Als je één autist hebt gezien … autisme en clichés

understanding autism theory

Het is stilaan een cliché geworden te zeggen dat als je één persoon met autisme hebt ontmoet je slechts één persoon met autisme hebt ontmoet.

Het is een cliché omdat het waar is, maar waarom zou iemand kunnen denken dat het niet waar zou zijn? Bestaat er een groep waarin individuen zo hetzelfde zijn dat het moeilijk is om hen van elkaar te kunnen onderscheiden?

Ondanks dat het vanzelfsprekend is, blijft het belangrijk dit te benadrukken. Bij sommige mensen blijft er immers een neiging bestaan om alle individuen met autisme op één hoopje te gooien. In de veronderstelling dat ze allemaal zijn zoals Rain Man of dat ze overdag allen hun tijd doorbrengen met zelf-stimulerend, repetitief gedrag (‘stimming’).

Uiteraard klopt daar niets van. Het is bovendien beschamend dat dergelijke ideeën nog steeds bestaan en rechtgezet moeten worden. En hoewel er onder mijn lezers vast geen mensen zijn die zulke ideeën erop nahouden, is het toch nog zinvol de bijna cliché geworden uitspraak te herhalen.

Nick Chown in Understanding and Evaluating Autism Theory (Jessica Kingsley Publishers, 2016)

4 Comments »

 1. Een beetje wel . Ik begrijp de televisiemakers wel: zonder extremen geen televisie. Met mensen die heel hard hun best doen om “normaal” te doen heb je geen televisieprogramma. En kun je er ook niet met nadruk tonen dat autisme heel je zijn beheerst, of de buitenstaander het nu ziet of niet.

  Like

 2. Als papa van een kind met autisme kijk ik soms naar programma’s over autisme. Ik vind dat ze daar soms heel extreme karakters tonen of soms ook mensen die verstandelijk beperkt zijn en ook autisme hebben.
  Ik vind het spijtig dat er op die manier een algemeen negatief beeld wordt opgezet over autisme. Min zoon heeft het moeilijk en zal steeds speciaal zijn voor mij, gooi de algemene clichés weg en maak het voor mensen met autisme niet nog moeilijker. Ik herken veel en lees ook veel over autisme maar het beeld dat er algemeen rondhangt is heel negatief, alsof iedereen met autisme of zwijgt, of agressief is, of compleet onhandelbaar. Ik vind deze site realistisch en hoop dat mensen in de toekomst een beter en positiever beeld krijgen.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tsja clichés, redenen waarom voordat het bij mij en meer voor mezelf duidelijk was dat het meer dan rare kronkels waren en de oorzaken toch op het autistische vlak te vinden waren, dacht vroeger meer in karakter eigenschappen en gebeurtenissen uit het verleden, hoe ik was wie ik ben….herinner me rond mijn dertigste toen ik eens een docu over een persoon met asperger zag dat ik dacht; “heeft wel iets van weg hoe ik ben en doe”….

  dacht; ach ik kom heel vaak te laat, ben enorm chaotisch soms, mijn huis was toen vaak erg rommelig, ben soms best wel sociaal (vaak wel als het één op één, soms twee was of bij goede bekenden …..maar bij hun was er wel vaak een grens van hier en niet verder, muurtje)…..geen eigenschappen die een autistisch persoon zou hebben volgens de bekende veronderstellingen en aannames, ook de mijne….totdat ik echt vastliep in mijn leven, eerst nog wat andere etiketjes gekregen bij de analyse van mijn persoontje en denkwijze vooral. Een vriendin wees me iets al eerder op autisme omdat ze dat zelf ook had, ze was er ook enorm mee bezig….vaak dacht ik; joh! kunnen we het niet over wat anders hebben, haar zoontje had een ernstiger vorm hiervan…achteraf is het mu duidelijker!

  ….de psych die ik toen had kwam eerst tot een andere coclusie, weet het aan een deel van jeugd die allesbehalve prettig was, was ook een deel natuurlijk….vormt een mens voor de rest van zijn leven, maar voor mijn gevoel was het meer dan dat alleen, ik heb ook daarvoor veel gelukkiger periodes gekend, had toen ook al diverse problemen zoals lang bedplassen, mijn veters niet kunnen strikken todat ik 7 of zoiets was, hele simpele dingen soms….terwijl ik andere ingewikkelde dingen soms al bijna natuurlijk kon omdat ze deels uit mezelf kwamen….enorm verlegen en afwachtend, zeker voor vreemden, nauwelijks aansluiting kunnen vinden enz.enz.

  Voelde als een opluchting toen ik uiteindelijk wel een juiste diagnose kreeg, ging werken aan de littekens uit mijn verleden, ging op het aanbod van EMDR in, iets wat me enorm heeft geholpen om de zaken die na-echoë-den in beeld en gevoel en soms enorm mijn stemming en energie beïnvloeden, ruimte dus…
  hoewel dit niet altijd bij iedereen werkt of te doen is omdat het behoorlijk heftig is om alles zo beeldend op te rakelen, je moet behoorlijk sterk zijn….kon dit pas na oplossing van min andere problemen, 4 maaden door een zelf verkozen dieptepunt nu eindelijk het ene van het andere kunnen onderscheiden.

  Jouw blogs hebben me enorm geholpen hierbij, een soort van gids van mijn herontdekkingsreis, dank daarvoor!

  Aart.

  Like

 4. Wat moeten we nu met cliche’s? Het enige wat we kunnen doen is ze niet serieus nemen, denk ik. Verspil er geen energie aan. Het is zo al moeilijk genoeg om mensen te begrijpen en in te schatten.Hebben jullie dat nou ook, dat je met iemand zit te praten en je stellig het gevoel heb dat je op een verschillend spoor zit, dus dat het begrip ontbreekt en je maar zwijgt en de ander dus ook. Geen communicatie mogelijk. Alleen maar praten over koetjes en kalfjes. Praten over niets en nergens over, nou mij kan dat niet boeien. Dus wat dan, weer het hele verhaal, uitleggen dat autisme wel meer is dan alleen dat cliche, doodvermoeiend en je mag al blij zijn als mensen er iets van begrijpen, want zo eenvoudig is de materie nou ook weer niet. Ds meestal doe ik er maar het zwijgen toe hoewel het belangrijk is dat we begrip kweken, zeker voor de jongste generatie. Nou ik ga maar weer stoppen en hoop er maar het beste van. Pieter (Piet)

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.