‘Ligt het aan mijn autisme dat ik twijfel bij cookies?’ … autisme en mediawijsheid

Lezeres Anne-Lisa stuurde me een mailtje om te vragen of het aan haar autisme ligt dat ze telkens enorm twijfelt, en bijna ‘in een kramp schiet’, als ze een website bezoekt en gevraagd wordt akkoord te gaan met cookies. ‘Ook wanneer ik software wil installeren, en zo’n hele lap onleesbare tekst zie waarmee ik dan moet akkoord gaan, sla ik in paniek en weet ik echt niet meer wat te doen. Als ik het vertel aan mensen om me heen, lachen ze ermee, en vinden dat ik me zorgen maak om niets.’

Of het aan jouw autisme ligt of niet, valt moeilijk te zeggen. Er zijn zeker ook andere mensen, met of zonder autisme, die heel hard twijfelen als ze geconfronteerd worden met vragen tot toestemming of akkoord om verder te surfen of bepaalde software te gebruiken. Anderzijds zijn er vast ook mensen die in het wilde weg klikken en hun toestemming geven zonder erbij stil te staan wat dat voor gevolgen zou kunnen hebben. Welke invloed dat heeft op jouw gemoed of gedrag nadien, hoe je dat opneemt, heeft met heel veel aspecten te maken, niet alleen met je autisme.

Cookies horen nu eenmaal bij het bekijken van websites. Ze zijn deel van een ruilcontract: in ruil voor jouw informatie, krijg je hun informatie. Net zoals het akkoord gaan met hele lappen tekst bij het installeren van software te vergelijken valt met het het afwijzen van de mogelijkheid van bepaalde claims als je een auto of een grasmachine huurt. Je erkent daarbij je eigen verantwoordelijkheid (in het geval er iets fout zou gaan). En je geeft, in ruil voor het mogen gebruiken, bepaalde informatie vrij. Er bestaan heel wat manieren om toe te kijken op de veiligheid van je computer (virusscanners, anti-malware, anti-spyware …), maar het zou te ver gaan om dat hier uit te leggen.

Ik vind het eerder verstandig dat je er toch bij stilstaat vooraleer te klikken. Het kan goed zijn toch eens te lezen wat er staat, en niet zomaar je toestemming te geven. Het is wel belangrijk te kijken hoe betrouwbaar de website is. Zo krijg je via het Vlaams Kenniscentrum Digtale en Mediawijsheid van de Vlaamse overheid (Mediawijs) tips hoe je de betrouwbaarheid van een website kan nakijken.

In veel gevallen is het vermelden van cookies of vragen van toestemming vaak niet meer dan een formaliteit. Je hebt uiteraard ook de vrijheid om ze te wissen zodra je dat wil. Misschien interpreteer je die vraag wat te letterlijk of mis je een stuk van de context, de bedoelingen van die vraag. Als je af en toe je browsergegevens (van het programma waarmee je surft) verwijdert, of een programma (software) verwijdert als je het een hele tijd niet meer gebruikt, hoef je je volgens mij weinig zorgen te maken.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.