#2 Liefde … 10 thema’s rond autisme op deze blog

Na sociale vaardigheden, is het onderwerp liefde het meest beschreven op deze blog. Autistische mensen hebben niet zo’n goede naam als het aankomt op liefde, vooral omdat autisme een evenwicht tussen geven en nemen zou bemoeilijken. ‘Als je met iemand met autisme een relatie aangaat, of het nu gaat om vriendschap of een intieme relatie, krijg je nooit hetzelfde terug, en eindig je met het gevoel van vooral geven’, las ik onlangs.

Ik heb zelf niet die indruk, want ik hou van iemand met autisme, maar uiteraard is niet iedere autistische persoon even goed in het uiten van liefde, of aanvoelen van de behoefte van een ander aan een liefdevol gebaar. Daarom probeer ik er op deze blog ook aandacht aan te besteden, ook al omdat er veel vragen over blijven komen.

Het blijkt, zowel voor autistische als niet-autistische mensen, nog onduidelijk of autistische mensen wel liefde kunnen voelen, of ze verliefd kunnen worden, of je eigenlijk wel van een echte relatie kan spreken als je met een autistisch persoon samen bent, en hoe je nou met die autistische partner het best omgaat.

Zeker op vlak van genegenheid en intimiteit (o.a. seksualiteit), wat te doen met liefdesverdriet (in en buiten een relatie) en verliefdheid, en wat met de liefde als er kinderen zijn, blijven autistische en niet-autistische mensen onzeker tegenover elkaar.

Voor veel mensen die deze blog lezen, blijkt liefde, terecht trouwens, veel ruimer te gaan dan relationele toestanden. Misschien is echte liefde wel die van/voor een huisdier, een huisplant, voor een ideeëngoed (sociaal, filosofisch, religieus, cultureel), voor een verzameling of het verzamelen zelf.

Van van de vele artikels op deze blog die over dit thema gaan zijn deze veruit het meest gelezen. Ze geven een stukje weer van de verschillende invalshoeken van liefde op deze blog.

Het liefdesleven van jongvolwassenen met autisme

In deze tekst over het liefdesleven van jongvolwassenen met Asperger, beschrijft de Brits/Australische psycholoog Tony Attwood zowel de kwaliteiten als de valkuilen in de relatievorming van/met mensen met autisme.

Iets over seks, liefde en leven … autisme en seksualiteit

Hoe je erover denkt, hoe je erover praat, hoe je ermee bezig bent. Ik schrijf er meestal niet over. Of toch niet online. Nochtans blijft er vraag naar. Voor mij was seks tot ver voorbij mijn dertigste iets dat buiten mijn universum gebeurde. Het mag duidelijk zijn dat ik geen expert ben in dit soort dingen. Toch probeer ik zo eerlijk mogelijk een stukje te schrijven, vanuit mijn beleving van seks. Omdat het elders vaak zonder veel respect wordt benaderd.

Autism in Love … autisme en liefde

Zes jaar geleden schreef ik in De roos en de liefde over Lindsey (27) en Dave (29), een koppel waarvan beide partners autisme hebben. Over hun opgroeien, schooltijd, elkaar leren kennen, samen leven en samen wonen. Zes jaar later komen ze als koppel voor in de PBS-documentaire, ‘Autism in Love’, waarin een aantal volwassenen met autisme die een liefdes – of partnerrelatie zoeken of hebben, worden gevolgd. In deze blog bespreek ik deze documentaire, die op het einde via youtube is te zien.

‘Waarom verpest zijn autisme ons liefdesleven?’ … autisme en relaties

Scarlett, lezeres van deze blog en gehuwd (met een partner met autisme), mailt me deze vraag: “Hoe is het toch mogelijk dat dat autisme ons of een liefdesleven in het algemeen zo kan verpesten, en waarom hij ervoor kiest daar niets aan te doen. Zou het liggen aan het verstand (hij is nochtans een intelligente man), zijn opvoeding (zijn moeder is heel kil, zijn vader leraar fysica), of nog iets anders?” In deze mail probeer ik daar genuanceerd positief en vanuit eigen ervaringen op te antwoorden.

Een verhaal van intense verbinding en liefde … autisme en moederschap

Lezing van het artikel ‘Intense connection and love: the experiences of autistic mothers’, een artikel dat in april 2020 verscheen in het tijdschrift Autism.

Verliefd worden, het middel voor ‘empathietekort’ bij autisten? … autisme en empathie

Onlangs las ik dat empathietekort bij mensen met autisme zou kunnen verholpen worden door traumatherapie en … verliefd worden. Het bleek iets genuanceerder, en ik schreef er dit artikel over.

20 tips voor een perfecte date met een autist(e) … autisme en daten

Een lijst met 20 tips voor mensen zonder autisme die onzeker zijn in het daten van iemand waarbij ze weten of vermoeden dat hij/zij autisme heeft. 

Natuurlijk kan liefde zoveel meer zijn, en is deze blog zeker geen weergave van wat liefde betekent voor mensen met autisme in het algemeen, maar een weergave van mijn persoonlijke reis binnen het thema. Net zoals sociale vaardigheden spreekt liefde waarschijnlijk precies zo sterk aan omdat het iets persoonlijk is, maar ook een thema waarmee heel wat autistische (en wellicht ook niet-autistische) mensen veel mee bezig zijn.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.