Een leven rond boeken … preoccupaties en passies

Het vergt moed om te doen wat je van plan bent. Zoveel mensen hebben immers wel een of ander plan met jou. Het kan haast niet anders of je moet onderweg afwijken of zelfs afzien van je bestemming. Vaak lijkt het enig mogelijke zoals aan het stuur van een auto die onbestuurbaar is geworden te blijven focussen op waar je heen wil, of droomt te gaan.

Wat me daarbij tot rust brengt, waar ik letterlijk dag en nacht mee bezig zou kunnen zijn, ware het niet dat er zoveel andere dingen mijn aandacht opeisen, dat is bezig zijn met verzamelingen. Het liefst op mijn eentje. Voor mij gaat het niet om de volledigheid van de verzameling, wel om het vinden van de zin ervan en het  punt waarop een element van deze verzameling toegang geeft tot een andere verzameling.

Tot op het moment dat dit punt zich openbaart, hou ik me bezig met het opbouwen, categoriseren, indexeren, verzorgen, koesteren, dynamiseren en actualiseren ervan.  Tot de uitgang van dit labyrint aan informatie zich toont. Op dat moment laat ik mijn verzameling voor wat het is, en kan ik ze mogelijks aan een andere zoeker overlaten.

Een van de verzamelingen die ik het liefst om me heen heb is mijn boekenverzameling. Die bestaat uit alle boeken die ik in de loop van mijn leven heb gelezen. Het zijn niet enkel boeken die ik heb verworven, die fysiek aanwezig zijn in mijn bibliotheek, iets meer dan vijfhonderd op dit moment. Het aanzicht, het kunnen vasthouden en vastnemen van deze boeken geeft mij ook wel rust. Of het nu overdag of in het midden van de nacht is, als ik slapeloos door de kamers dool. Ook het verzorgen van boeken (afstoffen, vermaken, in goede orde houden) vind ik aangenaam. Toch kan ik vooral opgaan in het overzicht van de inhoud, de patronen en de verrassingen en ingevingen door het lezen zelf die me tot mezelf brengen. Iets minder aangenaam vind ik het afvoeren of wieden in mijn boekverzameling, al kan ik dat sinds ik verhuisd ben steeds beter.

Mijn leesvorderingen noteer ik in een leesdagboek, dat ik inbreng op sociale mediasites (zoals Goodreads) en catalogussoftware. Elke nieuwe titel gaat samen met een ritueel. Elk boek krijgt een ex libris en een uniek nummer. Vervolgens haal ik zoveel mogelijk bestaande titelbeschrijvingen, van het internet of uit het boek zelf, en knutsel die ineen om tot een zo compleet mogelijke ontsluiting van het boek te komen. Een titelbeschrijving moet minstens de titel, de auteur(s) (schrijver, maker), uitgeverij, ISBN(s), vindplaats(en) en een aantal metadata zoals korte inhoud en auteursinformatie bevatten.

Daarna ga ik aan de slag met de inhoud van het boek. In boeken zelf maak ik zelden aantekeningen, die maak ik in een afzonderlijk schriftje, dat ik voor de zekerheid scan en bij de map van het boek voeg. Eens het boek gelezen voeg ik mijn leeservaring toe op het internet, en synchroniseer ik mijn onlinecatalogi met elkaar en met de apps op mijn tablet. Af en toe maak ik van de inhoud een werkblad. Dat maakt opzoeken op trefwoord, auteur, ISBN of andere zoekcriteria eenvoudiger.

Via de sociale mediasites kom ik af en toe ook in contact met mensen met dezelfde smaak of beginnende auteurs die graag van gedachten wisselen. Veelal gebeurt dat in het Engels of het Duits. Soms sluiten zij zich ook aan bij mijn andere sociale media of start ik een gesprekje met hen via Facebook, Twitter, Tumblr of in een zeldzaam geval per mail. Ik hou deze sites echter wel strikt gescheiden van mijn autismeprofiel en mijn private account. Inhoudelijk verschilt er tussen al deze accounts vrij weinig, maar om ongemak te voorkomen, en mezelf niet al te veel te belemmeren, hou ik het zo.

Het is waar, er loopt wel eens iets mis wanneer ik me erin verlies. Het gebeurt wel eens dat ik mijn planning vergeet op vlak van dagelijkse verzorging. Het komt wel eens voor dat dit mij zodanig opslorpt dat mijn slaap/waakritme eraan gaat. En ja, op momenten dat ik bezig ben met mijn verzameling(en) vind ik het enorm irritant gestoord te worden. Meestal komt dat omdat ik hetgeen waarvoor ik gestoord wordt op dat moment zodanig mondain vind dat ik even geen beschaafde pose meer weet aan te nemen.  Dan duurt het even voor ik er terug sta, en terug ben wie ik verwacht wordt te zijn.  Een werelds mens, met tolerantie voor wereldse gebruiken, gewoontes en preoccupaties van andere wereldse mensen.

Elke vierde van de maand schrijf ik over een preoccupatie of passie. Deze keer gaat het over mijn voorliefde voor boeken en wat ik ermee doe zoals verzamelen, classificeren, verzorgen en ontsluiten.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.