30 verhalende boeken rond autisme uit de openbare bibliotheek

strand

Als een vervolg op de 30 kinder – en jeugdboeken besloot ik een soortgelijke lijst te maken van de meest beschikbare verhalende boeken met het thema autisme. Af en toe komen er op mijn mail immers vragen van mensen die graag verhalende boeken met het thema autisme zouden lezen. Ik heb dezelfde selectiecriteria gebruikt met als uitzondering dat er hier enkel boeken voor volwassenen zijn geselecteerd en er één stripverhaal in mijn lijstje zit. Het is dan ook geen gewone strip. Ook de strikte autobiografieën heb ik niet als verhalend beschouwd, wat in de bibliotheken om een of andere reden wel het geval is.

 1. Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht / Mark Haddon (De Fontein Jeugd, 2016)

  Verteld vanuit de kinderwereld is er in deze whodunit meer aan de hand dan de zoektocht naar de moordenaar van de hond van de buurvrouw. Zoveel dat het de wereld van de 15-jarige Christopher op zijn kop zet. Zie ook Goodreads en Librarything. Vermeld op Boek.be Bekroond met de Whitbread Novel Award 2003 (nu Costa Book Awards) en de Zilveren Zoen 2004. Vermeld als leestip bij de Vlaamse Vereniging Autisme. Zie ook leesverslag Tistje. Vertaald uit het Engels.

 2. Marcelo en de echte wereld / Francisco X. Stork en Aleid van Eekelen-Benders (Lemniscaat, 2010)

  Een 17-jarige jongen met een autistische stoornis moet van zijn vader een zomer lang op kantoor werken om kennis te maken met de ‘echte wereld’. Als lezer wordt je meegenomen in zijn ontdekkingsreis, van die wereld, maar ook van het waarom van het verminkte meisje op de foto. die hij op kantoor vind. Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything. Recensies§ op Cobra.be, Aspergercoach.nl en Boek.be.

 3. Het Rosie project / Graeme Simsion (Luitingh-Sijthoff, 2015)

  Een extreem intelligente man met Asperger, die genetica onderwijst aan de universiteit, gaat op zoek naar de perfecte partner. Vertaald uit het Engels. Zie Librarything en Goodreads. Opgevolgd door Het Rosie Effect (zie Librarything en Goodreads)

 4. De andere zoon: hoe ver gaat de liefde van een moeder?  / Jodi Picoult en Henk Popken (The house of books,2014)

  Een 18-jarige jongen met het syndroom van Asperger staat terecht voor moord, maar vanwege zijn intelligentie wordt zijn stoornis niet herkend. Zie Librarything en Goodreads.

 5. De paardenjongen: de zoektocht van een vader naar de belevingswereld van zijn autistische zoon / Rupert Isaacson en  Daniëlle Stensen (De Bezige Bij, 2010)

  Als laatste, wanhopige poging om het leven van Rowan, hun autistische zoon die van paarden houdt, draaglijker te maken, nemen zijn ouders hem mee naar het land van het ultieme paardenvolk: Mongolië. . Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything. Een recensie leest u onder andere bij Pedagogiek.nu en de Engelstalige Wikipedia. Vervolgd door De lange weg naar huis (Cargo, 2015), waarvan u een leesfragment kan vinden op de site van de uitgeverij via deze link. Een boekbericht over de auteur kan u ook lezen op Autisme Academie, geschreven door Marjon Kuipers

 6. Daglicht / Marion Pauw (Ambo/Anthos, 2015)

  Een advocate en alleenstaande moeder krijgt te maken met een autistische tbs’er die blijft beweren dat hij zijn buurvrouw en haar dochtertje niet heeft vermoord. Zie Goodreads en Librarything. Zie ook de website van de auteur.

 7. Jacob is van mij / Simon Beckett en Annoeskja Oostindiër (Sijthoff, 2011)

  Wanneer een man na de dood van zijn vrouw ontdekt dat zijn stiefzoon bij zijn geboorte door haar gestolen is, ontspint zich een verwoede strijd om het ouderschap van de autistische jongen.Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything.

