Een andere kant van het verhaal … autisme en sociale media

Sociale media worden wel eens, veelal onterecht, vervloekt, surreëel en afstandelijk genoemd. Wie er regelmatig en verstandig gebruik van maakt, weet wel beter. Deze tien uitspraken, zowel van mensen met als zonder autisme, over wat hen opviel de voorbije tijd, zag ik de afgelopen tijd voorbijkomen. Ik zet ze hier graag even neer.

  1. Een andere kant van het verhaal rond werk en autisme is dat autisten met een vaste job die uiteindelijk vaak zelf moeten afgeven omdat het hen allemaal teveel wordt. (vrouw met autisme, op Twitter)
  2. Mijn zoon met autisme wil niet op de foto. Met heel veel moeite zijn pasfoto’s gelukt. Omdat dat nu eenmaal moet. Jarenlang heeft hij daardoor geen identiteitsbewijs gehad. (moeder van zoon met autisme, Twitter)
  3. Je goed voelen heeft niets te maken met het wegblijven van problemen (Peter Vermeulen (Autisme Centraal), geciteerd op Facebook)
  4. Blijf ik alleen online gelukkig of ga ik proberen om offline een leven op te bouwen? Ik koos voor het laatste en ben resoluut minder gaan gamen. Nu speel ik nog drie tot vier uur per dag, van Angry Birds tot het online kaartspelletjes Yu-Gi-Oh. Het is mijn manier om de sociale interactie van de dag te verwerken. (Marvin, gamer met autisme, in Psychologie Magazine, geciteerd op Facebook)
  5. Een opleiding tot ervaringswerker in de ggz kan alleen maar mensen verrijken. Hoe kan je nu tegen vorming zijn? Maar een opleiding is ook niet zaligmakend. In ons psychiatrisch ziekenhuis werkt bijvoorbeeld een vrijwillige ervaringswerker die geen opleiding volgde. Die doet dingen anders en soms ook beter dan ik. Het gaat uiteindelijk om wie je bent als mens. (GGZ-ervaringswerker geciteerd op Tumblr)
  6. Ik kan niet begrijpen dat de maatschappij zo intolerant is. Met een beetje begrijp en acceptatie, zouden mensen met een duidelijke stim zich misschien beter voelen, en zich niet schamen als ze het doen omdat het voor hen en mij dan noodzakelijk is om zich beter te voelen en de overprikkeling aan te kunnen.  (Autimonde, vrouw met autisme, geciteerd op Facebook)
  7. Ik blijf het moeilijk vinden: niet volgens de ‘norm’ kunnen functioneren zonder medicatie. Ik schaam me er niet voor, maar het zou toch aangenamer zijn, mocht de maatschappij beseffen hoeveel moeite het kost voor heel veel mensen om die ‘norm’ te behouden. (Bie Zonder, vrouw met autisme, geciteerd op Facebook)
  8. Als ik zie hoeveel mensen matig of zelfs slecht auto rijden, denk ik dat iedereen gekeurd moet worden. De meeste mensen overschatten hun vaardigheden. Mensen met een diagnose zijn zich ten minste nog bewust van hun beperkingen en kunnen daar dan op inspelen. (Mandy Verleijsdonck , vrouw met autisme, geciteerd op Facebook)
  9. Ik heb geluk gehad geboren te zijn met autisme in de aanloop naar het digitale tijdperk. (uitvinder met autisme, geciteerd op Facebook)
  10. Op de uitnodiging stond duidelijk “geen cadeautjes”. Toen we op het feest aankwamen, bleek iedereen cadeau bij te hebben. Daar begrijp ik niets van. (Elise Cordaro, vrouw met autisme, geciteerd op Instagram)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.