20 boeken van ervaringsdeskundigen autisme … autisme van dicht(er)bij

 1. Van hier tot aan de maan en terug / Eva-Rita Boon (Houtekiet, 2014)

Autobiografisch relaas van een Vlaamse moeder die een balans probeert te vinden tussen werk en gezin, terwijl haar jongste zoon autistisch blijkt te zijn. Vermeld bij  Stijn.

 1. Waarom ik op en neer spring / Naoki Higashida (Nieuw Amsterdam, 2014)

De dertienjarige Japanse schrijver is zwaar autistisch. Met dit boek wil hij de lezer inzicht geven in zijn stoornis. Het bevat antwoord op ongeveer zestig veelgestelde vragen over autisme en een verhaal over jezelf niet goed kunnen uitdrukken tegenover je dierbaren. Meer over dit boek kan je lezen op Cobra (de cultuursite van de VRT), op  Tistje,  bij De Leesfabriek, Damespraatjes, de Boekblogger. Het is tevens aanbevolen door Autisme Werkt Wel. Een interview met de auteur (in het Engels) kan je lezen op  Time,

 1. Partners in autisme:relaas van (on)gewone relaties / Cis Schiltmans (EPO, 2015)

Vraaggesprekken met stellen waarvan een of beide partners autisme heeft. Cis Schiltmans (Vlaamse Vereniging Autisme) is zowel de samensteller van dit boek als van Autisme Verteld: verhalen van anders-zijn (Epo, 2011) een boek met zeer diverse ervaringsverhalen van mensen met autisme. Een boekrecensie kan u lezen op Cutting Edge  en op Tistje.

 1. Een Aspergerrelatie / Gisela & Christopher Slater-Walker ( Nieuwezijds, 2015)

Persoonlijk relaas van een Brits echtpaar waarvan de man autisme heeft (de aspergervariant), wat in dit geval leidt  tot een handicap, maar waarmee zo goed zo kwaad als het kan mee geleefd wordt. De beide partners zijn genadeloos open over elkaars gedrag. Een bespreking van dit boek kan u lezen bij Bianca, Verliefd op een Aspie en het Tijdschrift voor Psychiatrie. Een Aspergerrelatie wordt aangeraden door o.a. Aspergercoach, Els Blijd-Hoogewys, Psychologie Magazine, Psysense en Dynamiek.

 1. Zie mij: (w)onderweg / Joeri Naänaï (Vrijdag, 2014)

Begaafde volwassenen met autisme laten zien wat autisme betekent in hun leven, met voorbeelden hoe zij in het leven staan, en een antwoord willen bieden op vooroordelen rond autisme. Met beeldende, dichterlijke en unieke eigen kunst. Wil je meer weten over dit boek of (w)onderweg zelf? Lees bijvoorbeeld dit artikel in Maczima en dit artikel in de krant Het Nieuwsblad. Je kan ook  op website van (W)onderweg zelf terecht.

 1. Seks, drugs en asperger / Luke Jackson (Nieuwezijds, 2017)

Aan de hand van zijn persoonlijke ervaringen bespreekt Jackson uitermate eerlijk over de uitdagingen van het volwassen leven. Hij bespreekt alles wat je moet weten over vriendschap, pesten, drugs, relaties, seks en het vinden— en behouden— van je eerste baan. Eerder verscheen van hem bij Uitgeverij Nieuwezijds de bestseller ‘Mafkezen en het Asperger-syndroom’, die hij schreef toen hij 13 jaar oud was. Met een voorwoord van Tony Attwood. Een voorproefje kan je lezen via deze link. Volgens De Volkskrant is dit een boek waar elke volwassene met (de aspergervariant van) autisme wat van kan  opsteken.

 1. Anders kijken naar autisme / Merel Boogaard (AnkHermes, 2016)

Anders kijken naar autisme biedt deels een inzicht in hoe een vrouw alternatief denkt over haar autisme (aspergervariant) en deels hoe zij daarmee in het dagelijks leven omgaat, vanuit een alternatieve,‘nieuwetijds’ visie. Ze houdt daarbij afstand van de traditionele denkwijzen over autisme. Recensies kan u lezen bij het AD, bij NPO, en Nieuwetijdskind.

