1000 vragen aan jezelf #23

1000 vragen aan jezelf

Nummer drieëntwintig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over nieuws dat me recent bang of boos heeft gemaakt. Of ik mezelf vaak een pauze gun. Wat het ergste is wat ik over mezelf heb horen zeggen. Of ik mensen in hokjes duw en waarom. Van welk geluid ik hou. Welk kunstwerk mij het meest heeft geraakt. Of ik zou overwegen een vluchteling in huis te nemen, en onder welke omstandigheden. Of ik alles wil verklaren. Wanneer ik voor het laatst mijn angst(en) opzij heb gezet. En of ik iets bijzonder doe voor mijn gezondheid. 

221. Welk nieuws heeft u recent bang of boos gemaakt?

Er is veel nieuws dat mij bang of boos maakt, dus het is een moeilijke keuze om daar één item uit te selecteren. Ik denk dat verslaggeving daar ook op mikt, op dat bang of boos maken, terwijl blijheid en bewondering wel eens meer aan bod mogen komen. Nieuws maakt mij doorgaans eerder boos dan bang, en dan vooral door onmacht of doordat sommige mensen veel heisa maken om wat ik volstrekt onbelangrijk vind.  Zo maakt het belang dat aan sport wordt besteed in het nieuws mij wel eens boos, en wordt ik bang door de vermenging van economische, religieuze en politieke belangen.

222. gun je jezelf vaak een pauze?

Dat lukt me te weinig, denk ik, even helemaal niets doen, of afstand nemen van waar ik mee bezig ben om even te stoppen met streven of werken. Het tegendeel is eerder mijn sterke kant, het opgaan in waar ik mee bezig ben, onafgebroken, zonder pauze. 

223. wat is het ergste wat je over jezelf hebt horen zeggen?

Er zijn best wel erge dingen over mij gezegd, hetzij direct tegen mij als indirect (en dat is dan eerder geroddel), maar het ergste dat je volgens mij als mens kan horen is dat je liefdeloos bent, en alleen bezig bent met je eigen streven. Dat is me helaas wel eens overkomen, maar de mensen die het zeggen zijn meestal niet in staat om te weten welke betekenis hun woorden hebben.

224. duw je mensen in hokjes en waarom?

Dat is soms onvermijdelijk, denk ik, maar ik probeer mijn opvattingen over mensen zo vaak als mogelijk te herzien. Ik heb weliswaar eerder een olifantengeheugen dan een olifantenvel.

225. van welk geluid hou je?

Het geluid van de natuurlijke stilte bevalt me het meest, maar ook het zachte ademen van mijn vriendin als zij slaapt, of het gespin van onze kat. 

226. welk kunstwerk heeft je het meest geraakt?

In de loop der tijd heb ik al veel kunstwerken gezien en mogen bewonderen. Ik heb mogen ervaren dat wat volgens mij een kunstwerk is dat lang niet voor iedereen is. Ook met dat ‘raken’ kan ik weinig. Een kunstwerk dat steeds nieuwe betekenissen en beelden oproept, dat inspireert tot zelf iets maken of verbeelden, raakt mij het meest. Dat kan kunst van andere tijden en plaatsen zijn, van andere werelden dan de mijne, maar ook natuurlijke constellaties, realiteiten die op een gegeven moment in een of andere surrealistische positie komen te staan, of de innerlijke of uiterlijke schoonheid van mensen. 

227. zou je overwegen een vluchteling in huis te nemen? in welke omstandigheden?

In zekere zin zijn we allen op een of andere manier vluchteling, zeker als we of een of andere manier met autisme of met een of andere beperking of handicap in aanraking komen, vanuit onszelf of vanuit ervaring als bevoorrechtte betrokkene. In huis nemen in de meest letterlijke zin zou ik zeker nooit doen, ik neem mijn lief al niet in huis, hoe zou ik een vluchteling in de meest letterlijke zin in huis nemen. Zeker niet omdat ik onvoldoende kan inschatten welke bagage die vluchteling heeft. Net als er heel wat dimensies zijn aan het vluchteling zijn, kan ‘in huis nemen’ ook heel wat meer betekenen. Zo help ik graag mensen die onderweg zijn en de weg niet vinden, op welke manier dan ook, als ik daar op dat moment de energie voor heb tenminste. 

228. wil je alles verklaren?

Er is lang niet voor alles een verklaring, en waar ik zelf niet mee in aanraking komt, hoeft voor mij niet verklaard te worden, maar als er zelf geen verklaring voor handen is, produceer ik er graag zelf eentje. In alle voorlopigheid. Een werkverklaring dus, zoals psychologen of therapeuten wel eens werkdiagnose produceren. 

229. wanneer heb je voor het laatst je angst opzij gezet?

Het lastige van de angsten die ik ervaar is dat ze zich niet zomaar opzij laten zetten. Doe ik dat wel, dan durven ze me wel eens op de meest ongelegen momenten te bespringen. Aan de andere kant geef ik ze ook niet de aandacht die ze opeisen. 

230. doe je iets bijzonder voor je gezondheid? 

Voor mijn gezondheid probeer ik een aantal dingen te doen. Zo ga ik twee tot drie keer per week naar de fitness. Na het avondeten ga ik ook een half uurtje flink stappen langs een vast parcours – meestal in een rustige omgeving.  Ik hou ook mijn calorieën en beweging bij op MyFitnessPal.com (bestaat ook in app-vorm). Verder doe ik wat algemeen gezond wordt beschouwd: niet langer dan een kwartier aaneen op een stoel blijven zitten, de trap nemen in plaats van de lift, als het even kan te voet of met de fiets gaan, en de nodige tijd nemen om te eten. 

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.