Waarom mensen met autisme vaak (over)vermoeid zijn … autisme en (over)vermoeidheid

Geïnteresseerd in dit artikel? Het is opgenomen in het boek ‘Gedurfde vragen’, uitgegeven bij Cyclus (een imprint van Garant).  U kan het bestellen via deze blog (via het contactformulier) of via de uitgeverij.

7 Comments »

 1. Ik zou nog een oorzaak van vermoeidheid willen toevoegen: het verwerken van allerlei soorten prikkels kan handenvol energie kosten. Jij noemde al zintuiglijke en sociale prikkels. Verder kan je denken aan taalverwerking, informatieverwerking, de verwerking van gevoelens en gedachten en de verwerking van de normale dingen in je dagelijks leven. Waar je precies last van krijgt is overigens bij iedereen anders.

  Geliked door 1 persoon

 2. Dankjewel Dankjewel Tistje en Mysig!
  eindelijk eens een heel helder beeld van vermoeidheid bij mensen met autisme.
  ik ga verder door op het onderwerp op mijn blog van Ilma Rosewood, over mama zijn met autisme van een zoontje met autisme…
  Ik dank je zo erg dat ik er hyper gedreven van ben geworden! knipoog –

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is weer zo’n mooi opgebouwd en onderbouwd stuk, dat ik er zelfs bijna blij van wordt. Bijna; Want deze realiteit is ook de mijne. Het feest der herkenning? Nee. Wel de mogelijkheid energie te besparen door het stuk te delen met anderen.
  Zou zomaar kunnen leiden tot begrip. Als ze tenminste willen begrijpen wat er allemaal staat.
  Tegen de dooddoener dat actief zijn voor extra endorfine aanmaak zorgt, en ik dan weer vanzelf vrolijk rondjes zou gaan huppelen, kan ik niet meer op. Te weinig energie voor helaas.

  Een ‘omgekeerde’ Echternach processie noem ik het wel eens: 1 stap voorwaarts, betekent soms 2 terug. Want probeer het maar uit te leggen. Wil ik het nog uitleggen, kan ik dat nog?
  (Met adviezen als:”Rustig aan weer conditie opbouwen, niet teveel ineens doen.” Van huisarts(en) en andere deskundigen, in m’n achterhoofd. Of; “Niet piekeren, dat kost meer energie dan je denkt.) Daarover heb ik dus maar niet meer nagedacht.
  En zeg nooit tegen de optimusten: ‘De negatief geladen ionen bij de branding maken je goedgemutst, niet de strandwandeling zelf.’
  Ze zouden je eigenzinnig noemen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Wow, wat een verhaal. Lang, en herkenbaar. Ik kan de 8 verklaringen allemaal wel bevestigen, maar zou ze zelf liever groeperen tot een kleiner aantal, omdat ik heel veel overlap zie, en vrees dat dit aantal ook niet aan een ander is uit te leggen.
  Hoe dan ook, veel dank voor het schrijven. Ik heb het direct ook op LinkedIn en op Twitter gedeeld.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ongelooflijk herkenbaar! Ik heb al zoveel steun gehad aan jouw berichten, waarvoor dank! Onze zoon (15j) heeft in juli 2019 zijn diagnose autisme gekregen, hij is nu 2 weken gestart op school en wou graag humane wetenschappen doen. Hij is super gemotiveerd om het goed te doen en gaat er dan zo hard voor dat hij in de eerste week van school op vrijdag ochtend plots zijn haar nog niet meer gekamd kreeg, zo moe… Wij als ouders zien het als een batterij die maandag vol is en vanaf dat hij naar school gaat stilaan leeg geraakt, het is aan ons als ouders om een beetje mee toezicht te houden opdat het batterijtje niet op woensdag al op is want hij kan dit zelf nog moeilijk inschatten.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.