‘Voor autisten is het bijzondere heel gewoon’ … autisme en talenten

autisme-talent

We spreken hier over een autistische begaafdheid, niet over autisme als een psychische of psychiatrische ziekte of ontwikkelingsstoornis. Problemen hebben mensen met autisme vooral door al te rigide normen en de intolerantie van de samenleving waarin ze leven. De verwerking van de waarnemingen ligt bij mensen met autisme anders. Ze verzamelen informatie, details, stellen elke verandering vast.

Wat volgens een duidelijk patroon verloopt vormt voor hen geen probleem. Een onoverzienbare en chaotische omgeving verwart, verontrust en overweldigt hen des te meer. Vooral in groepen en onbekende situaties in contact treden met mensen is voor veel mensen met autisme een grote opdracht.

Tegelijk hebben veel mensen met autisme vaak ook sterktes die bij anderen minder vaak voorkomen. Zo beschikken heel wat mensen met autisme over een fotografisch geheugen en weten ze vaak met grotere nauwkeurigheid te werken. Verwerven van kennis en vaardigheden leren die aansluiten bij hun interesses en details die niet kloppen opmerken kunnen mensen met autisme vaak veel beter en sneller dan niet-autisten. In zoverre zij een omgeving hebben die hun talenten positief bevestigt.

Für Autisten is dat Besondere völlig normal van Gerhard Königer in de Schwabische Post van 17 december 2016

2 Comments »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.