Zomers leven in zeven gewoontes … autisme en zomer

Zomers leven, het kan wel eens hevig zijn, zeker als je je, zoals ik, sterker bewust bent van wat je doet of wat er om je heen gebeurt. Er is geen seizoen waarin ik zoveel uitdagingen ervaar, in en uit mijn comfortzone ga, stemmingswisselingen mij parten spelen en het leven een rollercoaster lijkt. Des te meer omdat veel van wat het jaar door structuur geeft wegvalt.

Al sinds kinds af aan is de zomer ongeschonden doorkomen geen sinecure. In de loop der jaren heb ik daar beter mee leren omgaan. Ook al blijf ik na al die tijd toch vooral een mens van het laagseizoen. Van de late lente tot en met de vroege herfst voel ik me het best. Dan is het weer meer aangepast aan mijn configuratie. Al zorgt de klimaatverwarring er tegenwoordig steeds vaker voor dat vier seizoenen in een dag geen uitzondering meer zijn. In het laagseizoen blijft er echter nog steeds meer mogelijkheid tot een vast pad door de dag. Wat dan weer meer energie geeft om nu en dan te experimenteren met nieuwe vaardigheden, routines of gewoontes.

Met zeven gewoontes probeer ik van mijn zomers ondanks alles een positieve ervaring te maken. Die gewoontes zullen uiteraard voor iedereen anders zijn, en hoeven wat mij betreft zeker geen navolging. Als iemand er inspiratie in vind, is dat des te beter. Het zou jammer zijn om een groot stuk van je leven te laten voorbijgaan door zomerse last.

Een eerste gewoonte die ik heb is in de loop van het jaar een zomerplan te maken met voldoende ruimte voor toevalligheden.

Vooraf, voor de zomer eraan komt, maak een plan van wat ik ’s zomers ga doen, maar met minder details dan in de rest van het jaar.  Dit zomerplan bestaat uit grofweg uit vier categorieën : een aantal routines die ik net in de zomer heel strikt aanhoudt, een aantal excursies naar vooraf bepaalde plaatsen, een aantal taken die ik zeker moet gedaan hebben, en een aantal probeersels in nieuwe dingen. Dat bedenk ik niet ’s zomers zelf, want dan ontbreekt de energie daarvoor.

De zomer breng ik gelukkig al een hele tijd niet meer door in een zomerslaap of vanachter de muur van mijn zomerdepressie. Overdag kom ik zelfs al eens buiten, al probeer ik daarin niet overmoedig te worden. Het belangrijkste in de zomer is het (innerlijke) kompas. Dat in de gaten houden vind ik primordiaal. Ook zorg dragen voor mijn liefste, die het ’s zomers ook niet altijd gemakkelijk heeft, vind ik heel belangrijk.

’s Morgensvroeg sta ik vroeg op, doe boodschappen en probeer rond een uur of elf de zonnige plekken op straat te vermijden. ’s Middags blijf ik doorgaans binnenshuis, waar ik het koel hou. Als ik toch buitenshuis moet, zoek ik vooral plekken met schaduw en verkoeling op. ’s Avonds, als de grootste hitte en hevige zon voorbij is, en er wel eens een frisse bries opsteekt, ga ik met mijn liefste wandelen aan zee, die, een paar honderd meter, aan het einde van onze straat ligt. Telkens ik buiten ga smeer ik me ook in. Eerst met hydraterende crème. Vervolgens, als die ingedrongen is, met een sterk beschermende zonnecrème.

’s Zomers kan het best zijn dat ik, als ik me daartoe klaar voor, wat gepland is los laat en ik elders uitkom op het einde van de dag. Meer nog dan in de rest van het jaar heb ik ’s zomers het gevoel dat dit terug de eerste dag is. Dat mijn spreekwoordelijk wiel en vuur terug moet uitgevonden worden. Soms lukt dat nog de dag zelf, maar als ik niet verder kom dan mijmeringen, of alleen rituelen afwerk, dan is het maar zo.

Een tweede gewoonte is vertragen in levensritme en voornamelijk observerend leven

In de zomer is mijn leven meer dan op andere momenten in breedbeeld. Alles komt veel heviger en feller binnen, en ik raak sneller geprikkeld en overprikkeld. De zomer is voor mij per definitie een poëtisch moment. Het is een periode dat ik op een andere manier naar natuur en mensen in mijn omgeving anders probeer te kijken.

