30 Dagen zonder Klagen?? … autisme en geluk

Als mens met autisme ben ik, volgens mezelf toch, in de eerste plaats mens. Ik heb er zelf niet voor gekozen, het is nu eenmaal zo. Een mens met alles erop en eraan. Al broeit er onder mijn hersenpan het een en ander dat bij de meeste anderen niet voorkomt. Al werkt het een en ander niet zoals bij anderen. En al kom ik net iets anders en nadrukkelijker over. Ik blijf vooral mens.  Een mens met een levensweg, waarop ik, willen of niet, geconfronteerd wordt met de fascinatie van andere mensen (en af en toe ook mezelf) met geld, gezondheid en geluk.

Wat die eerste twee betreft, ben ik beslist niet met mijn gat in de boter gevallen, maar als het gaat om geluk gaat mag ik zeker niet klagen. Omdat ik er geen talent voor heb, en omdat het initiatief rond 30 dagen zonder klagen een warm hart toedraag, laat ik het geklaag over mijn geld – en gezondheidszorgen voor een andere keer. Bovendien zal een blog wijden aan die klaagzang me hoogstwaarschijnlijk niet meer geld of een betere gezondheid opleveren.

Ook met mijn geluksniveau zou het niet zo bijster goed gesteld zijn, maar daar ben ik niet ongelukkig om. Ik weet intussen dat elke situatie waarin mijn ‘geluk’ getest wordt, van een alledaags gesprek tot een ‘geijkte’ filosofische of psychologische test, altijd uitdraait op een bedroevend resultaat.  Natuurlijk ligt dat aan het geluksconcept dat aan de basis ligt. Mijn geluk is gewoon anders dan dat van de meeste anderen. Ik merk dat ook in het dagelijks leven. Waar veel andere mensen gelukkig van worden, wordt ik diep triest van, en andersom. Mogelijks omdat ik me erop voorbereid had, maar ook omdat ik andere prioriteiten lijk te hebben.

Of mijn autisme daarmee te maken heeft, weet ik niet. Waarschijnlijk sta ik gewoon teveel stil bij de dingen, hou ik meer van dingen en dieren dan van mensen, ben ik te bewust bezig met lijden en te weinig gedachteloos om gelukkig te zijn. In elk geval, merk ik dat behoorlijk veel mensen met autisme die online actief zijn zeggen dat in dezelfde testsituaties blijkt dat zij gelukkig zijn. Ook al kan je daartegen opwerpen dat ze gewoon de verondersteld ‘juiste’ antwoorden invullen in plaats van hun ongeluk kenbaar te maken, al dan niet onder invloed van medicatie. En dan zijn er ook nog mensen die dat verklaren door het oeroude argument dat mensen met autisme ‘niet van de wereld weten’ en ‘zalig zijn in hun onschuld’. Ik vrees dat deze mensen het over zichzelf hebben, eerder dan over mensen met autisme.

Al bij al wil ik dus niet klagen. Tenzij er een goede reden toe is natuurlijk. Bovendien zijn er duizend-en-één manieren om kritiek op iets te geven zonder in geklaag te vervallen. Net zoals je iemand ook kan afbreken door complimenten te geven. Of iemand vriendelijk de grond kan inboren. Wat ik net probeer te vermijden. Ten allen tijde. We moeten immers niet overdrijven met vriendelijkheid en goede bedoelingen. Veel duidelijkheid en een snuifje vriendelijkheid volstaat, dat is mijn motto. Ongelukkig genoeg lijkt het meestal andersom te gaan, in het beste geval.

1 Comment »

  1. Mooie blog weer Tistje. Wat is geluk, kun je geluk sturen, is het verstandig om obsessief naar geluk te zoeken? Als je gelukkig bent dat lijkt het me onverstandig om nóg gelukkiger te willen zijn. Genoeg is genoeg, als je meer wilt dan genoeg denk ik dat het ongelukkig maakt. Permanent een geluksgevoel ervaren lijkt me bijna onmogelijk. Zoals je pas besef gaat krijgen wat daglicht is als je ook ooit de nacht hebt meegemaakt denk ik dat het (in ieders geval voor mijn geest) een noodzaak is om ook de tegenpolen van geluk te hebben meegemaakt om een geluksgevoel te ervaren. Zo af en toe wat pootje baden in geld lijkt me wel geluks bevorderend, zwemmen in het geld lijkt me negatief. De weg naar de top lijkt me vele malen mooier dan de top zelf, derhalve lijkt het me helemaal niet zo onverstandig om halverwege de berg een pas op de plaats te maken, voor mijn part loop ik terug naar het dal.

    Godfried Bomans heeft het ooit mooi verwoord.
    “Er is geen groter ongeluk dan geluk wat nooit ophoud”

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.