Tien meest gestelde vragen in mijn leven …

 

10-meest-gestelde-vragen-in-mijn-leven

 1. Wat houdt je tegen om het te doen? 

  Wat me tegenhoudt is vooral toe te schrijven aan de redenen waarom ik het nog niet heb gedaan. Van sommige ben ik me bewust, van andere niet. Sommige kan ik naar mijn hand zetten, andere niet. Bovendien doe ik niets onbezonnen of onvoorbereid of zonder afweging van risico’s tegenover voordelen.

 2. Weet je dat (dan) (nog) niet? 

  Mocht ik het weten, dan had ik het wel gezegd of gedaan, of zou ik het niet gevraagd hebben. Ik hoop dus dat u me wat ik misschien al weet op een manier uitlegt waardoor ik het eindelijk versta.

 3. Zijn er (nog) vragen?

  Teveel om op te noemen, maar mag ik nog wat bedenktijd om ze te stellen en kan ik u deze schriftelijk bezorgen?

 4. Besef je (dan niet) dat je niet alleen bent?  

  Moeilijke vraag. Ik besef eerder het omgekeerde, dat ik als mens alleen ben (in de kosmos en in de omgang met anderen). Anderzijds merk ik de (soms wat storende) aanwezigheid van anderen, dat wel.

 5. Is het wel haalbaar of praktisch toepasbaar in de praktijk wat je voorstelt?

  Wat u denkt dat ik voorstel, wil ik zeker niet veralgemenen. Het komt voort uit mijn ervaringen, en is ter inspiratie. Het is voor sommige mensen mogelijks zinvol om te proberen, voor anderen eerder niet. Het hangt bovendien af van situatie tot situatie.

 6. Heeft niet iedereen dat wel eens?

  Dat zou ik niet kunnen zeggen, want ik ken zeker niet iedereen, laat staan genoeg mensen om iets relevant over iedereen te zeggen. Tot ik iedereen heb ontmoet, zou ik zeggen dat sommige mensen het ook hebben of ervaren, maar misschien niet op dezelfde wijze en in dezelfde intensiteit als u of ik.

 7. Wat je zegt is toch vanzelfsprekend?

  Vermoedelijk niet, want anders had ik het niet uitgesproken. Ik ben wel benieuwd te horen waarom dat volgens u vanzelfsprekend is.  Volgens mij is namelijk heel weinig tot niets vanzelfsprekend.

 8. Hoe komt het dat ik van wat je daar zegt nog nooit van gehoord heb? 

  Misschien omdat u vooral met andere dingen of met uzelf bezig bent. Uiteindelijk kan niet iedereen ingelicht worden over alles.  Er is zoveel, te beginnen met sociale regels tot veranderingen van interieur en exterieur, dat mij niet gezegd wordt. Zonder af en toe vragen te stellen of te zoeken naar informatie gebeurt het wel eens dat ik, zoals u, uit de lucht kom vallen.

 9. Wat je daar vertelt, gebeurt dat niet vooral bij een verwaarloosbaar kleine minderheid en dus minder relevant? 

  Dat zou wel eens kunnen, omdat ik vooral over persoonlijke ervaringen spreek. Daarom is het volgens mij niet minder waardevol, en hoewel ik een kleine minderheid ben, zie ik mezelf niet als verwaarloosbaar.

 10. Is het niet beter goed om je heen te kijken? Of je bewust worden van de enormiteit rondom ons of naar wat anderen overkomt dan het te hebben over wat je zelf denkt, doormaakt of hebt ervaren?

  Het belang van het ene sluit het belang van het andere volgens mij niet uit. Een  goede afwisseling van beide activiteiten is belangrijk. Ik vind dat vertellen over je eigen ervaringen of gevoelens, en luisteren naar die van anderen, belangrijk om elkaar te blijven aanvoelen. Ervaringen in een ruimer perspectief plaatsen of anderen daartoe stimuleren kan zinvol zijn, zolang je een ander maar niet opdringt wat volgens jou beter is.

1 Comment »

 1. Helemaal herkenbaar, zoals zoveel van wat ik hier lees.
  Heel veel mensen zijn niet in staat om zelfs maar een beetje aan te voelen hoe het is om anders te denken en de wereld te zien dan zij. Ze blijven maar hetzelfde zeggen, de één na de ander.
  East is east and west is west, and never the twain shall meet.

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.