Omgaan met hitte … autisme en hittegolf

Over het weer schrijven, ik had niet gedacht dat ik het zover zou laten komen. Een nieuw laagtepunt in het bestaan van deze blog? Welnee, schrijven over leven met autisme betekent natuurlijk ook schrijven over iets extremere weersomstandigheden.  Het weer hoeft niet steeds een fait-divers te zijn, het kan op bepaalde momenten de kern van je bestaan uitmaken.

De nuchtere mede-autist, die nooit problemen lijkt te ervaren, laat zich daarbij natuurlijk uit zijn/haar lood slaan. ‘Het is nu eenmaal zomer. We leven nu eenmaal in een tijdperk van klimaatopwarming. Dan is het maar logisch dat we over de 35 en straks over de 40 graden gaan. Bovendien is dit niets vergeleken met de bosbranden. Je bent je huis nog niet kwijt, het is hoogstens wat warmer dan normaal. Deal with it’, las ik bij een aantal mensen met autisme op sociale media.

Aan de andere kant zijn er ook heel wat mensen, met of zonder autisme, die bij dit weer ook gewoon opbloeien. Eindelijk kunnen ze zichzelf zijn. ‘Was het maar altijd zo’, las ik bij iemand, ‘ik leef buiten, ik neem wat de natuur me geeft, ik voel mijn lichaamspijnen niet meer en ben een met alles’. Er zijn ook mensen die het nog niet warm genoeg vinden, die bij het minste zuchtje wind naar een trui grijpen en met heimwee terug verlangen naar hun verblijf aan de Evenaar.

Uiteraard zijn er ook mensen, met en zonder autisme, die de zomerse hitte minder genegen zijn.  Meer nog, er zijn mensen die, jawel, afzien, lijden en het soms zelfs helemaal niet meer zien zitten. Omdat de overprikkeling van licht, warmte en droogte hen zoveel overspanning bezorgt, maar ook omdat hun leven binnen en buiten helemaal ontregeld is. Daarnaast kan ook hitte fysieke én psychische pijn veroorzaken. Bovendien is het moeilijk om in te beelden wanneer het wat koeler zal zijn. Ook al wordt van alles en nog wat voorspeld, het is intussen is wel duidelijk geworden dat weermodellen en voorspellingen niet altijd zo betrouwbaar zijn.

Sommige mensen met autisme zijn op zo’n moment op hun creatiefst. Iksmij maakte bijvoorbeeld een mooie blog over autisme en de hittegolf en vermeldt dat een afkoelsjaal haar helpt.  Ook op sociale media blijken mensen met autisme heel inventief te zijn om hun leven enigszins verder op te nemen, te blijven eten, slapen, … Al lijkt het voor de meerderheid van mijn kennissenkring met autisme toch een periode van vooral overleven en minder van leven, laat staan genieten te zijn. Dat kan leiden tot uitputting, zelfbeschadiging of wanhoop in alle mogelijke vormen, waarvan ik hoop dat ze, zeker voor wie dit leest, niet fataal worden. Al hoeft dat wat mij betreft niet, zoals in sommige  Amerikaanse autistische kringen, tot nieuwe diagnoses, zoals Heat Intolerance Disorder (HID) of Heat Anxiety Disorder (HAD) te leiden.

Zoals ik eerder al schreef ben ik ook geen grote fan van zomerse hitte, maar ik probeer wat komt te nemen met de nodige mildheid voor wat zich nu voordoet. Het komt er voor mij aan om prioriteiten te stellen. Voor mij zijn die alleen ’s morgens vroeg en ’s avonds laat buiten gaan, en zorgen dat mijn hoofd en voeten zo fris mogelijk blijven. Het kan ook helpen te noteren wat voor jou helpt en toe te voegen in een handleiding, voor het geval je het niet meer weet.

Verder ben ik vooral energiebesparend op dit moment en doe ik vooral wat mijn gemoed positief stimuleert. Zo zorg ik ervoor dat onze kat het goed heeft, met water en brokjes en een frisse plek, en dat er een bakje water buiten in de schaduw staat dat af en toe ververst wordt. Zo lees ik af en toe uit een boekje waarin ik af en toe ‘aangename ervaringen’ heb opgeschreven in de loop van het jaar. Dat kan ik trouwens iedereen aanraden, want een mens herinnert zich eerder wat slecht dan wat goed ging.

Ik ben me ook bewust dat mijn lichaam en mijn geest heel anders reageren in deze temperaturen. De huisarts heeft me al gerustgesteld dat medicatie mogelijks iets anders kan werken, dat slaapmedicatie weinig zin heeft en dat ik in alle geval moet proberen niet te panikeren. Ik ben namelijk gevoelig voor paniekaanvallen. Gelukkig kan ik bij de huisarts terecht als er iets dat me bezorgd maakt.

