Dikke Freddy Aan Zee verschenen, en heeft het mij geïnspireerd aan hem een brief te schrijven, als fan en als verwante.

28 JULI 2016 – 30 verhalende boeken met autisme uit de openbare bibliotheek …

Als een vervolg op de 30 kinder – en jeugdboeken besloot ik een soortgelijke lijst te maken van de meest beschikbare verhalende boeken met het thema autisme. Ik heb dezelfde selectiecriteria gebruikt met als uitzondering dat er hier enkel boeken voor volwassenen zijn geselecteerd en er één stripverhaal in mijn lijstje zit. Het is dan ook geen gewone strip. Ook de strikte autobiografieën heb ik niet als verhalend beschouwd, wat in de bibliotheken om een of andere reden wel het geval is.

28 JULI 2016 – ‘Kan een autistische man spijt ervaren of betonen?’

Ken jij eventueel mannen met autisme die echt samen kunnen zijn met anderen die niet hun ideeën toejuichen en ook spijt kunnen betuigen? Lezeres Marjolein (29) mailt me deze vraag. Zij is een tijdje uit elkaar met haar vriend aan wie ze autisme toeschrijft. Sindsdien verkent ze ‘het autismewereldje’ en ontmoet daar naar eigen zeggen vooral ‘: l’hufters en stijve harken die vol zijn van zichzelf’. In deze blog probeer ik haar van antwoord te dienen

26 JULI 2016 – 30 kinder – en jeugdboeken over/rond autisme uit de openbare bibliotheek

Na een vraag van een lezeres naar een lijstje van 30 jeugdboeken die in de openbare bibliotheek beschikbaar zijn, heb ik deze uiteraard vriendelijk doorverwezen, maar zelf ook een lijstje opgesteld, op basis van beschikbaarheid en de informatie van de verschillende autismeorganisaties. Naast een samenvatting en geadviseerde leeftijd, staan er ook meerdere links naar informatie over de auteur of publicatie.

23 JULI 2016 – Naar de Harry Potter Exhibition … een avontuur

Verslag van een zomers uitstapje naar de Harry Potter Exhibition, met de trein en de metro, een heel avontuur, met de nodige spanning, maar niettemin een geslaagde dag.

19 JULI 2016 – Getekend, Tistje … over de handtekening

Wie solliciteert voor een baan, kan daarbij handschriftkunde of zelfs signature analysis tegenkomen. Ook ik heb het meegemaakt, maar mijn fascinatie van handtekeningen dateert al van vroeger. Tegenwoordig lijkt er minder aandacht besteed aan de stijl en de présence van zo’n handtekening, maar ze is nog steeds belangrijk en straalt een stuk persoonlijkheid uit. In deze tekst ga ik wat dieper in op mijn ervaringen en kennis over de handtekening.

18 JULI 2016 – Voorbij de trots of angst voor statusval … autisme en handicap

Michael John Carley in ‘Unemployed on the autism spectrum: How to cope productively with the effects of unemployment and jobhunt with confidence’ (Jessica Kingsley Publishers, 2016) over (onterechte) drempels van trots of vrees voor een status – of inactiviteitsval die zich voordoen als iemand met autisme voor de mogelijkheid wordt gesteld om een erkenning handicap aan te vragen.

18 JULI 2016 – Vurige dagen …

Het is zomer in de stad, en een vaste gewoonte is dat er regelmatig vuurwerk afgestoken wordt. Af en toe gaan wij er heen, met gehoor – en zichtbescherming. In deze blog vertel ik over vuurwerkervaringen.

17 JULI 2016 – 1000 vragen aan jezelf #19

 Nummer negentien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Of ik terug naar vroeger zou willen? Hoe egocentrisch ik ben. Hoe cool ik ben. Of ik mij wel eens buitengesloten voel? Waar ik wel eens over pieker. Hoe ik de toekomst zie. Wat me in de smaak valt bij iemand die ik graag heb. Op wie ik het meest lijk. Hoe ik het liefst de avond doorbreng en hoe onafhankelijk ik in het leven sta.

16 JULI 2016 – “Hoe ga ik te werk als werkzoekende met autisme?” … werk en auisme

Peter (25) studeerde dit jaar af, en heeft zich, zoals de meeste pas afgestudeerden die werk zoeken, ingeschreven bij de dienst voor arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding. Peter heeft er goed oog op snel werk te vinden maar vraagt zich toch af wat hij het best kan doen als werkzoekende. In dit artikel geef ik acht praktische tips vanuit mijn jarenlange ervaring als werkzoekende.

