14 jaar Tistje … autisme en bloggen

Een screenshot van Tistje op 8 februari 2022

Ruim 14 jaar geleden, op 8 februari 2008, begon ik met deze blog. Dat was vooral omdat ik gevraagd was om een column over autismebeleving te schrijven, en ik vond dat een blog daar goed bij paste. Een ander reden van het opzetten van een blog was dat ik een beetje bang was dat ik geen inspiratie zou vinden op het moment van de deadline van de column. Af en toe vingeroefeningen zetten op een blog, die vermoedelijk niemand zou lezen, vond ik toen een goed idee.

Zoals met veel opdrachten die ik begin, dacht ik dat het wel snel zou gedaan zijn. Zowel met het schrijven over autisme als met de bijhorende blog. Niet omdat ik er weinig vertrouwen in had, of ik mezelf laag inschatte, maar gewoon uit realistische inschatting.

Net zoals bij elke kans die ik krijg, heb ik geprobeerd mijn opperste best te doen, uit dankbaarheid in de eerste plaats. Niet zozeer de inspiratie, maar wel de naam voor de blog vinden was het moeilijkste. Uiteindelijk bleek Tistje de beste keuze. Een grappige serie over een gezin met een kind met autisme was mijn inspiratiebron. In dat gezin was Tistje, niet verwonderlijk, het kind met autisme, zijn zusje heette Treesje en het (neurotypische?) vriendinnetje van Treesje was Troelala.

Ruim 14 jaar later bestaat Tistje nog steeds, zijn er 2 boeken uit voortgekomen, diverse artikels overgenomen in tijdschriften, is er een stuk van een doctoraatsthesis en diverse papers aan gewijd, en schrijf ik nog steeds voor het tijdschrift, Sterk in Autisme. De lezers die er van het begin bij zijn, zullen gemerkt hebben dat ik graag bezig ben met layout, soms wat sneller denk dan ik tik (waardoor er wel eens wat wegvalt), en probeer genuanceerd mijn eigen autismebeleving te verwoorden. T

Tistje is een relatief kleine blog, intussen aangevuld met zes social media-accounts, een videokanaal en een levendige correspondentie met de ruim 3000 abonnees. Anders dan sommige mensen denken, is er geen verdienmodel aan deze blog verbonden, en ben ik geen hulpverlener, professor, geniale ingenieur, therapeut of verlengde van een thuisbegeleidingsdienst, oudervereniging of farmaceutisch bedrijf. Ik ben gewoon de blogger achter Tistje, meer niet. Eén misverstand wil ik misschien wel de wereld uit helpen: ik ben geen knappe blondine uit Utrecht (ja, Jos, Levi en Lennard, stop met mij aanzoeken te sturen!).

Wat de toekomst brengt, weet ik (natuurlijk) niet, maar wilde plannen zijn er in geval nog genoeg. Verder laat ik het gewoon op me af komen.

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.