De oplossingen die via allerlei media worden verspreid, helpen lang niet altijd voor iedereen evenveel, of zelfs helemaal niet. Dat kan ik verstaan. Ze zijn daarnaast ook buitengewoon verwarrend en spreken elkaar tegen. Wie dan bovendien ook nog zegt dat mensen met autisme  zich maar een beetje moeten aanpassen, is niet goed bij zijn of haar hoofd. Dat doen ze namelijk al het hele jaar door, zichtbaar of onzichtbaar, van gemiddeld tot op hun maximum. Een beetje begrip, mildheid of respect is dus het minste wat je kan overhebben voor de minder hittebestendige medemens, met of zonder autisme.

4 Comments »

 1. Dankjewel dat je schreef dat er meer mensen met autisme zo heftig negatief reageren op dit weer. Zo’n herkenning doet me wel een beetje goed. Ik weet ook niet meer waar ik het zoeken moet. Ik slaap ‘s nachts echt heel slecht, en vind de hitte zo uitputtend, dat ik minstens 1 keer over dag slaap. Heb nergens zin in, en voel me inderdaad af en toe zo wanhopig dat ik oude behoeftes voor zelfbeschadiging voel opkomen, gewoon uit extreme wanhoop (waar ik overigens echt niks mee doe, want ik ben al jaren “clean” en weet dat het me totaal niks brengt). Maar ik vind het echt afgrijselijk en afzien. En het is fijn te lezen dat ik niet de enige ben. Bedankt! 🙂

  Geliked door 2 people

 2. Ik heb het ook een beetje lastig gehad de laatste paar weken, om meerdere redenen;
  ten eerste door de warmte zelf, ik slaap nu nog slechter dan normaal,
  ik word om de paar uur wakker, meestal in een “zweetvijvertje”; als ik wakker word kan ik niet meer slapen.

  Ten tweede; als ik dan wakker word moet ik mij direct wassen, de plakkerigheid irriteert mij.
  Het probleem is alleen dat ik nu bij mijn ouders woon,
  die dus meestal hetzelfde idee hebben op net hetzelfde moment.
  Als ik dan naar buiten ga begin ik direct te zweten, waardoor mij wassen ongeduur nutteloos lijkt.
  Ik gebruik nooit deodorant (ik vind dat dit stinkt) waardoor mensen dan ook (terecht?) hierover klagen.

  Ten derde: Mijn vader is boomkweker, nu moet hij constant al zijn planten water geven door de droogte.
  Soms is hierdoor de waterput leeg, waardoor ik mij ook niet kan wassen die dag.
  Mijn ouders letten dus ook elk jaar heel goed op het weer, vanwege de planten,
  En elk jaar duurt deze droogte net ietsje langer, en elk jaar wordt het net een beetje warmer.
  Mijn moeder schrijft dit elk jaar op; de temperatuur, hoe lang de droogte duurt, enz…
  Ze heeft dus wetenschappelijk bewijs dat de aarde aan het opwarmen is.
  Ze zegt vaak dat, toen zij jong was, het nooit zo lang zo warm was.
  Er waren toen natuurlijk ook “hittegolven”, maar zoals ik dus al schreef zijn ze nu erger dan vroeger.

  Ook heb ik zelf al bewijzen gevonden dat de noordpool NIET aan het smelten is door broeikas effecten.
  De realiteit is veel erger… De noordpool is aan het smelten dankzij de mensheid.
  Door de scheepvaart, die ruwe olie gebruikt als brandstof omdat dit goedkoper is,
  doordat er nu koolmijnen zijn op de noordpool zelf, komt er roet in de lucht,
  die dan op de/het sneeuw/ijs terechtkomt, waardoor het allemaal smelt.
  Ook heb je die “ijsbrekers”; grote schepen die het ijs doorklieven, waardoor het sneller smelt.
  Regeringen zoals rusland willen net dat de noordpool smelt, zodat de scheepvaart goedkoper wordt..

  Mijn conclusie hierover is dat het smelten van de noordpool 1 van de -oorzaken- van broeikaseffect is.
  Ik kan hier natuurlijk verkeerd zijn, dit kan je moeilijk wetenschappelijk bewijzen.
  Mijn punt is dat dit de allergrootste bron van frustratie voor mij is;
  het feit dat onze wereld om “zeep” wordt geholpen en dat ik daar, als individu, niets kan aan doen.
  Ik kan erover klagen, maar dit onderwerp gaat al zodanig lang mee dat mensen al lang niet meer luisteren.
  Erger nog; de meeste mensen vinden het zelfs goed dat het warmer wordt….
  Er zal maar pas iets aan gedaan worden als het al veel te laat is, zoals in de rampenfilms..

  PS mijn excuses voor de lange tekst, dit zijn dus al de dingen waarmee ik het momenteel lastig heb,
  en dit moest er allemaal eens uit. De tekst was eerst nog langer, maar ik heb er veel kunnen uitknippen. 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. zowel zoon als ik weten ‘het’ nu niet meer zo goed wat we aanmoeten met de warmte…
  straks de natuur in om de maan te zien die rood gaat kleuren door de aarde…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.