15 JULI 2016 – Temple Grandin … de film

Kort (kijk)verslag van de film ‘Temple Grandin’, met Claire Danes, een film over het leven van de gelijknamige vrouw met autisme, auteur en spreekster, en tevens deskundig in het ontwerpen van slachthuizen.“

14 JULI 2016 – Verhalen vanop een terrasje …

Het was zo’n dag waarop niets echt mogelijk was, en voor wat nog mogelijk was geen energie meer was. Of ik vond er toch geen. Verder kabbelde alles verder. De zon scheen, de wolken dreven voorbij, de koeien graasden, de kippen liepen even verder te kakelen en op de televisie was er sport. Tijd om op een terrasje te zitten en luisteren naar de verhalen.

13 JULI 2016 – Meer verslag, minder reflectie … resultaten van de tevrenheidsbevraging

In deze blog bespreek ik de resultaten van de tevredenheidspeiling, ingevuld door 146 mensen, maar zoals het een goede tevredenheidspeiling betaamt blijft die open. Samenvattend zijn bezoekers van deze blog vooral tuk op het boekenrek en verslagen van lezingen en voordrachten van anderen (liefst deskundigen) over een autismegerelateerd thema. Verder valt ook de reeks ‘Vijf vragen aan …’ in de smaak. Ook citaten en fragmenten van veelal onbekende boeken zijn geliefd. Vooral van verslagen van lezingen en boeken mag er meer. De blog krijgt een 6.9 op 10 als score, waarbij vooral de vorm negatief wordt bevonden. Tot slot vindt een aantal respondenten dat Tistje hoger mag mikken: weg van de reflecties en eigen stukken over wissewasjes maar meer degelijke publiceerbare stukken.

12 JULI 2016 – 1000 vragen aan jezelf #18

Nummer achttien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over met wie ik het liefst een vrije dag doorbreng. Wat het beste advies was dat iemand me ooit gaf. Waar ik aan denk bij de zomer. Hoe mijn favoriete parfum of geurtje ruikt. Welke kritiek me het meest raakt. Wat ik vind van mijn uiterlijk. Of ik aardig ben voor mezelf. Of ik plastische chirurgie zou overwegen. Of ik denk dat ik slim ben. En welke boeken slecht voor mij of mijn gezondheid zijn of me (letterlijk of figuurlijk) ziek maken.

11 JULI 2016 – Van respect voor het reglement naar aandacht voor de context … autisme en verkeer

Exact tweeëntwintig jaar geleden behaalde ik, enigszins onverwacht, mijn rijbewijs B. In deze blog blik ik terug op mijn rijervaring en wat de voornaamste evoluties waren volgens mij. De gps en parkeertechniek maar ook het respect voor het verkeersreglement dat bij anderen steeds maar afnam, en hoe ik daar op moest reageren.

10 JULI 2016 – “‘Tevreden zijn met goed genoeg’ is de basis van mijn veerkracht” … autisme en veerkracht

Lynn, vrouw met autisme in The Guide to Good Mental Health on the Autism Spectrum van Jeanette Purkis, Dr. Emma Goodall & Dr. Jane Nugent (Jessica Kingsley Publishers, 2016) over hoe ze vroeger zeer perfectionistisch was, en na een voorval op school tevreden is met goed genoeg en zich nu veel veerkrachtiger voelt.

9 JULI 2016 – Wat ik leerde over schrijven, over/met autisme …

Jaren geleden volgde ik, met veel enthousiasme, een ‘schrijfacademie’ bij een vormingsorganisatie die nu niet meer bestaat. Twee jaar lang trok ik een aantal weekends per jaar naar een mooi herenhuis, omgeven door groen, aan de rand van de stadskern. Ik leerde er veel over schrijven, en vooral dat ik best mijn eigen ding deed. Wat uiteindelijk tot bloggen leidde. In deze blog ga ik in op wat ik er leerde en wat ik naast mijn blog schreef en schrijf.

8 JULI 2016 – 1000 vragen aan jezelf #17

Nummer zeventien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over de voorkeur voor bepaalde kleuren, dieren, bloemen of objecten. Hoe ik laat merken dat ik iemand aardig vind. Waarom ik eet. Of ik wel eens dans voor de spiegel. Waarin ik anders ben dan anderen. Waar ik rustig van wordt. Of ik de indruk heb dat anderen me zien zoals ik ben. Wat ik waardeer in mijn partner of beste vriend(in). Of ik liever één-op-één contacten of groepscontacten heb. En wanneer ik het laatst gehuild heb in het bijzijn van anderen.

7 JULI 2016 – Konijn met label …

Een korte bespreking van een mooi voorbeeld uit het vroege werk van Landschip (schilder van het noeste dagelijks leven, liefhebber van koffie, wijn, tabak en een hond, en pizza’s, natuurlijk ook). Konijn met label, een tableau vivant waarbij we kennis maken met zes konijnen die een licht werpen op de menselijke diversiteit.

