Allemaal Autcasts: een persoonlijk leesverslag

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Met “Allemaal Autcasts: Ontdekkingen binnen Autisme en ADHD,” levert Magali De Reu een boek dat ik met veel bewondering heb gelezen. Wat “Allemaal Autcasts” volgens mij vooral onderscheidt, is de benadering van diverse thema’s rond autisme en adhd die tot nu vaak onaangeroerd bleven maar met veel respect, nuance en achtergrond zijn beschreven.

Als een veelzijdige ondernemer, copywriter, spreker en auteur, heeft De Reu dan ook heel wat ervaring met schrijven en vanuit haar positie als vrouw met autisme en ADHD tevens een unieke invalshoek om dit onderwerp te benaderen. Geboren in 1989, heeft Magali De Reu immers al op jonge leeftijd haar eigen ervaringen met ADHD, autisme en obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) gehad.

Dit boek is een voortzetting van haar eerdere werk,Aut Of The Box,” dat al een begin maakte van haar werk om het stigma dat gepaard gaat met autisme en ADHD te doorbreken. Tegelijk schreef ze ook al een aantal opiniestukken die telkens veelgelezen en goed onthaald werden. In dit boek gaat ze nog een stap verder. Ze verwerkt ze niet alleen haar eigen ervaringen op een zeer eerlijke manier maar verweeft die ook nog eens met wetenschappelijke inzichten en verhalen van anderen tot een genuanceerde visie over neurodiversiteit.

Naast een verzameling persoonlijke anekdotes, die ik graag heb gelezen, passeren ook allerlei termen en begrippen de revue van “pathological demand avoidance” (waarvan soms getwijfeld wordt of het überhaupt wel met autisme heeft te maken) en “rejection sensitive dysphoria” tot de “autistische burn-out”. Die gaan verder gaat dan oppervlakkige kennis die hier en daar opgeraapt is. Voor de geïnteresseerde die verder wil lezen, is er achteraan het boek een uitgebreide vermelding van de bronnen.

De Reu introduceert bovendien een nieuw concept, “AuDHD,” om de combinatie van autisme en ADHD te beschrijven. Ze onderzoekt de complexe dynamiek tussen deze twee aandoeningen en biedt wetenschappelijke inzichten die de traditionele scheiding van deze diagnoses in twijfel trekken. Dit thema is een van de vele hoogtepunten van het boek, en het biedt een dieper begrip van de complexiteit van neurodiversiteit.

De Reu’s schrijfstijl is openhartig en toegankelijk, waardoor het gemakkelijk is om jezelf te verliezen in haar verhalen en de boeiende getuigenissen van een heel verschillende mensen met autisme en/of adhd en/of trauma. Ze gaat verder dan het individu en kijkt naar de maatschappij als geheel, inclusief het onderwijs en de werkplek. Ze benadrukt het belang van inclusie en begrip en biedt waardevolle tips om een meer ondersteunende omgeving te creëren.

Het boek verkent ook de complexe relatie tussen AuDHD en trauma, een onderwerp dat vaak over het hoofd wordt gezien, en haar micro – en macrotrauma’s. De Reu wijst erop dat deze relatie subtiel is vanwege de overlappende kenmerken van beide aandoeningen. Ze introduceert ook het LEANS-leerpakket als een waardevolle bron voor begrip en acceptatie in scholen, wat het boek ook relevant maakt voor onderwijsprofessionals.

“Allemaal Autcasts” is een boeiend werk dat mij van begin tot einde is blijven fascineren door De Reu’s levendige schrijfstijl en haar vermogen om complexe concepten helder te presenteren. Haar persoonlijke ervaringen maken het onderwerp tastbaar voor lezers, terwijl ze tegelijkertijd ruimte laat voor de ervaringen van andere neurodivergente individuen.

Kortom, “Allemaal Autcasts” is volgens mij een boek dat ik graag meegeef voor lezing voor iedereen die graag leest over AuDHD-mensen met een visie voor een meer inclusieve en begripvolle samenleving. Zijn er minpuntjes die ik zie in dit boek? Als ik echt wil mierenneuken (wat ik eigenlijk zelden doe) zijn het de diagnostische criteria, die volgens mij eigenlijk niet thuishoren in dit boek en het eventueel kunnen ontsieren. Toch wordt dat goedgemaakt door de diepgaande en verrijkende kijk op de subtiliteiten van autisme en ADHD vanuit verschillende perspectieven. Magali De Reu’s werk is volgens mij dan ook een welkome aanvulling op het groeiende veld van literatuur dat streeft naar begrip, acceptatie en een waarachtig inzicht in de wereld van neurodiversiteit. Het is een must-read die niet alleen informeert maar ook inspireert.

Allemaal Autcasts van Magali De Reu uitgegeven bij Uitgeverij Pelckmans. Het is zowel online als in boekhandels te koop of bestelbaar met ISBN 978-94-6337-337-1