Als u denkt dat uw partner autisme heeft …

partner autisme

Voor een leek is het niet mogelijk om autisme te kunnen vaststellen en te onderscheiden van niet-autisme. Ook al wordt op het internet jammer genoeg de schijn vaak gewekt. Soms heeft de partner zonder autisme al veel gelezen over autisme en wordt veel gedrag van de persoon geplaatst in het kader van autisme, terwijl dit niet het geval is.
In sommige gevallen heeft een partner er baat bij als bij de andere persoon een autistische stoornis wordt gediagnosticeerd. Dit gebeurt als men op zoek is naar een verklaring voor gedrag dat men vruchteloos probeert te veranderen en dat niet zo veranderbaar blijkt. Het autisme lijkt dan een verklaring te zijn omdat het ‘in de aanleg’ zit.
Het lastige met autisme is echter dat heel normale kenmerken van mensen erg lastig te veranderen zijn en min of meer door aanleg worden bepaald, zonder dat hier sprake hoeft te zijn van autisme. Het etiket autisme plakken, werkt dan niet bevorderend. Het is dan zinniger om de verschillen tussen mannen en vrouwen onder ogen te zien en van daaruit elkaar proberen te beïnvloeden.

Martine Delfos in ‘Een Patiënt Met Autisme’ (Bohn Stafleu Van Loghum, 2011)

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.