 8. Het geluid van de stilte / Belinda Aebi (Manteau, 2011)

  Een autistisch meisje is de enige getuige van een dodelijk verkeersongeluk. Zie Goodreads en Librarything. Zie ook de website van de auteur.

 9. Het laatste orakel / James Rollins en Ellis Post Uiterweer (Luitingh, 2010)

  Begaafde autistische kinderen worden door middel van een medisch-biologisch experiment misbruikt om de macht over de hele wereld te veroveren. Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything. Zie ook de website van de auteur.

 10. Wat dood is / Belinda Bauer en valerie janssen (Bruna, 2013).

  Een jonge anatomiestudent met het syndroom van Asperger doet een vreemde ontdekking als hij kadaver nr. 19 ontleedt.Vertaald uit het Engels. Een recensie leest u onder andere op Cobra.be (VRT)

 11. Zeedieren zijn stille wezens / Sabina Berman en Arie van der Wal (Meulenhoff, 2011)

  Een jonge vrouw probeert, ondanks haar autisme, op een tonijnverwerkingsbedrijf de principes van duurzaam ondernemen door te voeren. Vertaald uit het Spaans. Zie Goodreads en Librarything. Via Google Books kan u het boek inzien.

 12. De keukendochter / JAEL Mchenry en catherine smit (the house of books, 2011)

  Een schuwe jonge vrouw met het syndroom van Asperger heeft moeite met het omgaan met mensen en de gewone wereld. Als haar ouders plotseling overlijden, is haar veilige wereldje in een keer verdwenen. Vertaald uit het Engels. Zie ook Librarything.

 13. De autist en de postduif / Rodaan Al Galidi (Meulehoff/Manteau, 2009)

  Een autistische jongeman probeert greep te krijgen op zijn leven en omgeving. Zie Goodreads en Librarything. Vermeld als leestip door de Vlaamse Vereniging Autisme

 14. De verslinder / Lorenza Ghinelli, Pieter van der Drift en Manon Smits (Anthos, 2012).

  Een 14-jarige autistische jongen wordt door zijn leeftijdsgenoten gepest. Wanneer zijn broertje verdwijnt, net als drie andere dorpsjongens, is hij de enige die iets heeft gezien. Vertaald uit het Italiaans. Zie Goodreads. Lees een recensie op Vrouwenthrillers. Een voorproefje kan u lezen op Google Books.

 15. Een weg door de bergen / Elisabeth McGregor (Van Holkema & Warendorf, 2003).

  Als de ongehuwde moeder van een autistisch meisje in coma raakt, wordt haar vader te hulp geroepen.Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything.

 16. De gave / Mai Jia en Erik de Vries (Meridiaan, 2015)

  Een autistische jongen, die een wiskundig genie blijkt, wordt gerekruteerd voor een elite-eenheid van de Chinese geheime dienst. Vertaald uit het Chinees en daarna uit het Engels. Zie Goodreads

 17. Mijn vriend Henry / Nuala Gardner (Van Holkema & Warendorf, 2009).

  Biografie van een autistische jongen die via zijn hond contact weet te maken en te onderhouden met de samenleving. Nuala Gardner is zelf autismeconsulent. Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything

 18. Oogcontact / Cammie McGovern (Anthos, 2007)

  Een autistische jongen van negen jaar is in het bos getuige van de moord op een meisje, maar hij kan zich niet uiten. Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything.

 19. Coyote / Hari Kunzru, Rob van der Veer en Anneke Bok (Podium, 2012).

  In een verlaten Californisch woestijnoord ontmoeten diverse mensen uit verschillende eeuwen elkaar die de maatschappij ontvlucht zijn. Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything

 20. Daniel zwijgt / Marti Leimbach (Sijthoff, 2006).

  Een emotioneel geladen roman waarin verschillen van inzicht over de opvoeding van hun zoon met autisme een verwijdering tussen de ouders veroorzaken. Vertaald uit het Engels. Zie Librarything. Vermeld als leestips door de Vlaamse Vereniging Autisme.

