‘Maar een vleugje autisme, wat is dat?’

Bad Animals

Jonah wordt hoog functionerend beschouwd. De eerste psychologe die hem onderzocht vertelde ons dit in een sessie van net geen twee uur, een aaneensluitende inleiding in autisme. ‘Hij zal vermoedelijk problemen ervaren met communicatie en in sociale omgang’, legde ze uit. ‘Hij zal tuk zijn op repetitief gedrag, soms ook benoemd als zelf-stimulatie. Kijk bijvoorbeeld naar de manier hoe hij met zijn speelgoed speelt’.

‘Hij zal ook last hebben met empathie’, ging ze verder, ‘Dat wordt doorgaans een theory of mind genoemd. Voor neurotypische kinderen is die empathie een natuurlijk deel van de geleidelijke ontwikkeling, voor hem gaat het niet vanzelf. Hij zal het een stuk of helemaal aangeleerd moeten worden en gezegd worden dat anderen iets anders kunnen voelen.  We noemen dat ‘mind-blindness’. Maar zo ben ik ook, dacht ik.

Na haar uitleg stapte ze op van haar stoel, glimlachte, gaf ons een hand en zei : “Nog een fijne rit naar huis’. Over ‘mind-blindness’ gesproken. Ze leek onze vanzelfsprekende bezorgdheid en wanhoop af te lezen en vatte nog eens de diagnose samen met een geïmproviseerde nadruk. “Hij heeft een vleugje autisme”. Een vleugje? Maar wat is ‘een vleugje’? Niets. Nauwelijks merkbaar. Zoals een millimol of een minitikkeltje.

.Joel Vanofsky in Bad Animals: A Father’s Accidental Education in Autism (Arcade Publishing, 2012)

3 Comments »

  1. Mooi geschreven.

    Inderdaad slecht samengevat…een ”vleugje”…dan heb ik ook een vleugje autisme, maar ik heb verdomd veel last van dat vleugje autisme.
    Het lijkt een vleugje voor de buitenwereld, maar het is een orkaan binnenin me….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.