1000 vragen aan jezelf #54

541. Welk onethisch experiment heeft volgens jou de meest positieve gevolgen gehad voor de samenleving in het geheel?

Het lijkt me eerder contradictorisch dat onethische experimenten een positief gevolg zouden kunnen hebben voor de samenleving. Alleen al dat ze onethisch zijn, maakt ze volgens mij dubieus. Ook al ben ik er me ervan bewust dat veel medicatie en teveel op te noemen eerst onethisch op dieren (die er vermoedelijk niet om hebben gevraagd) wordt getest.

542. Wanneer sneukelde je voor het laatst en vond je iets dat je eigenlijk niet mocht eten of drinken?

Toen ik voor het laatst stiekem een zoetigheid smulde was dat een eclair, zo’n zacht langwerpig gebakje met een zachte vulling van banketbakkersroom en een chocoladelaagje.  Zoiets is natuurlijk volstrekt tegen de voedingsdriehoek (of die nu recht of omgekeerd staat), maar ik heb er niettemin van genoten.

543. Zou je op televisie willen meedoen met een blind date-etentje?

Op televisie komen zou  ik sowieso al vreselijk vinden. Een blind date ligt ook moeilijk als je al een vaste relatie hebt. Als het daarnaast ook de bedoeling is om ook geblinddoekt te eten, zou het met mijn extreme onhandigheid wel eens vies kunnen aflopen. In de veronderstelling dat ik het eten al lust. Misschien toch liever gewoon een leuke ontmoeting. Op de radio, zonder blinddoek, zonder date en zonder etentje, als het kan.

544.Waar ben je in geïnteresseerd waar de meeste anderen geen interesse in hebben?

Mocht ik weten waar de meeste anderen geen interesse in hebben, en mocht dat mij interesseren, zou ik die vraag kunnen beantwoorden. Ik heb het nog eens nagekeken op Google en uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen niet geïnteresseerd zijn in het leven na de volgende oerknal, hoe beschavingen buiten ons zonnestelsel de kalk uit hun vaatwasmachine reinigen en hoe eencelligen aan seksuele preventie doen In beschavingen en het leven na de volgende oerknal ben ik wel daarentegen wel geïnteresseerd.

545. Als je een master zou halen in iets waar je eigenlijk niets van af weet, waar zou je dan in afgestudeerd zijn?

Hoogstwaarschijnlijk zou dat iets te maken hebben met toegepaste communicatie, quantumfysica,  een of andere onmenselijk moeilijke tak binnen de wiskunde of chemie of een specialisme rond begrensde oneindigheid.

546. Welke app zou je graag uitgevonden zien worden?

Dat is een moeilijke, want echt nuttige apps, die je geen tijd doen verliezen, zijn volgens mij op de vingers van een hand te tellen. Een app die op werkelijk alle platformen draait zonder kwaliteitsverlies, zou misschien al een begin zijn. Verder een app die bruikbaar is voor iedereen, zelfs voor iemand die geen ‘smartphone’-applicatie in zijn verstand heeft.

547. Naar welke letter in het alfabet gaat jouw voorkeur uit?

Ik heb altijd al een zwak gehad voor de zevenentwintigste letter in het alfabet. Die letter die het nooit heeft gehaald, door slinkse gelobby van voorstanders van mislukte letters als de Q of de Y. Er zijn bibliotheken vol geschreven over die zevenentwintigste letter, tevens symbool van het pure geluk, maar de meeste van die boeken zijn vernietigd of worden ondergronds gehouden.

548.Welk beroemd schilderij zou je graag in je huis hebben hangen?

De enige schilderijen die momenteel in mijn huis hangen zijn er van mij, en zelfs die hang ik niet aan mijn muur maar staan op de kast. Om een of andere reden vind ik iets dat aan de muur hangt vreselijk vervelend. Dat neemt niet weg dat ik wel hou van schilderijen, maar die hang ik op mijn Tumblr muur op, niet aan de muren van mijn huis.

549. Denk je dat kinderen die vandaag worden geboren het beter of slechter zullen hebben dan hun ouders?

Het is moeilijk dat te veralgemenen, want, om een cliché van formaat te gebruiken, het menselijk spectrum is erg breed en divers. Toch geloof ik dat kinderen die nu geboren worden het straks beter hebben.  Niet zozeer omdat het niet slechter kan, het kan natuurlijk altijd slechter, maar omdat ze

550. Wanneer had je voor het laatst het idee dat je een nieuw leven begon?

Toen ik vorig jaar verhuisde naar een rustiger buurt, en naast mijn liefste ging wonen, had het idee dat ik een nieuw leven begon.

3 Comments »

  1. Zo veel stof tot nadenken ! Vraag 541 vond ik bijzonder provocerend. De geschiedenis bulkt van experimenten op mensen en dieren die uiterst onethisch waren. Ik denk aan een paar beroemde ( beruchte) experimenten in de psychologie zoals de Milgram experiment (1961) ( ook The Psychology of Obedience Experiment genoemd), The Bystander Experiment (1968) en de Stanford Prison Experiment (1971). Deze experimenten habben niet alleen tot vele waardevolle inzichten in menselijke gedrag geleid, maar in 1970 hebben wetenschappers een belangrijke gids geschreven, de Belmont report. Deze gids beschrijft de 3 ethische basis principes voor experimenten in mensen. (En de drie eerdere genoemde experimenten zouden tegenwoordig niet meer mogelijk zijn) Een kleine, positieve uitkomst, mischien?

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.