’s Zomers is traditiegetrouw een fantastische periode om te leren omgaan met verveling. Een weekje of enkele dagen, soms aaneenhangend soms verspreid, verlof nemen van internet en/of computergebruik, actualiteit volgen of gsm gebruiken, is bij mij een vaste gewoonte geworden in de zomer.

Het is een tijd waarin ik moeilijk opgejaagd kan worden, en het zelf heel kalm aan doe. Letten op voldoende slaap en gezond eten is daarbij er belangrijk. Daar ligt niet alleen een tekort aan energie achter maar ook een angst om, zoals vroeger vaak gebeurde in de zomer, om zeer zwaarmoedig te worden. ’s Zomers praat en schrijf ik doorgaans ook niet zoveel, ik kijk meer rond en (her)lees waar ik de rest van het jaar geen zin, tijd of concentratie voor had.

Een derde gewoonte is de buitenlucht opzoeken …

Voornamelijk ’s morgens vroeg en vanaf de late vooravond, probeer ik zoveel mogelijk buiten te zijn.  Dat kan gaan van zitten op een schaduwrijke terrasje tot een tochtje maken met de fiets of te voet. Alle activiteiten die ik binnen moet doen, gebeuren tussen 11 uur ’s morgens en 5 uur ’s avonds. Als ik toch in volle zon kom, smeer ik me natuurlijk goed in.

Een vierde gewoonte is me laten leiden door mijn goesting

Anders dan op andere momenten in het jaar, laat ik me ’s zomers vooral leiden door wat ik graag doe, of op andere momenten graag had gedaan. Tijd voor al wat ik associeer met zin, zinnig, zinnelijkheid en onzin.

’s Zomers maak ik bijvoorbeeld tijd om te bladeren in mijn herinneringen, maar ook om mijn digitale notitieblokje en om ideeën of ingevingen die ik had te overlopen. Af en toe moet ik daarbij hard lachen, soms stilletjes glimlachen en soms sta ik ook verrast van wat er toen door mijn hoofd ging.

Een vijfde gewoonte is te focussen op water, als in drinken en mezelf fris en proper houden.

Gehydrateerd blijven is ’s zomers voor mij een uitdaging. Dat betekent niet alleen voldoende drinken maar ook zien dat mijn huid niet opdroogt. Ook mijn omgeving koel houden is iets waar ik de zomer mee doorbreng. Bevroren fruit, een mobiele airco, een constante flow van lucht

Een zesde gewoonte is de leukste dingen te doen van de rest van het jaar.

In de loop van het jaar zijn er dingen die leuk zijn om te doen. Ik houd ze bij in een of meerdere schriftjes waar ik ook allerhande ideeën in kwijt kan. Meestal zijn dit activiteiten waar ik geen andere mensen voor nodig heb en die goedkoop tot gratis zijn. Natuurlijk doe ik daarnaast ook minder leuke, en noodzakelijke activiteiten.

Een zevende gewoonte is niet teveel sociale initiatieven nemen en vooral jezelf te zijn. 

Er zijn mensen die ’s zomers bulken van de energie, door de zon en zomerse sfeer, en dat is prima. Mijn energiepeil ligt ’s zomers meestal aan de lage kant. Zeker sociale initiatieven of uit mijn comfortzone komen probeer ik daarom te beperken.

Disclaimer: Deze zeven gewoontes al te strikt toepassen kan mogelijks conflicten met uw omgeving veroorzaken en kunnen mogelijks incompatibel zijn met uw eigen levensstijl. Daarom zijn het geen leefregels of adviezen, en raad ik u aan vooral uw eigen zomerse leefstijl te ontdekken.

1 Comment »

  1. van 20 voor 6 ramen open ventilator op de raamdorpel en de ochtend koelte binnen blazen.tegen een uur of 8 alles toe op die manier blijft het hier vrij fris in huis.maximum 23 graden als het buiten 30 word ook rolluiken af laten als de zon er op staat.

    tegen de warmte kan je nog iets doen maar de droogte is erger.er was hier al wat schade aan de hazelaars dode takken door de droogte vorig jaar.en dit jaar krijgen we opnieuw een woestijn klimaat zonder regen. dat is het nadeel van hoog gelegen zijn. het voordeel is dan weer als het een onweer doet zelfs 60mm op een uur .het toch van de heuvel loopt pech voor wie onderaan woont natuurlijk .wat ik daar van niet snap dat ze daar geen paalwoningen maken . wat dikken betonnen palen gieten zodat de gelijkvloers op 2 meter zit.nooit geen water in huis en een reuze carport onder je huis.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.