 1. Tussen trots en ergernis: als je broer of zus autisme heeft … / Eva van der Linden (De Draak, 2014)

Een bundel getuigenissen van persoonlijke ervaringen met een broer of zus met autisme. Aan het eind van elk beschrijving worden tips gegeven over de omgang met het beschreven autistisch gedrag. De auteur geeft zo nu en dan kort commentaar en laat zien hoe er bij de broers en zussen geleidelijk aan begrip voor en inzicht in de motieven van autistisch gedrag ontstaat. Een recensie kan u onder andere lezen bij Tistje, in de krant Het Laatste Nieuws, en bij Stampmedia. Eva heeft tevens een eigen blog.

 1. Een gezin met autisme / Joyce van Maaren (Hogrefe, 2015)

Relaas van een moeder van wie vier van de vijf kinderen en haar man een vorm van autisme hebben, verteld vanuit het moederperspectief. Autisme blijkt zich bij elke persoon heel anders te manifesteren en het lukt om goede wegen daarin te vinden. Zowel zoektocht en interactie met hulpverlening, het alledaagse leven (en verhuizen) maar ook ruimte scheppen voor zichzelf als    moeder komen aan bod. Recensies over dit boek kan je onder andere lezen bij de  Aspiratiecoach.

 1. IJskastmoeder / Janneke van Bockel (Lannoo, 2016)

Als Janneke van Bockel te horen krijgt dat haar dochter autisme heeft, is ze gek genoeg opgelucht. Nu weet ze eindelijk waarom haar kind niet volgens de boekjes opgroeit. Maar dan slaat de onzekerheid toe. Want hoe kan ze  haar kind helpen? Wat vergt dat van haar gezin? En hoe maakt ze de buitenwereld duidelijk dat haar dochter   weliswaar bijdehand en dominant is, maar zeker niet onopgevoed? Dit boek gaat in op al deze en meer vragen van een moeder met een dochter met autisme. Meer informatie kan je vinden op de website bij het boek, bij Letop! en op Boek.be. Een voorproefje van het boek kan u lezen  via deze  link.

 1. Autisme is een deel van mij / Laura Daniels (Free Musketeers, 2015)

Neem een kijkje in de wereld van Laura die dagelijks leeft met haar autisme. Persoonlijke onderwerpen laten je een beeld vormen van hoe ik denk en voel. Ik wil met mijn persoonlijk verhaal een herkenning geven aan de mensen dat  ze niet mogen opgeven hoe moeilijk het soms ook kan zijn. Kijk door een andere bril heen als je aan mijn boekje begint te lezen. Een recensie kan je onder andere lezen op de website van Patiëntervaringsverhalen.

 1. Aspergirls / Rudy Simone ( Hogrefe, 2014)

Analyse van de specifieke problemen van vrouwen en meisjes met autisme, met adviezen aan zowel henzelf als hun ouders, geschreven door een vrouw met autisme, met input van een dertigtal vrouwen met autisme. Een voorproefje kan je lezen via deze link. Een recensie kan je onder andere lezen bij Marijke en bij Psychosociaal digitaal. Op de Engelstalige Wikipedia is tevens een lemma aan het boek  gewijd.

 1. Vrouwen met autisme / Bronja Prazdny (Brevier, 2015)

Ervaringsverhalen van vrouwen met autisme die zich proberen staande te houden in de moderne maatschappij, bijeengebracht door een journaliste, en met een voorwoord van Annelies Spek, klinisch psychologe en zelf auteur van boeken over autisme. Een voorproefje kan je lezen via deze link.

 1. Meer dan een etiket / Trenke Riksten-Unsworth (Brevier,  2014)

Trenke interviewt als vrouw met autisme mensen met zowel de diagnose ASS als AD(H)D over hoe mensen het  best omgaan met hen, met hun diagnose, en wat hun opvattingen en hun belevingen zijn. Een voorproefje van dit boek kan je via deze link lezen. Voor meer informatie kan je ook terecht  op de website van de auteur .

