‘Als we begrijpen dat we niet alles van autisme begrijpen’ … autisme en hulpverlening

Foto van Maria Teneva op Unsplash

 

Er wordt heel verkeerd naar autisme gekeken, omdat mensen het niet begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld niet zeggen dat alle autisten ontzettend intelligent zijn, want de helft zit in instellingen voor verstandelijk beperkten. Ze zitten daar vanwege hun gedrag. Bij autisme is nu de behandeling: iemands leven overnemen – je moet het zo doen – en medicatie geven. Terwijl er is bewezen dat medicatie niet werkt en dat het bij autisten nóg beroerder werkt. Ze zijn niet gevaarlijk, ze worden gevaarlijk door de medicatie. De kenmerken van autisme zijn: zelf bepalend, vragen geen hulp, leren alleen door te begrijpen en hebben moeite met sociale omgang. We hoeven niet alles van ze te begrijpen, want als we begrijpen dat we het niet begrijpen, gaan we respectvoller met ze om.

Martine Delfos (73), psycholoog en autismedeskundige, in het Algemeen Dagblad van 17 januari, in het artikel ‘Jonathan, 28, rende naakt de straat op en stak met aardappelschilmesje fietser neer’. Jonathan heeft autisme, net zoals zijn zus, zijn broers en zijn vader. 

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.