 21. Raadselkind / Annelies Botes (Archipel, 2008)

  Als het zoontje van een blank Zuid-Afrikaans echtpaar autistisch blijkt, heeft dit dramatische gevolgen voor het hele gezin. Vertaald uit het Afrikaans. Zie Goodreads.

 22. Mijn vriend Ben / Julia Romp, Megan Lloyd Davies en Cherie van Gelder (House of Books, 2012)

  Waargebeurde geschiedenis over het autistische, negenjarige jongetje George die helemaal opleeft als er een katje in het gezin komt. Maar wanneer het huisdier wegloopt, volgt er een crisis. Vertaald uit het Engels. Zie Goodreads en Librarything. Zie ook Youtube en dit artikel in The Guardian.

 23. Boulevard van de vrijheid / Leopold Kirsch en Jef Rademakers (Manteau, 2015)

  Een autistische jongeman, die altijd met zijn moeder heeft samengeleefd, bevrijdt zich op een bijzondere manier van haar verstikkende zorg. Vertaald uit het Duits. Zie Goodreads.

 24.  Zoals ik het zie / Roopa Farooki (De Kern, 2011)

  Een jongeman combineert de zorg voor zijn autistische zusje met het vinden van zijn eigen draai in het leven. Vertaald uit het Engels. Een recensie lees je onder andere bij Judy, op de Leestafel en op Chicklit. Zie Goodreads en Librarything.

 25. Billy de kat: redder in nood / Louise Booth en Catherine Smit (House of Books, 2016)

  Als een autistisch jongetje een kat als vriendje krijgt, opent zich de wereld om hem heen. Vertaald uit het Engels. Lees hier het eerste hoofdstuk. Zie ook Goodreads en Librarything

 26. Daar komen de gekken of hoe wij de wereld leerden begrijpen / Kamran Nazeer (Muntinga, 2009)

  De auteur, zelf man met autisme, beschrijft het leven van vier van zijn vroegere klasgenoten op een speciale basisschool voor autistische kinderen in Manhattan (New York) en wat er daarna gebeurde. Vertaald uit het Engels. Vermeld als leestip bij de Vlaamse Vereniging Autisme. Zie Goodreads en Librarything. Zie ook een Engelstalige recensie op Independent, The Guardian voor een interview met de auteur: “We want to have conversations, to do the things everyone else does” en via NPR 

  .
 27. Het geheim van de ruimtelift: een stripverhaal over autisme / Erik Thys en Autisme Centraal  (EPO, 2008)

  Een stripverhaal in tien korte hoofdstukken met fragmenten uit het leven van Linus waarbij de autisme-gerelateerde gebeurtenissen en omstandigheden naar voren komen, met een goed evenwicht tussen vertellen en verklaren. Zowel voor mensen met autisme als stripfanaten. Zie Librarything en Goodreads. Recensies bij LetopBoek.be, het Leesplein, bij Autisme Centraal en als leestip bij de Vlaamse Vereniging Autisme. Ook verkrijgbaar als DVD.

 28. De taal van anderen / Clare Morrall (Anthos, 2008)

  Een pianiste met een volwassen thuiswonende zoon wordt geconfronteerd met haar moeizame manier van omgaan met anderen en vindt ten slotte haar eigen weg hierin. Vertaald uit het Engels. Voor een leesverslag zie 8Weekly, Chicklit en Kathy Mathys (De Standaard), Zie ook Librarything.

 29. De zomer van de beer / Bella Pollen (Artemis, 2011)

  Nadat een Britse diplomaat in 1979 onder verdachte omstandigheden in Bonn is omgekomen, reist zijn vrouw met hun drie kinderen naar de Hebriden om te ontdekken wat er precies is gebeurd. Zie ook Librarything.

 30. Harten Sara / Thomas Olde Heuvelt (Luitingh, 2011)

  Sara (19) heeft Asperger. Ze is verknocht aan het mentale fantasiewezentje Beesje dat haar vriend Sem heeft gecree͏̈erd. Totdat Sem het tijd vindt dat ze volwassen wordt en hij Beesje invriest. Zie Librarything.

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.