1000 vragen aan jezelf #92

  1. Mocht je veilig en zonder gevolgen om het even wiens online reputatie kunnen vernietigen, zou je dat doen en hoe en van wie zou je dat bij voorkeur doen? Dat zou ik niet doen. Niet zozeer omdat er ‘veilig’ en ‘zonder gevolgen’ bij staat. Ik zou het niet doen omdat ik mijn eigen online reputatie belangrijk vind, en er zo zorgvuldig mogelijk probeer mee om te gaan. Ik laat het liever aan mensen zelf over om hun reputatie te beschadigen, daar zijn ze veel beter in dan ik. 
  2. Zou je het huiswerk van je kind stiekem opnieuw maken mocht dat hem of haar later een betere baan bezorgen? In de veronderstelling dat ik een kind heb, zou ik dat niet doen, omdat ‘een betere baan’ subjectief is, en misschien niet past in het leven dat mijn hypothetisch kind zelf voor ogen heeft. Het belangrijkste bij deze vraag vind ik wel dat het stiekem opnieuw maken van een huiswerk echt niet kan, omdat je denkt dat het niet goed genoeg is. Ik zou eerder interesse tonen in het huiswerk vooraleer of net nadat het gemaakt is, maar nadien opnieuw maken, vind ik getuigen van weinig respect en vertrouwen.
  3. Mocht je een geldtas met 20.000 euro en enkele documenten van staatsbelang vinden in het stadspark, wat zou je er dan mee doen? Dan zou ik me alvast wel vragen stellen wat zulke slordige mensen met die documenten van staatsbelang in het stadspark doen. Ik zou eerst zoeken naar contactgegevens (telefoon, mail) in de geldtas, en me als vinder kenbaar maken. Mogelijks is de tas zelf traceerbaar dus zou ik een tiental minuten in de buurt blijven met de geldtas in mijn rugzak. Vermits onlangs is gebleken dat de politie of stadsadministraties vrij slordig omgaan met gevonden voorwerpen, zou ik het dus niet meteen naar het wijkkantoor brengen. Of ik er een vinderscommissieloon af houd, hangt af hoeveel werk ik moet doen om de eigenaar te vinden. 
  4. Mocht je een week doorbrengen als iemand van het andere geslacht, iemand erg oud, een zeer mooi persoon of een ernstig beperkte persoon, wie zou je dan kiezen? Als een zeer mooi of erg oud persoon zou ik alvast overslaan, omdat dit volgens mij te dicht bij mijn ervaringen ligt. Wat ik zou kiezen, zou afhangen van wat de ‘ernstige’ beperkingen van die laatste persoon zijn en of die vrouw zeer mooi, erg oud of ernstig beperkt zou zijn. Op het eerste zicht zou ik dus een week als vrouw kiezen, hoewel dat bij nader inzien mijn liefste niet echt zou plezieren. Met haar goedkeuring zou ik dan voor een zeer mooi persoon kiezen, in de veronderstelling dat ‘mooi’ niet alleen fysieke schoonheid inhoudt.
  5. Zou je liever je herinneringen van vroeger of het vermogen van het maken van nieuwe herinneringen verliezen? Aangezien al mijn kennis en vaardigheden, en gevoelens voor mijn liefste en andere mensen die ik graag heb, voor een groot stuk uit herinneringen van vroeger bestaan, zou ik kiezen voor het vermogen van het maken van nieuwe herinneringen verliezen. Hoe erg dat ook zou zijn.
  6. Als je wist dat je bezittingen weinig indruk maakten op wat mensen van je dachten, zou je dan anders met je geld omgaan? Op dit moment veronderstel ik dat mijn bezittingen, of mijn beperkt bezit, op dit moment al weinig indruk maken op wat mensen van me denken. Ik zou dus niet anders omgaan met geld dan ik nu doe mocht dat bevestigd worden. 
  7. Als je op je wandeling door het park van de nabijgelegen psychiatrische kliniek plots ziet dat er in het grasveld waar je voorbij komt een dood konijntje ligt, wat zou je dan doen en waarom? Dat zou ik iets opmerkelijk vinden, want in zo’n psychiatrische kliniek zijn ook mensen die het echt niet meer zien zitten in dit leven, of eventueel een andere betekenis geven aan een dood konijn dan ik.  Ik zou het dan ook meteen melden aan het onthaal, zodat die de technische dienst erop af kunnen sturen om het diertje elders in het park een mooie begraafplaats te geven.
  8. Als je zou worden veroordeeld om elke ochtend van zes tot negen, voor een jaar lang, een van deze te horen net voor je huisdeur, wat zou je kan kiezen: een huilende baby, een schreeuwer buiten voor je deur, een dronkaard die ketters vloekt, of het liedje ‘It’s the most wonderful time of the year’ van Andy Williams? Natuurlijk is elke ochtend om zes uur wakker worden met elk van deze een marteling die ik niemand zou willen aandoen. Ik zou alvast een uurtje of twee vroeger opstaan, en ervoor zorgen dat ik tussen zes en negen elders zou zijn. Ik zou alvast de politie verwittigen, als mijn buren dat al niet zouden doen. Als ik echt zou moeten kiezen, dan toch de dronkaard die ketters vloekt. Ik woon immers in een volkse buurt waar er sowieso van die rondlopen rond zes en negen.
  9. Wanneer je aan de telefoon hangt met een goede vriend en die verbreekt de verbinding nadat h/zij kwaad is geworden voor iets waarvan jij niet snapt waarom, zou je dan wachten tot h/zij terugbelt of zelf meteen terugbellen. Als je zou wachten, hoe lang zou dat zijn? Een volstrekt hypothetische vraag, want ik telefoneer nooit met een goede vriend(in), tenzij die al wat ouder zou zijn en het zou moeten. Ik zou niet terugbellen, en wachten tot h/zij terugbelt. Ik zou misschien een mailtje of appje sturen dat h/zij terug mag bellen als h/zij het opnieuw ziet zitten. 
  10. Zou je genieten van een maand van volstrekt isolement, in een volstrekt afgesloten maar mooi natuurgebied, wetend dat je over voldoende voeding en veilig onderdak zou beschikken? Als ik alleen over voeding en onderdak zou beschikken (dus bv geen boeken of mogelijkheid tot schrijven of andere creatieve expressie), en er geen beloning zou tegenover staan, zou ik daar niet echt van genieten. Vooraleer ik mijn liefste leerde kennen, zou het misschien wel langer uitgehouden hebben, maar ik zou me vooral zorgen maken om haar, denk ik.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.