‘Dankzij ervaringsblogs inzicht in de wereld van mensen met autisme’ … autisme en blogs

Dat mensen met autisme op een andere wijze waarnemen, is als buitenstaander moeilijk te bevatten. De verschillen kunnen zeer groot zijn en de impact op hun leven nog groter. Sinds de jaren ’40 is er veel onderzoek gedaan naar autisme. De ervaringen en inzichten van de personen zelf werden daarbij weinig betrokken. Een van de redenen daarvoor is dat het voor de ‘normale’ mensen als onconventioneel overkomt (Bogdashina, 2005).

Daar is nu verandering in aan het komen door een paradigma verschuiving. De cliënten worden mondiger. Emancipatie, empowerment en inclusie worden alsmaar belangrijker in de zorgsector. Een gevolg hiervan is de opkomst van de ervaringsdeskundigen.

Ook de ervaringsblogs, zoals Tistje, Autimonde en A-typist, zijn populair. Dankzij hun verhalen is het mogelijk om als ouder, vriend of begeleider inzicht te krijgen in hoe personen met autisme de wereld ervaren. Luisteren naar de verhalen van ervaringsdeskundigen geeft de mogelijkheid om de bril van het cliëntenperspectief even op te zetten. Het zijn mensen die een bepaalde kennis hebben verworven door ervaringen in het leven (bijvoorbeeld een ziekte, beperking of levensomstandigheid) en door de ervaringen hebben geleerd om op een bepaalde manier te handelen (van Haaster, Wilken, Karbouniaris & Hidajattoellah, 2013)

Trees Colle in Over Prikkeling: hoe wordt de omgeving en begeleiding aangepast aan de prikkelverwerking van jongeren met autisme en een verstandelijke beperking in de leefgroep? (Scriptie Bachelor in de Orthopedagogie, 2017, HoGent, Faculteit Mens en Welzijn). Vrij downloadbaar via HoGent (link beschikbaar op 28/08/2019)

1 Comment »

  1. Helemaal akkoord mee ! Jouw blog is voor mij alvast heel verrijkend. Vooral de variatie van inhoud die hier aan bod komt is werkelijk verfrissend.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.