‘Waarom moet het altijd autisme zijn?’ … autisme en fictie

De inspanning is bewonderenswaardig, en tot op zekere hoogte is het personage Julia zelfs geslaagd, maar Sesamstraat trapt in de val die het met alle macht probeert te omzeilen, namelijk die van de karikatuur. Julia heeft de typische kenmerken van autisme die altijd weer terugkomen in fictie: moeilijke contacten leggen en overgevoelig zijn voor geluid. Zeker dat laatste is een verdraaiing van de werkelijkheid. Veel meer autisten zijn net ongevoelig voor geluid. Sommige maken ontzettend veel kabaal, om bij zichzelf zintuiglijke prikkels uit te lokken. Er zijn daarnaast zoveel psychologische of mentale aandoeningen waarmee jongeren kunnen worden geconfronteerd. Waarom kiest men altijd voor autisme? Omdat het sexy is, zoals het succes van The big bang theory bewijst?

Peter Vermeulen (Autisme Centraal) in ‘Waarom moet het altijd autisme zijn?’ van Tom Heremans in De Standaard van 23 maart 2017. Het artikel gaat dieper in op het (dankbare) gebruik van autistische personages in fictie, zoals in Sherlock Holmes, Mr. Robot, The bridge, F.C. De Kampioenen, Criminal Minds en Marsman.

2 Comments »

  1. Ik kan het artikel niet vinden, dus mijn reactie zou heel goed voorbarig kunnen zijn.

    Maar mijn mening over het gebruiken van autisme als kleuring van personages is dat autisme onder de juiste omstandigheden en bij voldoende acceptatie (door jezelf en de omgeving) tot goed meedoen leidt en bij het mankeren van dan wel omstandigheden of acceptatie tot onverwacht en spectaculair niet mee kunnen doen leidt. Juist die twee kanten van dezelfde persoon is spannend (daarom zijn ook bipolaire en manisch depressieve mensen of mensen met down syndroom veelvuldig geportretteerden).

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.