‘Het zit ‘m in de details !’ … autisme en informatie

‘Wat beleef in je de prikkelcaravan van de Vlaamse Vereniging Autisme? Ik mag niets verklappen maar je wordt overprikkeld terwijl je een opdracht krijgt. Ik en opdrachten … ik was al meteen uitgedaagd. Ik zet mij aan het werk, met nog iemand met mij in de caravan, om het raadsel op te lossen. Ik vond dat ik ’t eigenlijk vrij snel voor elkaar had. Tot ik de oplossing zei en … die klopte niet.

Ik dacht: ik heb mij redelijk kunnen afzonderen van de prikkels, dus hoe komt het? En … het zat in de details. Ik had zoveel dingen over het hoofd gezien. De mevrouw in de caravan zei: mensen met autisme hebben wel al die details gezien, al die verschillende dingen waar je op moet letten. Wij zien het grote plaatje, maar zij zien al die plaatjes apart. Tot in de details.

Dat is natuurlijk heel vermoeiend maar dat kan ook een geweldige kracht zijn. Ik was onlangs op Time Square (New York, VS), en dacht: wat moet dat zijn als je hier staat als mens met autisme, ik was zelf al onder de indruk, vond het niet aangenaam aanvoelen. Ik ga af en toe met een autist op pad, en die weet welke schoenen je aan hebt op Time Square. Het zit ‘m in de details!’

Transcript van een fragment in de Autismeweek in ‘De Madammen‘, een radioprogramma op VRT Radio 2. 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.