‘Wat maakt een autistische persoon uniek?’ … autisme en eigenheid

Foto van Anne Nygård op Unsplash

Wat elke autistische persoon uniek maakt, is volgens mij het samenspel van de uiting van autisme in combinatie met hun persoonlijkheid, talenten, ervaringen, achtergrond, waarden en overtuigingen. Daartussen, als een sangria in een punch, bevloeit mijn autisme in wisselende mate mijn steeds veranderende eigenheid.

Als autistische persoon denk ik dat mijn persoonlijkheid wordt gevormd door genetische aanleg, opvoeding en omgeving. Mijn talent als iemand met autisme varieert, en verschilt tegenover andere autistische mensen. Zo ben ik eerder artistiek en op vlak van taal creatief, eerder dan artistiek, praktisch vaardig of wetenschappelijk en technisch deskundig.

Daarnaast wordt mijn eigenheid, mijn uniciteit, bepaald door de reizen die ik heb gemaakt tijdens mijn leven, de traumatische gebeurtenissen die ik heb meegemaakt, of andere doorslaggevende ervaringen die mijn lichaam nooit vergeet en die binnensijpelen tot de kern van mijn eigenheid. Ook mijn achtergrond bepaalt mee wie ik wordt, zoals door mijn ras, nationaliteit, religie, geslacht en seksuele geaardheid. Tot slot wordt ik als autistisch persoon ook mee bepaald door familiale tradities, culturele waarden en persoonlijke dagelijkse ervaringen in de omgang met mensen, dieren, dingen en het universum in het algemeen.

Daarnaast ben ik als autistisch persoon uiteraard ook uniek in de uiting van mijn autisme, die zich in elke situatie en context en omgeving anders uit. Wat mij uniek kan maken, is bijvoorbeeld mijn uiting van de sterke focus op details en patronen, mijn manier van sociale interactie, mijn mate van sterke behoefte aan routines en voorspelbaarheid, mijn mate aan over – en ondergevoeligheid voor bepaalde zintuiglijke en sociale prikkels, mijn uiting van creatief en origineel denken en mijn invulling van sterke focus voor mijn interessegebieden. `

Zo kan ik bepaalde details en patronen in het oog houden die anderen met autisme ontgaan, en andersom. Sommige autistische mensen raken sterker overweldigd door bepaalde sociale situaties dan ik, terwijl ik dan weer in andere sociale situaties volledig de mist inga. Net als alle andere autistische personen heb ik een eigen zintuiglijke profiel, met eigen zintuiglijke over – en ondergevoeligheden. Zo ben ik mogelijks creatiever op andere vlakken dan sommige andere autistische mensen, terwijl die misschien uitblinken in wiskunde, wetenschap of grafische vormgeving. Andere autistische mensen blijken dan weer op autistische wijze uit in muziek, terwijl nog anderen enorm veel empathie tonen in de omgang met dieren of het creëren van meervoudige vormen van slijm – en strontkunst (als muur – of vloerkunst).

Tot slot wordt mijn eigenheid mogelijks ook bepaald door de mate aan behoefte die ik heb aan structuur en hoe ik die uniek voor mezelf invul, terwijl anderen eerder nood hebben aan bepaalde vormen van inzicht. Dat alles is dan weer één element, sterker of minder sterk aanwezig, in de identiteitsvorming van de genoemde autistische personen.