 1. Ik ben niet vreemd / Ellen van Gelder (Village, 2015)

De schrijfster, vrouw met autisme, geeft in dit abecedarium zowel een stuk van haar eigen verhaal als notities van andere mensen met autisme weer, over dagelijks leven met autisme en op zoek gaan naar meer evenwicht in hun leven. Een recensie kan je onder andere lezen in het magazine van ‘Leven met autisme’, op Flevopost, op de site van de Lotgenotengroep Autisme Limburg en op Uitgelezen. Een mooi interview met de auteur kan je ook beluisteren op NPO Radio 1.

 1. Autisme glasshelder uitgelegd / Miriam Perrone (Cyclus, 2017)

Mensen met autisme leven in dezelfde wereld als iedereen maar beter is de metafoor van een wazig glas dat zich tussen iemand met en iemand zonder autisme bevindt waarbij het nodig is om aan beide kanten te vegen, schrijft de auteur, zelf vrouw met autisme maar ook deskundige, voornamelijk in onderwijs. In dit boek legt ze ‘glashelder’ uit    wat autisme is, hoe de informatieverwerking van het brein met autisme werkt, en wat kan helpen om de relaties te verbeteren. Een inkijkje krijgen kan via Google Books. Naast ervaringsdeskundige is Miriam Perrone ook deskundige in onderwijs   en autisme. Ze wijdde haar eindonderzoek als autismedeskundige aan talent in kaart brengen bij mensen met   autisme (zie deze link). Meer informatie over haar boek geeft de schrijfster in onderstaand filmpje.

 1. De pijn van anders zijn / Lieve Thienpont (Academia Press,  2017)

Wat als je je anders voelt dan alle anderen, zonder zichtbare afwijking of beperking en je daaronder lijdt? Wat als dat anders-zijn zich zozeer binnen in jezelf afspeelt, dat mensen nooit zien of telkens weer vergeten hoe moeilijk je het hebt? Psychiater Lieve Thienpont verzamelde 26 getuigenissen van mensen met een al dan niet zeer ernstige vorm van Asperger. Op authentieke, eerlijke en zeer kwetsbare manier lichten zij een tip van de sluier van hun (on)draaglijk lijden. Hun bijzonder aangrijpende verhalen zijn een eerste stap voor patiënten en hun omgeving om de pijn van anders zijn te begrijpen en daardoor misschien wat draaglijker te maken. Lieve Thienpont is tevens samensteller van het boek  ‘Libera me: over euthanasie en psychisch lijden’. Een interview met de auteur kan u via deze link lezen.

 1. Gelukkig ik ben gewoon autist / Ferrian Jonker (SAAM,  2016)

De hoogbejaarde Ferrian Jonker (84 jaar) schrijft op humoristische manier hoe het is mens met autisme te zijn. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn verdriet, hoe hij omging met vriendschap, over zijn huwelijk, zijn angsten en zijn leervermogen. Over hoe hij zijn leven lang zocht naar wat hem zo ‘anders’ maakte, waarom hij zich anders voelde   en vaak een ‘vreemde eend in de bijt’. Maar ook nadat hij zijn autismediagnose had gekregen, bleken er een aantal (nieuwe) uitdagingen te zijn. Een recensie van dit boek kan u lezen op de nieuwsbrief Digizorg.

 1. Door andere ogen / Esther Vliegenthart en Baukje Venema ( Graviant, 2017)

Een boek met aangrijpende verhalen over kracht, hoop, succes, maar soms ook over teleurstelling, worsteling en verdriet. Voor sommigen is autisme vooral een onzichtbare handicap, voor anderen een manier om het leven op een andere manier te omarmen. De verhalen zijn die van de ouders van kinderen met autisme, en die van de tieners en jong volwassenen zelf. Esther Vliegenthart is zelf moeder van een zoon met  autisme.

 1. Reis door het leven van Kees / Kees Momma (Prometheus,  2014)

Autobiografie van een man met ingrijpend autisme vanaf zijn vroegste kinderjaren tot zijn vijftigste jaar. Kees Momma is al enkele jaren een mediafiguur, met maar liefst 761 treffers op YouTube. Ook op HP De Tijd, De  Telegraaf, Lindanieuws, AD, NRC en talloze andere kanalen zijn interviews over hem terug te vinden. Een recensie van zijn boek is  terug te vinden op de website Patiëntenverhalen en de Nieuwsbrief Digizorg. Een inkijkje kan je nemen via Google Books.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.