Zwarte vrijdag: de zwartste dag van het jaar?

zwarte-vrijdag

Vandaag is een zwarte dag. Laat u dus niet misleiden door het stralend weertje, de frisse bries en het zonnetje. Vandaag begint voor sommigen onder ons een zwarte periode. Niet alleen van discussies rond geld uitgeven en winkelen die tot scheidingen en plotselinge sterfte leiden.  Ook het aantal zelfmoorden begint aan een ‘gevoelige’ klim. En dan niet enkel bij winkeljunks, gadgetfreaks of mensen die lijden aan familiale behaagzucht.

Zwarte Vrijdag zei mij aanvankelijk niet veel. Zwarte Zondag is intussen parate kennis in het Belgisch inburgeringsexamen. Zwarte Maandag, Dinsdag, Woensdag en Donderdag hebben allen te maken met beurskrachs. Reden te over om geen geld te doneren aan de beurseconomie. En iedereen die op reis trekt naar het Zuiden kent wellicht Zwarte Zaterdag.  Maar van Zwarte Vrijdag had ik tot voor kort nog niet gehoord.

Zwarte Vrijdag blijkt voor sommigen het begin van een hypomanie die eindigt met een post-kerst-depressie en zich vooral uit in kerstinkopen. Het is wellicht meer een Amerikaanse traditie, want in onze streek ziet het niet bepaald zwart van het volk in de winkelstraten.

De meeste mensen in onze streek zitten vermoedelijk al op zwart zaad of zien al zwarte sneeuw nog voor het feest moet beginnen. Terwijl ze in eindeloze discussies daarover elkaar de zwarte piet doorschuiven en de pot de ketel verwijt dat die zwart ziet.  Al dat zwart zegt mij dus maar weinig. Het voornaamste is dat mijn budget in het zwart blijft en mijn gemoed licht. Als dat zo blijft kan het nog best een aangename kerstperiode worden.

3 Comments »

  1. Kerstdagen, de meest moeilijke dagen van het jaar voor mij. Eigenlijk is kerstavond de dag dat ik, als ik kan, om 20:00 in mijn bed lig.
    En 2 januari…. de dag van de schijnheiligheid. Veel kussen en wensen van mensen die u anders liefst de verdoemenis in wensen, en een baas die zijn jaarlijkse speech geeft, met plannen die er nooit zullen van komen.
    En op 3 januari: ’t zal rap weer nieuwjaar zijn!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.