Net niet gelijk verdeeld … autisme en verdelen

Het heeft me lang gefascineerd wat gelijk verdelen betekent. Zoals een beloning of eten of drinken gelijk verdelen onder een bepaald aantal mensen. Mensen die wiskundig aangelegd zijn, beweren dat het mogelijk is dat te berekenen.

Zo kreeg ik vroeger bijvoorbeeld het volgende vraagstuk : ‘Ann heeft 4 appelen, Peter heeft 6 appelen, Josefien heeft 3 appelen. Martha heeft met hun appelen een appeltaart gebakken, en wil dat iedereen, inclusief zijzelf, evenveel appeltaart heeft. Wie krijgt hoeveel van de appeltaart?’.

Ook als ik gevraagd werd een taart of schotel in gelijke porties te verdelen, leek me dat een onmogelijke opdracht. Wie me dacht een handje te helpen door me te vragen het in twee, drie of vier te verdelen, deed net het tegenovergestelde.

Telkens wanneer ik een gerecht in vier gelijke delen had verdeeld, kreeg ik een bedenkelijke blik toegeworpen. Er waren namelijk altijd grotere en kleinere stukken. Er was altijd eentje die reden had om te klagen. En daar voelde ik me sterk door aangesproken. Waarschijnlijk omdat ik het gevoel oneerlijk, onrechtvaardig behandeld te zijn herkende.

Ook nu nog, als ik bijvoorbeeld twee glazen geperst sinaasappelsap vul, voor mijn liefste en mezelf, heb ik er moeite mee de glazen net even vol te doen. Ik wil vooral niet de opmerking krijgen of de indruk wekken dat ik meer voor mezelf zou nemen, of mezelf kort zou doen. Beide opmerkingen, die ik, vroeger meer dan nu, als een verwijt ervaar, heb ik namelijk al veel gekregen. Daarom meet ik het soms na, als ik de glazen heb gevuld, zodat de inhoud waterpas gelijk is.

Meestal echter trek ik het me niet meer aan. Ik heb intussen gemerkt dat opmerkingen van mensen vaak lichtzinnig en meestal ironisch of om te lachen zijn. Mocht ik werken in een café of restaurant zou ik er natuurlijk wel aandacht aan schenken. Thuis of in gezelschap probeer ik dat los te laten. Ik laat het bezoek of mijn liefste gemakshalve (of uit beleefdheid) het eerst kiezen. Tenzij ik het vergeet of erg veel trek heb natuurlijk. Dan neem ik de grootste portie. Zo eerlijk ben ik wel.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.