‘Verschil zouden we als iets natuurlijks moeten begrijpen’ … autisme en samenleving

Foto van Eric Prouzet op Unsplash

We mogen niet uitsluitend focussen op hoe we de samenleving inclusiever kunnen maken. Rolstoelrampen, braille en stille ruimtes zijn uiteraard noodzakelijk en welkom. Maar ik wil er ook op aandringen om handicap collectief anders te verbeelden. Handicap is niet iets dat gewoon getolereerd moet worden naast de norm van een zogenaamd normaal lichaam of normale geest. Verschil zouden we als iets natuurlijks moeten begrijpen. Waar ik dus op inzet is het anders denken over de diversiteit van lichamen, zintuigen en denkstijlen. Het gaat erover ons collectief voorstellingsvermogen op te rekken. Dat doen we door op zoek te gaan naar de wenselijkheid en kracht van verschil. Kunst- waarin gretig geëxperimenteerd kan worden met mogelijke werelden en perspectieven – is daarbij onontbeerlijk.

Leni Van Goidsenhoven, kunst – en literatuurwetenschapper (Universiteit Antwerpen en KULeuven) die de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie 2021 ontving en doctoreerde met een proefschrift over autisme, in EOS Wetenschap, editie 6/2022

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.