1000 vragen aan jezelf #31

1000-vragen-aan-jezelf-31

Nummer eenendertig in de reeks van 1000 vragen aan jezelf-blogs. Over het natuurtalent dat ik zou hebben, wie in mijn omgeving onlangs positief veranderd zou zijn. Of ik mezelf wel eens betrapt heb op racisme, of ik mezelf fit vind, of ik financieel alles op orde heb. Of ik bij het wandelen wel eens mijn stappen tel, om welke redenen ik zou kiezen om te verhuizen. Of ik mezelf een zwart-witdenker vind. Tot slot over wat ik voel als ik verliefd ben en wat ik associeer met gezelligheid.

301. waarin ben je een natuurtalent?

Letterlijk ben ik een natuurtalent op vlak van voordenken, figuurlijk kan ik de vraag moeilijk voor mezelf beantwoorden omdat ik talent eerder als een cultuur zie dan als een natuur.

302. WIE in je omgeving is onlangs positief veranderd?

In mijn omgeving, net zoals elders, veranderen mensen voortdurend, zowel in positieve als minder positieve zin, maar ik zou niet kunnen zijn dat er iemand ‘onlangs’ positief veranderd is. Positieve verandering is namelijk erg fragiel, en een lang proces.

303. heb je jezelf wel eens betrapt op racisme?

Dat heb ik nog niet gemerkt bij mezelf, want ik denk niet dat ik iemand positief of negatief beoordeel omwille van eigenschappen die volgens sommige mensen met een bepaald ‘ras’ geassocieerd worden. Ik weet ook niet goed wat ik me bij ‘ras’ moet voorstellen. Andere vormen van discriminatie beoefen ik daarentegen wel eens.

304. voel je je fit?

Het zou beter kunnen, zeker nu het winter is. Ik vermijd als het even kan gemotoriseerd vervoer of hulpmiddelen zoals liften, taxi’s en openbaar vervoer. Maar mijn leeftijd en fysieke beperkingen maken het wel eens noodzakelijk. Ik ben dan ook een medioor, met autisme, daar kan ik niet onderuit.

305. HEB JE FINANCIEEL ALLES OP ORDE?

Het lukt net om de eindjes aan elkaar te knopen, om niet in het rood te gaan, maar zoals bij veel mensen (zeker bij hen met autisme en/of een handicap) is mijn budget een dagelijks zwaard van Damocles, een voortdurende dreiging dus. Ik heb wel alles op orde in de zin dat ik me bewust ben dat ik moet sparen voor nu, voor straks en voor later, en elke uitgave moet motiveren.

306. tel je bij het wandelen wel eens je stappen? 

Dat gebeurt wel eens, ja, zeker als ik op mijn dagelijkse wandeling ben en ik uitgekeken ben op het landschap rondom mij of er geen mensen of rondzwervende katten meer zijn om te groeten. Tijdens het tellen raak ik helaas vaak de tel kwijt.

307. om welke reden(en) zou je verhuizen?

Om dichter bij mijn vriendin te wonen, om verlost te zijn van lastige buren, om in een rustiger buurt te wonen. Voorlopig zit ik echter goed, ik ben net verhuisd om die redenen.

308. ben je een zwart-witdenker?

Dat vind ik moeilijk van mezelf te zeggen. Van alle disfunctionele denkgewoontes vind ik dichotomie of zwart-wit denken niet iets wat bij mij eruit springt.

Ik associeer het met situaties in uitersten beoordelen in plaats van op een continuüm en vooral woorden gebruiken als altijd, iedereen, alles en nooit. In momenten van stress en onduidelijkheid denk ik meer in die richting dan anders. Over het algemeen denk ik eerder in kleur dan zwart-wit, maar het aantal kleuren zijn misschien wat beperkter dan bij anderen.

Ik zou mezelf op vlak van denkgewoontes eerder een emotioneel overgeneralist noemen, in de zin dat enkele gebeurtenissen voor mij volstaan om een besluit te trekken dat het niet goed is in die richting verder te gaan, en ik argumenten die het tegenovergestelde beweren vooral emotioneel inschat.

309. wat voel je als je verliefd bent?

Dat ervaar ik vooral aanvankelijk, in het begin van de verliefdheid, als een vorm van buikgriep waarbij er veel spanning in mijn maag en darmen zit, die spastisch reageren, met af en toe opstoten van hevig zweten, rood aanslaan en momenten van verstomming.  Na een tijdje ebt dat weg, en krijg ik een euforisch gevoel, en een verlangen om samen te zijn en dingen te doen met degene waarop ik verliefd ben.

310. wat associeer jij met gezelligheid?

Gezelligheid associeer ik meestal met indirecte, niet te sterke belichting, een niet te druk ingerichte omgeving die warmte uitstraalt en waarvan duidelijk is dat er geleefd wordt, met zichtbare aanwezigheid van bloemen en boeken, zonder achtergrondmuziek en waarbij de enkele mensen die er eventueel aanwezig zijn mij of een ander het gevoel geven welkom te zijn. Over het algemeen associeer ik gezelligheid niet met veel eten en drinken, sociale situaties als uit eten, uitgaan of samen activiteiten doen.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.