Gewoonweg Diego, dichter (met autisme)

Elke avond kijken wij naar Iedereen Beroemd, een programma over ‘gewone mensen’. Die zie je anders niet zo vaak meer, zeker niet op televisie.

Allerhande mensen over het hele land komen er aan het woord. Of zoals de aankondiging luidt: ‘Iedereen beroemd staat met beide voeten in Vlaanderen en laat zien waar mensen echt mee bezig zijn.’

Gewone mensen met iets bijzonders

Elke donderdagavond vrijwilliger zijn op een palliatieve afdeling. Een kunstschilder en boekhouder die samen een maaltijd gebruiken (in ‘Zonder armen’). Een gescheiden vader en diens zoon die samen een pannenkoek eten. Een voetbalsupporter die in een dagcentrum werkt verhuist.

Een Waalse politicus met een strikje, die er elke dag op staat, ondanks dat hij laat moet werken, een wandeling te doen voor het slapen. Een kinderloze man die een vluchteling adopteert en voor het eerst in zijn leven papa wordt genoemd. Allemaal gewone mensen met iets wat hen bijzonder maakt.

Brecht en Hanne zoeken werk

De leukste rubrieken in het programma vind ik ‘Brecht zkt werk’ en ‘Drie minuten beroemd’.

In ‘Brecht zoekt werk’ probeert ene Brecht elke week een andere baan uit, om zo te weten te komen wat hem ligt. Op de websites Roadies.be kan je hem en zijn collega Hanne volgen en zo in het kort praktisch zien wat een job inhoudt. Een aanrader voor sollicitanten die het graag concreet zien.

Brechts week met mensen met een beperking op een bio-boerderij vond hij voorlopig zijn tofste job. Deze week is de job van de week trouwens ‘ingenieur’.

Zelf zou ik het ook wel zien zitten om zo elke week (of misschien om de 2 weken nog het liefst) een jaar lang een aantal jobs uit te proberen.

Van de jobs die aan bod kwamen in ‘Roadies.be’, ben ik al (op proef of als vrijwilliger) magazijnier, leraar, call-centermedewerker en begeleider van mensen met een handicap geweest. Uiteraard leer je in een week niet alle aspecten van een functie kennen maar weet je toch al iets meer erover dan enkel op papier. Voorlopig is dat niet mogelijk.

Diego, dichter, drie minuten beroemd, met autisme

In ‘Drie minuten beroemd’ staat dan weer iemand centraal met een bijzonder talent of situatie die speciaal is.

Gisteren was dat bijvoorbeeld Diego, 23, en dichter. Zijn dichtersnaam is ‘Gewoonweg Diego’, en zijn woordkunst is onder andere te bewonderen op YouTube. Zijn genialiteit om chaos te beschrijven, laat hij in diverse dichtschema’s blijken. Al klinkt het gebracht door Diego beter dan op papier meteen duidelijk wordt.

In zijn drie minuten vertelt hij onder andere dat hij autisme heeft. Voor hem betekent dit dat zijn sociale handelingen een beetje anders zijn dan bij andere mensen. In zekere zin is hij een beetje speciaal, zegt hij.

Wat hem anders maakt dan de meeste dichters, is dat hij zijn autisme ook verwerkt in zijn dichtkunst. Hij buit het niet maar stoot het ook niet af. Zo komt het bijvoorbeeld in de titel van zijn dichtbundel, ‘Ik ben autisme’.

Mensen met autisme zijn niet altijd heel stil, rekenwonders of bezig met treinen

Diego hoopt op meer bespreekbaarheid van autisme. Taboes rond autisme moeten doorbroken worden, vind Diego. Stereotypes zoals dat mensen met autisme altijd heel stil zijn, of geen initiatief nemen. Of dat ze rekenwonders zijn, goed met de computer overweg kunnen of alleen bezig zijn met treinen.

Een tijdlang, in het middelbaar, heeft Diego zijn speciale kantjes meer weggestopt dan tegenwoordig. Noodgedwongen, om te overleven in de schoolse jungle. Nu toont hij graag zichzelf zoals hij is. Als mensen daar een probleem mee hebben, zegt hij, is dat hun probleem.

Dichterlijk denken met brio naar voor gebracht

We zien Diego vervolgens vertrekken naar een optreden. Hij ziet het helemaal zitten. ‘Uiten voor het publiek is het ultieme. Het geeft een kick. Ik ben zelden zenuwachtig, alleen om te beginnen’ zegt hij. In het sfeervol café wordt hij dan zowaar voorgesteld als ‘de enige Gentse cultfiguur die jonger is dan 60 jaar’.

Waarna hij met veel brio een sterk staaltje dichterlijk denken naar voor brengt. Met terecht applaus en appreciatie. Ook Diego is tevreden. ‘Ik heb er vanavond enorm van genoten, van het optreden’, zegt hij. ‘Je kan het vergelijken met een orgasme. Alleen is het in je hoofd in plaats van in je beide geslachtsdelen’. Een prestatie om U tegen te zeggen en mooi gebracht op televisie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.