1000 vragen aan jezelf #86

  1. Wat betekent vakantie voor u? Ik ervaar vakantie vooral als een breuk met gewoonten tijdens bepaalde periodes in het jaar, en verder als afwisseling met wat er gewoonlijk gebeurt. Vaak zie ik het als een min of meer gedwongen overstap op een andere tijdsinvulling en andere gewoonten als gevolg van de afwezigheid of van ander gedrag van een aantal mensen in en buiten mijn omgeving of als gevolg van het veranderende weer. Dat kan zowel een uitweg zijn naar rust maar ook onrust veroorzaken, zowel het gevoel van ontwrichting als verademing na een moeilijke periode. Een vakantie kan op veel verschillende manieren ingevuld worden, maar is bij mij op dezelfde manier overzichtelijk en gestructureerd als tijdens de rest van het jaar.
  2. Wat is de grootste luxe tijdens uw vakantie? Een goede nachtrust, een koelere plaats en lekker eten is wat ik tijdens vakanties nog meer apprecieer dan de rest van het jaar, zeker als ik op reis ben. Dat is vaak niet vanzelfsprekend, want zowel nachtrust als eten is een heikel punt voor mij.
  3. Volgt u de actualiteit tijdens de vakantie? Zeker niet als op reis ben, in binnen – of buitenland, maar ook niet thuis. Voor mij is dat een belangrijke eigenschap van vakantie, dat ik afstand neem van actualiteit. Ik vind het vreemd dat mensen die naar het buitenland trekken daar absoluut herinnerd willen worden aan wat er in hun ‘thuisland’ gebeurt.
  4. Is er iets dat u deze zomer niet durft door de coronacrisis? Ik denk niet dat ik iets niet zou durven door de coronacrisis, eerder omdat mijn gezond verstand zegt dat het beter is dat niet te doen. Zo zou ik deze zomer er niet gerust elders te overnachten dan thuis, of op café, of restaurant te gaan, niet hier en niet in het buitenland. Ook al hangt dat veel af van de indruk die ik krijg. Als blijkt dat er heel wat inspanningen worden gedaan, doe ik het wel. Veel hangt af van de houding en het vertrouwen in het gezond verstand van de uitbater.
  5. Waaraan denkt u het meest tijdens een vakantie? Een ideale vakantie is voor mij eerst en vooral de afwezigheid van gepieker, maar behalve de gedachte ‘wanneer is het voorbij’ zijn er natuurlijk ook gedachten als ‘zal ik goed slapen vannacht’ en ‘wat als ik een dokter nodig heb die net op reis is’. Vroeger dacht ik er ook wel vaak aan wat ik zou doen tegen de verveling. Sinds ik steeds minder keuze heb, is die verveling stilaan ook weggeëbd.
  6. Overweegt u in de zomer weleens uw leven helemaal open te gooien? Integendeel, in de zomer probeer ik vooral evenwicht te vinden. Als ik mijn leven helemaal open wil gooien, doe ik bij voorkeur in de tussenseizoenen. Toch heb ik wel eens wilde ideeën ’s zomers en kan het zijn dat ik iets doe wat ik nog niet voorheen heb gedaan.
  7. Wat wil u liever niet verliezen tijdens uw vakantie? Te veel om op te noemen eigenlijk, te beginnen met mijn leven, verder ook mijn verstand en mijn gezondheid, en natuurlijk ook mijn identiteitskaart en bankkaarten.
  8. Voor welke luxe betaalt u op reis graag wat meer? Ik vind een goed bed, een rustige kamer, en een goed ontbijt erg belangrijk op reis. Daar wil ik wel iets meer voor betalen. Ook uitgerust ter plekke komen vinden mijn liefst en ik belangrijk genoeg om bijvoorbeeld een extra overnachting te betalen onderweg.
  9. Wat is de leukste reis die je ooit hebt gemaakt? Zowel de reizen die ik deed met mij ouders, de groepsreizen als begeleider van een vrijetijdsorganisatie als de cultuurreizen met een culturele organisatie, hadden elk hun charmes en ik heb er goede herinneringen aan. De leukste reis tot nu toe vond ik wel de reis met mijn liefste naar het Noordwesten van de Verenigde Staten waar mijn broer en schoonzus wonen.
  10. Leest u wel eens tijdens uw vakantie en zo ja, wat is het beste boek dat u las? Ik herlees vooral boeken tijdens de vakantieperiode. Het is moeilijk daar eentje uit te pikken, maar het zijn vooral boeken die me in vakantiestemming brengen zonder dat ik ver weg moet. ‘Braziliaanse brieven’ van August Willemsen, de Nederlandse vertaler van een deel van het werk van de Portugese dichter Fernando Pessoa, vond ik bijvoorbeeld leuk om te lezen. Ook de boeken van Alessandro Baricco en het werk van Fernando Savater herlees ik graag. Ik lees tijdens mijn vakantie bijna geen boeken over autisme. Als het even kan lees ik ook het liefst buiten ’s zomers.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.