7 JULI 2016 – Het dagelijks leven … Sudoku voor het autistische brein …

Francesca Happé in Autism Spectrum Disorder in Mid and Later Life van Scott D. Wright (ed.) (Jessica Kingsley Publishers, 2016) over de hoop op een cognitieve reserve van ouderen met autisme en de mogelijkheid tot interventies voor (medioren en) ouderen met autisme om hun bestaanskwaliteit te maximaliseren.

6 JULI 2016 – 1000 vragen aan jezelf #16

Nummer zestien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over waar ik beroemd mee zou willen zijn en hoe het voelt afgewezen te zijn. Wie ik beter wil leren kennen, en of ik altijd lekker ruik. Hoeveel boeken ik per jaar lees en of ik iets bijzonders doe om mijn gezondheid te verzorgen. Of ik mezelf wel eens google en of ik praat tegen de voorwerpen om me heen. Tot slot twee diepzinniger vragen: wat is mijn grootste tekortkoming en wat heb ik geleerd in het leven. Voor zover ik dat laatste nu al, als jonge knaap in het begin van de veertig, zou kunnen zeggen natuurlijk.

6 JULI 2016 – Welkom aan boord … 10 afspraken om beter te functioneren in onze organisatie

“Welkom aan bod van onze organisatie. U heeft net ondertekend dat u zich volledig zal inzetten om onze strategie toe te passen. Voor je hier aan de slag gaat, toch nog even uw aandacht voor een aantal afspraken. Het is het beter dat we, om goed samen te werken, verduidelijken wat jij mag verwachten”. In deze blog een (ironisch) voorbeeld van een afsprakenlijst bij de introductie van een nieuwe werknemer op de werkvloer van een innovatieve organisatie.

5 JULI 2016 – Een kwestie van heel andere koek … neurotypicals en hun uitdrukkingen

Michael Barton in A Different Kettle of Fish: a day in the life of a physics student with autism (Jessica Kingsley Publishers, 2014) (zie ook het interview met de auteur op BBC Ouch) over hoe hij als student met autisme het denken van mensen zonder autisme typeert aan de hand van een diagram.

5 JULI 2016 – 100 vragen aan jezelf #15

Nummer vijftien in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over welke landen ik nog wil bezoeken, welke (super)kracht ik graag zou hebben, en wanneer ik wel eens door grond zakte (van schaamte). Van welk liedje ik vrolijk wordt, hoe flexibel ik wel (of niet) ben. Of er vreemde eetcombinaties zijn waar ik gek op ben. En wat ik zoal doe tijdens het wachten in een rij. Tot slot ook nog enkele moeilijker vragen: waar ik afleidt dat ik van iemand houd, of verzoeningen altijd tot littekens leiden, en of ik vaak gesprekken voer in mijn hoofd.

5 JULI 2016 – Portret van een niet-zwemmer … anders-zijn en samen leven

Zoek eens een metafoor voor hoe je in de wereld staat, vroeg ze op een dag. En dus probeerde ik dat, ook al heb ik niet veel met metaforen. Na wat pogingen kwam ik terecht bij de metafoor van het zwemmen. Die werk ik deze blog uit.

3 JULI 2016 – Wat allemaal niet te doen … Nee zeggen in het leven

Tegenover de veelbesproken bucketlist – wat allemaal nog te doen voor je sterft – komt stilaan de ‘fuck-it-list op, wat allemaal te laten tijdens het leven, waar nee tegen te zeggen. Op die gedachte dat ik in deze blog verder, en probeer het concreet te maken vanuit mijn situatie.

2 JULI 2016 – Zomervakantie, en nu? … autisme en vakantie

“Zoals elke zomervakantie ervaar ik als moeder van een zoon met autisme dat het moeilijk voor hem is om die zee van tijd gevuld te krijgen. Of om hem gemotiveerd te krijgen om iets te doen. Heb jij vanuit je verleden of op vandaag tips om de vakantie door te komen?”, vraagt Evi (27), al sinds enkele jaren naar eigen zeggen enthousiast lezeres van deze blog. Vanuit eigen ervaring probeer ik enkele ervaringen te delen en enkele tips mee te geven.

1 JULI 2016 – “Mensen met autisme, je pikt ze er moeiteloos uit”

Merel Boogaard, vrouw met autisme in Anders kijken naar autisme: comfortabel met een andere manier van zijn (Ankh-Hermes, 2016) over hoe zij de groep van mensen met autisme zou beschrijven, en hoe ze volgens haar herkenbaar zijn in een groep mensen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.