8 stellingen over wat autisme niet is … autisme en beeldvorming

  1. Autisme is geen persoonlijkheidsstoornis of psychosegevoeligheid. Soms zie ik autisme gecategoriseerd onder persoonlijkheidsstoornis en/of psychosegevoeligheid.. Autisme is geen persoonlijkheidsstoornis of ‘psychose light’. Het is een (neurologische) ontwikkelingsstoornis. Hoewel autisme zelf geen persoonlijkheidsstoornis is, ervaren autistische mensen vaak gelijktijdige problemen met hun persoonlijkheid, stemmingen en lichamelijke klachten die in verband kunnen staan met autistisch zijn (en hoe anderen hierop reageren)..
  2. Autisme is geen excuus. Autisme is eerder een verklaring dan een excuus of een reden om iets wel of niet te doen. Wanneer iemand een aanpassing of uitzondering vraagt omdat ze autistisch zijn, of een autistische eigenschap die ze ervaren uitleggen, is dat niet omdat ze autisme als excuus of uitvlucht gebruiken, maar vaker omdat ze voor zichzelf opkomen, om gelijkwaardig behandeld te worden. Autistisch zijn kan echter geen excuus zijn voor beledigen, pesten, discrimineren, … en ander gedrag dat anderen kwetst.
  3. Autisme wordt niet veroorzaakt door vaccins. Een kleine maar hardnekkige groep mensen beweert, vooral op social media, wel eens dat autisme veroorzaakt wordt door vaccinatie. De studie die deze misvatting de wereld instuurde, ging over slechts één vaccin, en is intussen al meerdere keren rechtgezet. De resultaten werden beschreven als ‘onverantwoordelijk’ en ‘oneerlijk’. Vaccins en vaccinaties veroorzaken dus geen autisme.
  4. Autisme is geen tragedie: Een aantal mensen in onze samenleving ziet autisme als een tragedie, en zowel een morele als medische kaakslag. Als gevolg daarvan zijn nog veel ouders bang als ze horen dat hun kind autistisch is. Autistisch zijn hoeft nochtans geen tragedie te zijn, hoewel het in combinatie met andere aandoeningen, een weinig begripvolle omgeving en veelal ontoegankelijke samenleving zeker geen bonus is voor iemands levenskwaliteit.
  5. Autisme komt niet alleen voor bij jongens. Autisme komt voor op elke leeftijd, bij elke gendervariant, bij arm en rijk, bij elke religie en op het hele gezondheidsspectrum. Zelfs knappe, lieve, zorgzame en handige partners kunnen autistisch zijn. Met het ontwikkelen kan de uiting van autisme en autismebeleving wel veranderen. Elke nieuwe situatie vergt, hoe oud en ervaren je ook bent, nieuwe uitdagingen, waarvan sommige gemakkelijker en andere moeilijker gaan. Helaas denken sommige mensen nog dat je niet langer autistisch bent als je 18 bent.
  6. Autisme is geen trend of ‘fashion statement’. Te veel mensen laten op diverse fora weten dat autisme een modebegrip is geworden. Autistische mensen hebben altijd bestaan, maar zijn in het verleden niet gediagnosticeerd. Dat komt volgens mij eerder door het wegvallen van de invloed van sociale controle, familiale structuren, religie en overheid, eerder dan dat de wereld vijandiger is geworden tegenover autistische mensen, met grote lawaaierige steden en felverlichte reclameborden, hoewel dat laatste het leven autistische mensen wel moeilijk maakt. Dat er een toegenomen bewustwording over en (in mindere mate) inzicht over autisme is, vind ik positief. Het heeft ertoe geleid dat meer autistische mensen, die vroeger hun leven lang bleven worstelen zonder een uitweg te weten, nu erkend worden als autistisch.
  7. Autisme is niet te wijten aan slecht ouderschap. Ook al wordt de koelkastmoedertheorie stilaan algemeen opzijgeschoven, toch zijn er nog mensen die beweren dat autisme te wijten zou zijn aan een bepaalde opvoedingsstijl en de levensgewoontes van ouders. Die laatste zijn maar een deel van de invloeden die bepalen hoe iemand met autisme zich ontwikkelt of een beeld over zichzelf vormt. Kinderen worden in het algemeen autistisch geboren en niet autistisch gemaakt.
  8. Autisme is niet alleen ‘een beetje sociaal onhandig’ zijn. Autisme is zoveel meer dan een beetje sociaal onhandig zijn. Wie het tegendeel beweert, staart zich blind op één van de vele mogelijke uitingen van autisme. Sociale onhandigheid of enigszins bizar gedrag kan wel het meest duidelijk zijn in de sociale omgang met niet-autistische mensen. Toch is autisme zoveel meer dan een beperking in sociale omgang.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.