De tragiek der schreeuw

Ik heb het gevoel dat ik in een andere wereld leef.
Dat ik mij voortdurend aan “de wereld” moet aanpassen
terwijl ik dat niet kan. Ik beschik gewoon niet over
die capaciteiten. Ik begrijp “Dé wereld” niet en
niemand begrijpt mijn wereld. Ik word dikwijls kwaad
op mezelf en hoop het nu eindelijk geleerd te hebben
en anders te gaan doen of denken. Maar het gebeurt
niet. Ik WIL het anders! Ik zou er alles voor geven.
Maar ik KAN het niet anders. Ik mis linken.
Ik begrijp de wereld niet.

Ik denk dat ik een paar gaven mis om de wereld te
kunnen begrijpen. Die gaven zitten niet in mij en ik
heb het gevoel dat ze nooit in mij zullen zitten. Het
is NIET AANWEZIG. Ik zal de wereld nooit begrijpen, ik
zal altijd in een andere wereld blijven, en dat maakt
me verdriet. Ik mis zo veel, ik kom nooit tot echt contact.

Iedere mens denkt anders en een autist
denkt dan expliciet nog eens anders.

Uit De Tragiek der Schreeuw (2013) van Dries Gilliaert. Dries heeft in het gewone onderwijs les gevolgd en werkt in het gewone arbeidscircuit. Hij houdt ook van toneel. Sinds zijn twaalfde heeft hij een diagnose ASS. Om een idee te krijgen, kan je een interview beluisteren die Dries gaf op VRT Radio 2.

5 Comments »

 1. Heb dit boek gelezen en vond het écht, maar dan ook écht slecht geschreven. Veel Vlaams gejammer over autisten als slachtoffers. Logisch dat het in eigen beheer is uitgegeven. Wat is jouw mening er eigenljk over, Sam? Ik zag dat je het niet in je boekenrek hebt opgenomen.

  Like

  • @Véronica Bedankt voor je reactie.

   Ik lees meer boeken dan ik bespreek. Van sommige maak ik een bespreking, van anderen zet ik een citaat. Ik deel alvast niet je mening dat het echt slecht was.

   ‘De tragiek van de schreeuw’ is beschikbaar in onze openbare bibliotheek, dus dat zegt ook al iets. Het gaf een mooie inkijk in het denken en leven van een jongvolwassene met autisme. Het is ook bijzonder omdat het niet louter ‘wetenschappelijk’ is geschreven maar in een verhalende stijl.

   De layout en voornamelijk het lettertype en de bladspiegel, had volgens mij wel beter gekund, en schrikt sommige mensen misschien af. Een boek is immers niet alleen de inhoud maar ook de vorm.

   Like

   • Dag Sam
    Hartelijk dank dat u een tekst uit mijn boek hier hebt neergezet. En ook dat mijn boek beschikbaar is in de openbare bibliotheek van jullie. Bedankt ook voor het lezen er van. En toch de positieve reactie er op.
    Ik versta zeker wat u bedoelt met de vorm die wat minder is. De alinea’s enzo, die misschien niet zijn zoals bij een andere schrijver. Het is natuurlijk geheel mijn eigen stijl. En ik geef toe dat het een zwaar boek is. Maar ik heb er al redelijk wat positieve reacties op gekregen. Het is normaal ook door mijn autisme dat ik dingen anders bekijk. Bij mijn volgend boek werk ik gerust nog meer aan de vorm, met behulp van iemand.

    En om even heel kort te reageren op de reactie van Véronica: mijn boek heb ik namelijk niet in eigen beheer uitgegeven, maar werd degelijk wel opgemerkt door een uitgeverij. En het is duidelijk een verhaal, in optimistische vorm geschreven; dus niet volop gejammer. De cover zegt al genoeg.

    Proficiat hier mee, Sam!

    Vriendelijke groeten
    *3s*

    Like

    • Graag gedaan Optimist10 en dankjewel om hier een reactie te zetten.
     Ik wens je het beste toe voor je volgende boek. Het is alvast knap dat je dit hebt gedaan. En van de eerste keer kan het moeilijk allemaal perfect zijn hé. Dat komt wel goed, je kan moeilijk alles zelf kunnen. En kritiek kan iedereen geven, maar jij hebt toch maar een boek geschreven, nietwaar?

     Like

 2. Nog eens hartelijk dank, Sam, voor deze fijne reactie. Maar nog een vraagje, wat bedoel je met jullie openbare bibliotheek, waar is dit dan juist?! Groeten Dries *3s*

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.