‘Hoera, ik ben een autist!’

Verhalen over autisme zijn doorgaans één lange litanie van kommen en kwel, zodat een positief geluid voor de afwisseling meer dan welkom is. Wat voor vrijwel alle andere stoornissen geldt, geldt ook hier: er wordt altijd in algemene termen over gesproken terwijl ook voor mensen met autisme geldt dat ze onderling evenveel verschillen als de kleuren van de regenboog.

Ik ben er vrij zeker van dat het voor het leeuwendeel gaat om ervaringen met onbegrepen autisme. Vermoedelijk zijn er heel wat mensen die last hebben van autisme omdat ze door hun omgeving niet goed worden begrepen. Onbegrepen mensen, meer dan een onbegrepen autisme. De grootste beperkingen ontstaan niet uit de stoornis als zodanig, maar zijn het gevolg van gedrag dat in een sociale context op onbegrip stuit. Bijvoorbeeld wanhoop en chaos in het leven van iemand die onbegrepen door het leven gaat.

Als algemeen verschijnsel bestaat autisme niet en dus bestaan er ook geen mensen met autisme, laat staan dat we mensen met recht zouden kunnen doen door over mensen met autisme te spreken. Wel zijn er mensen die in hun gedrag bepaalde trekken vertonen overeenkomstig bepaalde trekken in het gedrag van andere mensen. Die gemeenschappelijke gedragskenmerken zijn door wetenschappers in kaart gebracht en beschreven in de literatuur.

Met de term ‘autistisch’ is er nog meer aan de hand. Afgezien van een diagnostisch label komt met de term ook een cultureel geijkte lading mee. Het woord ‘autist’ roept een stereotypisch beeld op van een contactgestoorde persoonlijkheid. In die zin is ‘autist’ een term die het gedrag van iemand beschrijft waaraan een negatieve lading kleeft.

Dat verklaart niet alleen waarom de term ‘autist’ een scheldwoord kan worden op dezelfde manier waarop de term ‘mongool’ een scheldwoord is geworden. Ze verklaart ook waarom je met zulke woorden ook het tegenovergestelde kunt doen: je draait wat eerst een soort scheldwoord was en maakt er een geuzennaam van ‘Hoera, ik ben een autist!’. De omkering van betekenis wordt als strijdmiddel voor erkenning ingezet.

Hans Reinders in ‘Hoera, ik ben een autist!’ van H.S en J.S Reinders (Maklu, 2011)

1 Comment »

  1. Niet,beledegend meedenkend lief want je kan er niks aan doen,dat je autisme hebt je wordt ermee geviren en autisren hebben er ook,niet voor gekozen je wordt ermee geboren

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.