Negen jaar Tistje … een terug – en vooruitblik

ervaringsblog-verjaardag-tistje
Mocht ik de biografie van deze blog willen schrijven, dan zou ik vandaag als een mijlpaal vermelden. Zeker voor wie, zoals ik, veel betekenis afleidt uit getallen en de combinaties ervan. Vandaag is het immers negen jaar geleden dat ik begon met bloggen. Een gebeurtenis waar ik lang niet ieder jaar bij stil sta. Toch is negen een vermelding waard.  Alleen al om het mysterie dat er rond hangt.

Verwacht niet dat ik negen jaar bloggen eventjes zal samenvatten in een blog, en al zeker niet in één zin. Dat zou ook voorbijgaan aan de essentie van mijn blog, namelijk dat het verloop ervan belangrijker is dan het resultaat.

Dat verloop is, zoals ene Josje, studente uit het Nederlandse Amsterdam, al liet weten in een van haar vele mailtjes, eerder grillig. Zowel qua inhoud, qua vorm als qua standpunt.

‘De ene keer ben je meer deskundige dan ervaringswerker. Anekdotes wisselen elkaar mooi af met praktijk en theorie, nuttige tips en filosofische, psychologische en spirituele bedenkingen. Je bent zowel kritisch observator als dat je er middenin zit. Die diversiteit van standpunten vind ik net wat je blog zo sterk maakt.’ En met die uitspraak staat Josje niet alleen, blijkt uit reacties die ik krijg.

Voor mezelf voelt 9 jaar Tistje alvast niet als negen jaar bloggen. Ik heb namelijk geen negen jaar aan een stuk, elke dag, geblogd. Daarvoor ben ik veel te weinig actief. Omgerekend blog ik immers slechts 9 uur per week. Niet bepaald het voorbeeld van een noest werkende Vlaamse burger. Niettemin heeft dat geleid tot resultaten waar ik best trots op ben.

Zo ben ik meermaals vermeld op de informatieve site Participate Autisme: met mijn artikel over tandarts bezoeken, bij de hulpmiddelen om autisme aan broer of zus uit te leggen, en als voorbeeld van ontmoetingsplek en persoonlijk verhaal voor mensen met autisme.

Voorts worden Tistjes artikelen regelmatig vermeld op diverse sociale media, blogs van andere mensen met en zonder autisme en gedeeld in het magazine van de Vlaamse Vereniging Autisme. Ik had in de afgelopen jaar ook het voorrecht meerdere slimme mensen met en zonder autisme te mogen interviewen rond autisme, zowel voor Autisme Centraal als voor Tistje zelf.

Ook het hoofdstuk van Leni van Goidsenhoven en Anneleen Masschelein over mijn blog (‘Posting Autism. Online self-representation strategies in Tistje, a Flemish blog’) in het boek ‘Disability and Social Media: Global Perspectives (Routledge, 2017) is een mooie mijlpaal in negen jaar Tistje.

Maar wat over de toekomst? Dat kan echt alle kanten op. Net zoals het met mijn toekomst kan. Zowel qua vorm als qua inhoud. Met voorkeur voor een boek uitgeven, artikels schrijven op andere blogs en in tijdschriften (Nederlandstalig of anderstalig). Mogelijks de combinatie van een podcast of een vlog met deze blog.

Maar zoals bij alles in mijn leven is wat ik nu doe en schrijf steeds in voorlopigheid. Niet in afwachting van een beter alternatief maar in zo goed mogelijk doen en het beste maken van wat er nu is. Een minerale toost op negen jaar Tistje kortom.

2 Comments »

  1. Gefeliciteerd met je 9-jarige blogverjaardag Sam 🙂
    Ik kom hier graag en vaak, het is mijn afreageerkamertje, en één van de weinige plekken om tot rust te komen en kennis op te doen.
    Ga zo door, op jouw geheel eigen wijze 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.