Een minuut stilte … memorabele momenten

Een minuut stilte, dat is het memorabele moment dat me vandaag te binnen schiet. Dat door velen wordt genoemd, en waartoe vaak wordt opgeroepen. Dat echter maar zelden wordt volgehouden. Het zou even lang zijn als het kortste gebed. Voor wie gedreven is door ’s werelds dynamiek kan het echter eindeloos duren. Het kan een eindeloze stilte inluiden, of een leven met meer aandacht voor witruimte. Aandacht voor meer ruimte tussen het kleurspel van elke dag. Dat voor de ene lak zwart, voor een ander wit op wit is geworden. Raadselachtig of onleesbaar.

Alle momenten, alle minuten stilte in mijn leven herinner ik me nog. Veel meer dan de lawaaiige ruimte ertussen. Ik weet nog de kriebels in mijn neus, mieren op mijn huid, gerommel in mijn buik, winden klaar om te ontploffen tussen mijn bilspleet, het verlangen tot kraken van mijn knokkels. Ik hoor in mijn achterhoofd nog het gekuch, gerochel en gekreun van mensen, de geluidjes van berichtjes en mails op gepimpte smartphones,  het gezoem en gemompel, gekrabbel van een pen op papier, ongeduld getrappel. De minuut stilte: een plaatselijke variatie op het concert van ongemakkelijke gevoelens.

De minuten stilte die ik heb beleefd, waren maar zelden in gezelschap. Ik heb ze veelal alleen beleefd. Op een afgelegen, eigen plek. Of thuis, in het midden van de nacht. Waar het moeilijker was de minuut tot een minuut te laten dan de stilte tot een stilte. Het was meestal geen stilte na terreur, en maakte zelden deel uit van onverhoedse, opgeroepen collectieve stilte. Soms was het een teken van rouw, maar veeleer was het een uiting van verzet. Vanuit met stomheid geslagen, niets te zeggen, niets dat iets bijdroeg. Zo zijn die minuten stilaan geworden tot mijn stapstenen op het pad doorheen het leven.

In elk leven zijn er memorabele momenten, die zo’n indruk op je hebben gemaakt dat ze je bijblijven. Elke derde van de maand wil ik uit mijn leven zo’n memorabel moment beschrijven. Deze keer kies ik de ‘een minuut stilte’-momenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.