‘Een gevecht tegen mezelf’

Veertig jaar geleden was het allemaal niet zo bekend. Dat was mijn pech. Mijn moeder voelde wel dat er iets was maar ze kon er niets mee, en ze had geen tijd voor nog meer problemen dan ze toch al had.

Niet begrepen worden, en alles voor me invullen. Precies dat invullen wat ik niet bedoelde. Keuzes maken die niet van mij zijn. Precies datgene dat vierkant tegen mijn gevoel ingaat. Goed opletten en doen wat er gezegd wordt. Niets fout doen. Geen erkenning krijgen, geen vertrouwen krijgen, niet mijn eigen neus mogen stoten, overbeschermd opgevoed worden. Alles krijgen en toch niet datgene krijgen wat ik werkelijk nodig heb. Alleen wanhoop en chaos.

Zo kwam het dat ik mijn leven lang probeerde te bewijzen dat ik het kon. Ik probeerde mijn omgeving te overtuigen. Het waren eigenlijk kreten naar mezelf. Ik probeerde uiteindelijk mezelf te overtuigen en mijn kunnen aan mezelf te bewijzen. Maar dat was een gevecht tegen mezelf, een gevecht dat nooit gewonnen kon worden. Dat is nu veranderd. Ik ben nu wie ik ben en ik vindt het goed zo. Niet ondanks mijn stoornis maar omdat ik mezelf heb aanvaard als iemand met autisme en mijn leven daar naar inricht.

‘Toine’ (41, persoon met autisme) in ‘Hoera, ik ben een autist!’ van H.S en J.S Reinders (Maklu, 2011)

3 Comments »

  1. Alsof ik over mezelf lees. Ik had (heb?) helaas het probleem dat ik altijd zo geprobeerd heb mijn best te doen om me aan te passen aan de geldende norm om me heen dat ik mezelf een beetje kwijtgeraakt was. Daarom was de diagnosestelling twee jaar geleden een eye-opener.

    Like

  2. Precies, Naduah. Als je een beetje wilt leven zoals je zelf wilt moet je vooral jezelf trouw blijven en niet doen wat anderen vinden dat je moet doen. Je moet er zelf achter staan. Ergens op terugkomen en een andere manier proberen kan altijd nog.

    Like

  3. Ik vecht ook niet meer tegen mezelf is veel te pijnlijk en te afmattend en vooral héél slecht voor de gezondheid!

    Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.