1000 vragen aan jezelf #69

 1. zou je op vakantie kunnen gaan naar een land waarin je de taal niet verstaat (en andere talen als Engels ook niet begrepen worden)?

  Mochten het klimaat en de levensomstandigheden in dat land mij niet tegenhouden, zou dat niet echt een belemmering zijn, denk ik. Ik versta weliswaar het een en ander in een aantal talen, maar soms is die voorkennis ook net misleidend.

 2. welk strand kies je: een kiezelstrand, een zandstrand of helemaal geen strand?

  Hoewel de keuze in deze vraag wel erg beperkt is – er zijn wel meer soorten stranden dan deze – kies ik toch voor een zandstrand. Liefst zo breed mogelijk. Een kiezelstrand vind ik lastig om op te lopen.

 3. Wat deed je graag met je ouders op vakantie?

  Het is een al een hele tijd geleden dat ik met mijn ouders op vakantie was. Mijn ouders deden meestal iets met mij, bijvoorbeeld opvoeden en mij wijzen op allerlei dingen die volgens hen (en soms ook volgens mij) interessant waren. Ik bezocht met hen vooral graag natuurhistorische musea, maakte graag wandelingen en zocht graag rustige plekken op.

 4. Stel je wordt geadopteerd door iemand uit een ander land. Welk land heeft dan – gezien je reiservaringen – je voorkeur?

  Een moeilijke vraag. Om te beginnen heb ik de bedenking dat mijn reis – of vakantie-ervaringen niet zo relevant zijn voor mijn keuze voor een adoptieland. Even dat nagelaten, zijn er een aantal landen die mijn voorkeur wegdragen. Italië zou een goede kans maken, met een voorkeur voor het Noorden. Ook Frankrijk zou in aanmerking kunnen komen. Mijn voorkeur zou echter vooral gaan naar de Kanaaleilanden, daar heb ik de leukste reiservaringen aan. Andere landen zouden voor mij wat te warm of te koud zijn, of zouden weinig bestaanszekerheid bieden.

 5. je moet kiezen: luieren of actief op reis?

  Aangezien ik lui noch actief ben, zou ik eerder voor de luie vakantie gaan, dan kan ik mijn mate van activiteit zelf bepalen. Ik vrees dat ‘actief’ in de vraag wat te actief zou zijn voor mijn mate van activiteit.

 6. stel, drie maanden lang komen er toeristen langs je deur die een foto willen maken omdat je zo typisch bent voor je streek, zou je dat toestaan?

  Dat zou ik verontrustend vinden, omdat ik mezelf toch niet meteen zie als een standaard Belg, laat staan standaardmens. Ik zou het in elk geval niet toestaan omdat ik er een hekel aan heb om gefotografeerd te worden. Waar ik minder last mee zou hebben is dat mensen langs mijn deur zouden komen, omdat ik dan misschien wel leuke, interessante mensen ontmoet. Op voorwaarde natuurlijk dat ze dat dan alleen binnen bepaalde uren zouden doen. Als standaard Belg geniet ik namelijk ook graag van enige rust.

 7. waar krijg je het snelst heimwee naar?

  Ik krijg niet zo heel snel heimwee, niet naar plaatsen of niet op reis, wel naar momenten of tijden of beelden. Als ik heimwee krijg op reis is dat vooral naar bepaalde gewoontes die op dat moment niet mogelijk zijn. Ik krijg zeker geen heimwee naar

 8. in hoeverre doet lokale armoede je iets?

  Lokale armoede doet me wel iets, maar ik probeer me ook niet kolonialistisch of paternalistisch te gedragen door meteen te denken dat mensen die ander leven het slechter hebben en ik ze op een of andere manier zou kunnen helpen. Ook de lokale armoede in mijn eigen land doet me trouwens iets, maar ik denk niet dat ik er zelf veel aan kan doen – behalve datgene wat ik al doe.

 9. wanneer zou je je vakantie afbreken?

  Er zijn natuurlijk een aantal situaties waarin een reis of vakantie afbreken onvermijdelijk wordt, bijvoorbeeld om (levensbedreigende) gezondheidsredenen of omdat er iets ernstig met familieleden is gebeurd. Toch zou ik dat zoveel als mogelijk proberen te vermijden, omdat ik er naartoe heb geleefd en het vaak ook ter plekke opgelost kan worden.

 10. naar welk land zou je nooit op reis gaan?

  Dat zijn vooral landen waar ik me niet veilig zou voelen, waar er oorlog is, waar er politieke regimes zijn die gaan en staan bemoeilijken, en waar je niet zeker weet of je wel kan terug vertrekken. Een land bij uitstek is bijvoorbeeld Noord-Korea. Daarnaast zijn er ook landen waar ik niet naartoe zou vertrekken omdat het klimaat niet past bij mij, zoals Siberië of Groenland.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.