Nood aan wederzijdse theory of mind … autisme en inleving

nood-aan-wederzijdse-theory-of-mind

De autisme theorie “Theory of Mind” stelt dat individuen met autisme het moeilijk kunnen hebben om gedachten, gevoelens, aannames van anderen te verstaan – of kortweg intuïtieve empathie of inlevingsvermogen te hebben.

Mijn standpunt is echter dat andersom hetzelfde waar is – dat het mensen van het overwegende neurotype aan een ‘autistische theory of mind’ ontbreekt – dus een onvermogen om op intuïtief niveau het perspectief van een persoon met autisme te verstaan.

Om beter het autistisch denken te verstaan moeten mensen met een neurotypisch profiel dus op een bewust niveau leren over autisme, of, met andere woorden, de theorie van autisme.

Door dit te doen en door zorgvuldig te zijn als het aankomt op de toepassing van de theorie op het individuele vlak (aangezien de heterogeniteit van de autismebevolking zodanig is dat elke theorie bij elke persoon met autisme een andere toepassing vind), zullen studenten meer kans hebben om het autismeperspectief beter te verstaan.

Dr. Luke Beardon (@SheffieldLuke) in Understanding and Evaluating Autism Theory van Nick Chown (Jessica Kingsley Publishers, 2016)

7 Comments »

 1. Als, zo ver ik weet als nt- er, ben ik het helemaal mee eens met wat jij schrijft en het commentaar hierop. Kijk vanuit de kracht en niet vanuit de zgn de beperking.
  De nt ers zeggen vaak ass ers kunnen niet communiceren of inleven. Ja, ja vandaar dat er communicatie cursussen worden gehouden voor nt-ers onderling! 😉

  Nee, beide groepen zijn een aanvulling op elkaar v e groot team: De wereld. Luister naar elkaar! Kijk verder dan een persoonskenmerk die je anders vindt van nt en ass ers.

  Like

 2. Juist mensen, non-conformisten zijn wij autisten allemaal. Is dat erg, helemaal niet. We zijn potverdrie gewoon zoals we zijn. Jaren lang heb ik alle moeite gedaan om mij aan te passen, nou, het kost een vracht energie en weet je wat ‘het lukt toch niet’. Ik lees het nu ook weer en het is maar al te waar, WE ZIJN EEN KOSTBARE AANVULLING OP HET MENSELIJKE RAS. En zo is het. Dus geen onzin met aanpassen, wees gewoon wie je bent. Of dat moeilijk is, nou en of. Maar we hebben tijd genoeg om te oefenen en het is zeker alle moeite waard. Nu met mijn 67 jaren heb ik al jaren rust in mijn leven en dat is bijzonder prettig. Pieter (Piet)

  Like

 3. Precies!
  Ik merk, sinds ik in een nieuwe omgeving woon, gewoon in een nieuwe buurt, in een gewoon huis (gewoon betekent hier gewoon: het is geen therapeutische setting ofzo) met gewone, vriendelijke buren/ buurtgenoten met veel respect en begrip voor elkaar, dat ik me hier op mijn plek voel, begrepen, geaccepteerd en veilig. Voor het eerst in mijn leven. Het kan dus wel. Maar daar zijn twee (of meer) partijen voor nodig.
  Ja, de wereld gaat ten onder aan polarisatie eenerzijds en vervlakking en verarming anderzijds. Wij (ASSers) zijn net als al die andere anderen een verrijking.

  Like

 4. Juist. De harde trend naar “conformering”, de zucht naar “eenheidsworst” is dodelijk in onze maatschappij.
  Iedereen mag zichzelf zijn, zolang hij maar hetzelfde is als de anderen.

  Like

 5. Ik ben een man met Asperger van 48 jaar en deze theorie ondervind ik dagelijks. Vaak wordt op het AC gezegd hier kun je jezelf zijn, maar als ik mezelf zou zijn denkt iedereen dat ik mensen in de maling loop te nemen en bot ben. Om op het cliche in te gaan:
  Als je een autist hebt gezien is de volgende een komplete verassing.

  Als afsluiting zou ik willen beweren dat mensen met autisme geen beperking hebben, maar door hun andere kijk op de wereld een zeer kostbare toevoeging zijn op deze wereld.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.