‘Drie manieren om me weten te redden’ … autisme en coping

Sinds de lagere school heb ik drie strategieën gebruikt om me in het leven weten te redden. De eerste, een manier vinden om het te doen, gebruikte ik vooral toen ik nog jong en onervaren was. De derde, een manier vinden om er zonder te kunnen, komt hoe ouder ik wordt steeds vaker op de voorgrond. De tweede is een manier te vinden om het te doen uitschijnen dat het me lukt. Ik heb al deze manieren steeds door elkaar gebruikt.

Soms moet ik een alternatieve methode gebruiken die mijn verstand op dat moment toelaat. Zo snapte ik op school niet de ‘nieuwe onderwijsmethode’ om Wiskunde aan te leren, dus probeerde ik een variatie op de methode die ik al kende. Ik visualiseerde het in mijn hoofd zonder het neer te schrijven, en de leraar had dat niet door. Dat is een voorbeeld van de eerste twee strategieën. De derde aanpak past heel duidelijk bij mijn afgezonderd leven als volwassene. Vraag het maar aan wie me goed kent. Als je tenminste iemand kan vinden die me goed kent.

C.G. Meloy & Zachary Pullen in Life & Spectrum (CC, 2013)

1 Comment »

  1. En dan verwonderen niet-autisten zich erover dat mensen in het autisme spectrum zo moe kunnen zijn….wat een energie kost het eigenlijk om gewoon te kunnen leven.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.