Wintertij … autisme op het strand

Wanneer de zomer en zijn toeristen wegtrekken van het strand, trotseert nog één kleine cabine het wintertij aan het brede strand in het West-Vlaamse Koksijde.. Daar wacht Joris (o.a. bekend van Radio Gaga) op winters bezoek en verhalen om zich aan te warmen.

Zijn rubriek ‘Wintertij‘ (niet te verwarren met Wintertijd) in het televisieprogramma Iedereen Beroemd boeit me al van bij het begin. Er blijkt heel wat volk op het strand, maar nog meer wind, zand, water en behoorlijk wat zon.

Binnen in de cabine wacht er kopje koffie of een glaasje wijn. En daar zeggen zelfs doorgaans onverstoorbare wandelaars, lopers of liefhebbers van de wandeling met hond geen nee tegen. In de cabine komt dan ook een heel divers publiek: van kitesurfende kustbewoners tot oudere dames met twee nieuwe heupen, van een gepensioneerde politieagent-weduwnaar tot een massagetherapeute die de zee in de winter verkiest, en nog veel anderen. In zijn strandcabine maken ze met Joris een ware oase in de drukke week.

Gisteren kwamen,, u voelt het misschien al aankomen, ook twee Nederlanders, met autisme. Een zoon die net vijftig is geworden, en als verjaardagsgeschenk van zijn ouders een wc-rol kreeg met allerlei teksten van Abraham, bekend als Stamvader, kreeg. “We lijken heel erg op elkaar”, zegt hij. “We hebben allebei een beperking.” “Ik heb zelf licht autisme. Ik ben gewend om dingen op vaste tijd te gaan doen. Als ik daarvan afwijk, rak in de war. En ik heb moeite met schakelen, schakelen in het hoofd”.

Zeventien jaar gelden kreeg Ronald een psychose en werd opgenomen. “Ik was helemaal de weg kwijt”, vertelt hij. “Toen ben ik opgekomen. Ik kon er niet meer goed tegen alleen te wonen. Ik was heel erg eenzaam.” Op dat moment, in het ziekenhuis, spreekt de behandelend psychiater zijn vader aan met de woorden “En u, u hebt ook iets”. Waarop de vader uiteraard graag wil weten wat dat precies. Het blijkt ook autisme te zijn. “Toen pas ben ik erachter gekomen”, vertelt hij. “Toen vielen heel veel puzzelstukjes samen. Daarom is dit gebeurd, daarom is dat gebeurd”.

Intussen is de zee alweer veel verder, en is het eb geworden. Tijd om afscheid te nemen van de twee Nederlanders. Met een ‘houdoe’ en een blik op de stilaan ondergaande zon op het brede strand.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.