‘Wat te doen op de dag des oordeels?’

wat-te-doen-op-de-dag-des-oordeels

Sommige mensen willen graag goed voorbereid zijn, tot in het extreme toe. Of ze zijn nieuwsgierig hoe een heikel thema vanuit een andere hoek wordt belicht.

Zo wil Bert (45), ‘een gezonde man’ vermeldt hij zelf, graag het volgende weten:  ‘Wat zou u doen wanneer de dag des oordeels aanbreekt? Ik ben daar namelijk door gefascineerd, maar de antwoorden die ik vind stellen me teleur. Als autistisch persoon zou u naar verluidt buiten de hokjes denken, dus u heeft vast wel een oplossing die elders onbedacht is gebleven?”

Toen ik de vraag las, beste Bert (of hoe u ook heet), dacht ik eerst dat het een grapje was. Een grapje waarvan ik de clue niet verstond. Wat wel vaker gebeurt.

Anderzijds is het toch ook een interessante vraag, en wel om twee redenen : de vraag zelf en de mogelijkheden die u mij  (onterecht) toeschrijft vanuit uw beeld over mensen met autisme.

Eerst iets over die mogelijkheden. Hoe komt u erbij dat ik iets over die laatste dag, waarop naar verluidt zou worden geoordeeld worden over ons, dat ik over die dag iets zinnigs zou kunnen zeggen?

Ik heb wel het een en ander gelezen over de eschatologie, vanuit diverse culturele en religieuze perspectieven, maar wie niet? Zo heb ik ook wel wat beelden over dat goddelijk spektakel, maar evengoed kan daarover vertellen als blasfemie worden beschouwd.

En dan dat buiten de hokjes denken. U moet wat de boeken en media schrijven vooral niet te letterlijk nemen. De meeste mensen denken inderdaad binnen één hokje (met groepsvoordelen) , terwijl mensen met autisme meestal (dus niet altijd) liever elk een hokje hebben. Sommige mensen met autisme trekken zich gewoon wat minder aan van dat hokjesgedoe,  en leven op de vlakte. Of ze zijn gewoon blind voor hun hokje, dat kan ook.

Veralgemeen dus liever niet uw hoge verwachtingen, op basis van wat u hebt gelezen of horen zeggen. Dat is niet leuk voor mij, omdat ik druk voel, en ook niet voor u, omdat u daardoor meer kans hebt op teleurstelling.

Dat gezegd zijnde : Ik stel me die laatste dag alvast niet voor als een Hollywood-productie of een low-budget B-film, met veel vuur, water, horror en tragische scènes met levend vermorzelde mensen en afgerukte lichaamsdelen.  Nee, tegen dan zal dat allang “zo eenentwintigste-eeuws”, zo passé gezien worden.

De laatste dag zal, vrees ik, voor de meeste mensen niet echt een happy end zijn. Voor anderen, de happy few, zal de tijd misschien wel gewoon omkeren en zal hun paradijs herboren worden uit de as van de anderen. Maar wie weet wordt het gewoon ook helemaal anders. En bovendien: happy is maar relatief, die minderheid mag immers ook weer heel de wereld terug opbouwen.

U ziet, Bert, dat ik op dat vlak wellicht niet zo buiten de hokjes denk dan u misschien verwacht. Dat komt omdat het niet echt mijn specialisme is, en ik meer geïnteresseerd ben in het heden,  het nabije verleden en de nabije toekomst dan in de verre toekomst. Hoewel die apocalyps evengoed voor  zo meteen is, of dat het einde in de sterren staat geschreven, en er al een meteoor op weg is om te verhinderen dat we het hele heelal gaan bevolken.

Om tot de essentie te komen, wat ik zou doen, zo er al iemand dat interesseert: ik zou doen wat ik altijd doe, voor zover dat nog mogelijk zou zijn. Ik zou alvast niet investeren in de toekomst of beginnen met plannen voor een groots project. De kans dat ik het bewust zou meemaken of er van vooraf iets over weten, zou volgens mij eerder klein zijn. Dus ik zou wellicht zonder dat ik het goed besef, net als anderen, opgelost zijn in mijn bed in de lucht. In het volste vertrouwen dat ik niet zoveel later weer, poedelnaakt en onwetend, terug aan het begin der tijden zou staan. Zoals in den beginne.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.