‘Er is altijd wel iets over autisme niet relevant voor jou’ … autisme en veralgemening

Er is niet zoiets als een ‘typisch autistische persoon’. Er is buitengewoon weinig te zeggen dat ‘waar’ of ‘juist’ is dat betrekking heeft op letterlijk alle mensen die als autistisch beschreven worden. De oplossing die voor alle mensen met autisme geldt bestaat niet. Net zoals er niet een of andere beschrijving van een persoon met autisme bestaat die voor alle individuen met autisme zou gelden.

Er zijn erg weinig feiten over autisme die voor werkelijk alle individuen gelden. Er is daarnaast erg weinig raad die voor alle families, alle individuen, alle ouders of alle beroepskrachten toepasbaar of relevant is. Alles wat je hoort of ziet of leest in de media (in de kranten en op televisie) dus opnemen met in gedachten dat dit mogelijks niet relevant en van geen betekenis is voor jou.

De veelzijdigheid van de groep mensen met autisme is immers van die aard dat er grote verschillen zijn van een individu tot een ander, van de ene situatie tot de andere en de ene ontwikkeling tot de andere. Wat van groot belang is voor de ene, kan voor een ander geen enkele betekenis hebben.

Het is dus erg frustrerend om in boeken en de media suggesties te lezen in de aard van ‘het beste wat je kan doen voor een autist is …’. Vermits dit enorm veralgemenend is. Wat goed kan zijn voor het ene individu kan echter evengoed rampzalig uitdraaien voor een ander. En wat goed kan zijn voor de ene kan de volgende dag voor dezelfde persoon een enorme crisis uitlokken of rampzalig uitdraaien. Zo is de aard van autisme.

Luke Beardon in Autism and Asperger Syndrome in Adults (Sheldon Press, 2017). Beardon is Senior Lecturer Autism aan de Sheffield University.

2 Comments »

 1. Als ik het goed begrijp is er dus eigenlijk niks zinnigs over te zeggen omdat er geen twee mensen met autisme hetzelfde zijn? Zie daar maar eens wijs uit te worden dan! Lijkt me ook heel moeilijk voor de hulpverleners want ook die hebben dan weinig houvast.

  Like

  • @Jeanne: Ik heb het toch wel heel anders begrepen 🙂 Wat u zegt komt helaas wel vaak in de media, dus ik begrijp wel dat u er toe komt.

   Wat deze auteur schrijft, is vooral dat geen oplossing of verklaring voor iedereen werkt en dat we ons moeten behoeden, zeker bij mensen met autisme maar ook bij mensen tout court, oplossingen en verklaringen zonder nadenken toe te passen. Omdat iemand altijd meer is dan diens autisme.

   Als u spreekt over houvast, lijkt het of hulpverleners angstvallig tegenover cliënten of patiënten zijn. Goede hulpverleners kijken en luisteren naar de persoon die voor hen zit, en hebben verschillende oplossingen tot hun beschikking waarmee ze, samen met degene die voor hen zit, tot een oplossing op maat komen. Geen ‘one size fits all’ dus.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.