De psycho-test … autisme en lijstjes

 1. Mijn drie belangrijkste waarden vind ik: vriendelijkheid, bescheidenheid en geduld, hoewel ik daar zeker niet altijd in uit blink.
 2. De meeste complimentjes krijg ik hiervoor: mijn geduld en luisterbereidheid in het gezelschap van mensen die op een ander tempo dan gemiddeld denken en communiceren en vaak ook over mijn geschreven en gesproken taal.
 3. Als ik aan mezelf twijfel, twijfel ik vooral aan: mijn uiterlijk, mijn capaciteiten en de context om me heen juist aanvoelen, hoewel ik probeer dat te matchen met mijn beperkingen, en daar mee om te gaan.
 4. Dit is mijn grootste verslaving: Of ik aan iets verslaafd ben weet ik zelf niet, maar ik vermoed dat kennis opdoen over wisselende thema’s daar wel in thuis hoort. Oh ja, misschien is allerlei testjes, kruiswoordraadsels of vragenlijstjes invullen in tijdschriften, al dan niet in wachtzalen, ook wel een verslaving.
 5. Over deze eigenschap zou ik willen beschikken: inlevingsvermogen vooral en de kunst om in een gesprek meteen goed weerwoord te hebben en niet uren later, in de douche of in bed.
 6. Mijn meest guilty pleasure is een stuk gerookte zalm met meloen eten met daarbij een groot koud glas magere melk en een tweetal ambachtelijk gebakken wafeltjes.
 7. Dit is mijn kleine neurose: plotselinge opruimkicks, geïnspireerd door Marie Kondo, maar ook scheurdrang (tijdschriften scheuren) en classificatiedwang (elk gescheurd artikel scannen en een classificatie toekennen)
 8. Dit zeg ik wel eens tegen hetzelfde in de spiegel: daar zit een klein plekje, je bent niet goed gepoetst door de poetsvrouw vorige keer, en ik zal je er meteen van verlossen
 9. Hierin voel ik mij anders dan anderen: in de zin dat ik me anders voel dan anderen
 10. Dit is mijn meest onderschatte talent: ik kan redelijk goed classificaties maken
 11. Ooit ging ik therapie … en sindsdien heb ik gemerkt dat therapie een manier is om bewust te worden van waar ik goed in ben en waar ik best minder energie in steek. Ik raad het aan iedereen aan.
 12. Deze persoon zou de ideale coach voor mij zijn … iemand die vertrekt vanuit wat er in mijn leven al gelukt is, wat ik goed kan, die een eerlijk en direct klankbord is, die ruimte geeft om te falen en bewust te worden van grenzen, en vooral mij ziet als persoon met een autistisch denken. Wacht, ik denk dat ik net mijn eigen coach (en tegelijk ook mijn vorige) heb beschreven.
 13. Ooit was dit mijn geheim … dat ik eigenlijk maar gewoon aanmodder
 14. Dit is mijn droomjob … daar heb ik dit artikel al over geschreven
 15. Over vijf jaar wil ik dit anders zien in mijn leven … het zicht dat ik heb als ik naar buiten kijk vanuit mijn woonkamer, hopelijk wat groener
 16. Dit is mijn grootste prestatie hiertoe … dat ik steeds meer inzie dat die grootste prestaties vooral toeval waren die ik samen met anderen heb mogen realiseren
 17. Dit is mijn grootste levensles … dat elke levensles zeer individueel is en dat vooral liefde in alle mogelijke vormen de rode draad is doorheen ons leven
 18. In dit geval verlies ik mijn zelfcontrole … als mensen en dieren die ik graag heb iets onrechtvaardigs wordt aangedaan, maar ik verlies ook dan niet zo gauw mijn zelfcontrole (voor zover ik me wijs maak die al te hebben)
 19. Hiervoor ben ik het meest dankbaar … dat ik nog altijd mag bewust mag leven
 20. Deze zin wil ik op mijn grafzerk/urne … dankjewel dat je tijd neemt om hier te staan

De psycho-test sluit elke maand het magazine Psychologies af.

1 Comment »

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.