‘Aardbeiensorbet veroorzaakt autisme?’ … autisme en voeding

Je kunt nagaan of er een verband is tussen het eten van aardbeiensorbet en autisme, maar evengoed of er een relatie bestaat tussen zemelen en zeeziekte. Er zijn veel voedingsmiddelen en veel ziektes en dus ook veel mogelijk foute hypotheses. (…)

Als je wilt nagaan of het eten van aardbeiensorbet je kans op autisme verhoogt, neem je in het ideale geval een paar duizend proefpersonen . Die deel je dan willekeurig in twee groepen in en een van die groepen verplicht je om jarenlang dagelijks een familieverpakking aardbeiensorbet naar binnen te lepelen. De andere groep krijgt een aardbeiensorbetverbod. Een paar decennia later vergelijk je hoeveel gevallen van autisme er in beide groepen voorkwamen en kun je aan je analyse beginnen. Nogal duur en onhandig dus. (…)

Als je aantoont dat er geen verband is tussen het eten van aardbeiensorbet en autisme, is de kans bovendien klein dat jouw artikel ooit in een wetenschappelijk tijdschrift zal prijken. Maar als je, na wat zoeken en een subtiele massage van de data, wel een verband vindt, is er waarschijnlijk wel een tijdschrift dat dat wil publiceren. ‘Aardbeiensorbets veroorzaken autisme’ toetert je krant dan, terwijl dat verband hoogstwaarschijnlijk puur toeval was.

Ruben Mersch (filosoof, bioloog) in Waarom iedereen altijd gelijk heeft (De Bezige Bij, 2016)

2 Comments »

  1. @Geert, wel biologische aardbeien nemen hoor, van al dat gif en gemanipuleerd eten wordt je autistisch 😉

    Like

  2. Zelf ook een cijferzot zijnde, ben ik in staat met dezelfde cijfergegevens 2 diametraal tegenovergestelde zaken te bewijzen. ’t Is maar hoe je het bekijkt. En welk detail je er uit licht.
    Lekker trouwens, aardbeien. Met de aankomende lente komt ook het seizoen er aan om er van te genieten.
    En als sorbet: nog beter. Intens genieten van alle smaken en geuren in een rijk gevulde dis!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.