‘Gorilla’s leerden me mens zijn’

Dawn Prince-Hughes is een Amerikaanse vrouw die pas laat de diagnose autismespectrumstoornis kreeg. Ze ervoer een erg nare schooltijd door haar moeilijke omgang met andere mensen en trok er in haar adolescentie alleen op uit. Al liftend kwam ze bij om het even wie terecht, zolang die haar een bed voor de nacht, drank of drugs bezorgde. Tot ze enkele jaren thuisloze werd, die op de straat leefde.

In die tijd ging ze vaak dansen op luide disco-muziek. Tot ze op een avond ‘ontdekt’ werd om in een ‘peep-show’ te dansen, als ‘wilde vrouw’. Met haar eerste geld dat ze daar verdiende, trok ze naar de Zoo. Daar ontdekte ze de gorilla’s, waar ze urenlang kon bij blijven observeren. Van de gorilla’s leerde ze naar eigen zeggen haar sociale en emotionele vaardigheden. Ze brachten haar echter vooral tot rust, en ontspanden haar zenuwen.

Ze werd er vrijwilliger en na een tijd raadde de directeur van de Zoo haar aan om antropologie te studeren. Uiteindelijk is ze professor in de antropologie geworden, en gaf ze jarenlang les aan een universiteit. Momenteel woont ze in een menagerie van dieren in de Midwest van de Verenigde Staten.

Op haar 36ste werd ze gediagnosticeerd met (hoogfunctionerend) autisme. Sindsdien heeft ze een aantal boeken geschreven. Ze beschouwt mensen als freaks die absoluut willen doorgaan als normaal en heeft hen, om toch wat aan mensen te wennen, ‘gegoraliseerd’. Nog steeds ziet ze liever dieren dan mensen.  

Op de BBC World-Service was er een tijd geleden een interview met haar in het human interest-programma ‘Outlook’, met als titel ‘Gorillas taught me to be human’ (fragment duurt 23 minuten).

3 Comments »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.